Vinetele sunt vedetele acestui sezon, iar gospodinele au diferite modalități de a le prepara: la grătar, în salată sau chiar și umplute. Lista nu se termină aici și, tocmai din acest motiv, legumele acestea sunt nelipsite din majoritatea bucătăriilor, în această perioadă. Tocmai datorită faptului că sunt integrate în atât de multe delicate, iar gustul lor este pe măsură, de cele mai multe ori aceste legume sunt depozitate în frigider, pentru a nu se strica sau, cel puțin, așa consideră majoritatea gospodinelor. Celebrul chef Joseph Hadad combate acest lucru și spune că, din contră, mediul rece le va face doar rău legumelor, în loc să le lungească viața.
Pietele sunt pline de vinete in aceasta perioada a anului. Multa lume le cumpara pentru a prepara retele favorite. Cu toate acestea, putini stiu cum sa le pastreze corect pana la gatire.
Chef Joseph Hadad a explicat, pe blogul personal, ca vinetele nu trebuie sa fie tinute niciodata in frigider inainte de a fi gatite, deoarece “sufere de degeraturi, iar miezul devine maro”.
”Vara este o desfatare pentru iubitorii de vinete. Munti din acestea se inalta pe tarabele din piete, iar preturile sunt foarte accesibile. Ca sa nu mai spun ca fiind sezonul lor aici, va puteti bucura de legume locale, nu aduse de peste mari si tari.
Reţetă zacuscă de vinete, ingredientul care nu trebuie să lipsească. Doar aşa îţi iese delicioasă
Salata de vinete romaneasca sau cele inspirate din Orientul Mijlociu, ca babaganous sau moutabal, vinete la gratar, mousaka de vinete, vinete umplute, si lista de retete continua. De toate acestea va puteti bucura in perioada asta si daca tot vreti sa faceti o cura de vinete, sau poate ca va faceti aprovizionarea pentru salata de vinete de la iarna, ar fi bine si sa stiti cum sa le pastrati pentru a le prelungi durata de viata pana ajung sa fie gatite, fara a risca sa se strice sau deshidrateze.
Vinetele se pastreaza cel mai bine la temperatura camerei, fiind foarte sensibile la frig. Asa ca tineti-le departe de frigider pentru a preveni deteriorarea lor din cauza temperaturilor scazute de acolo. Adica pur si simplu, ajung sa sufere de degeraturi, coaja sa se deschida la culoare, iar miezul sa devina maro.
Si poate ca vi se va parea surprinzator, dar si rosiile, care sunt rude apropiate cu vinetele, ar trebui pastrate tot la temperatura camerei.
Daca totusi vreti sa pastrati vinetele in frigider, atunci timpul maxim de tinere a lor acolo nu ar trebui sa depaseasca 3 zile. Locul cel mai potrivit este sertarul de legume si, pentru a preveni si mai bine deteriorarea lor, este recomandat sa le tineti infasurate in prosoape de hartie.
Insa si temperatura camerei poate fi inselatoare. Vara, de multe ori bucatariile ajung sa fie foarte incinse, asa ca daca aveti posibilitatea sa pastrati vinetele intr-un loc mai racoros si departe de razele directe ale soarelui, atunci aceasta este solutia. O camara, un dulap sau poate chiar o pivnita, pentru cei care se bucura de asa ceva, sunt locurile ideale”, scrie Chef Joseph Hadad pe blogul personal.
Cu siguranță pare greu de crezut, însă salata de vinete se poate transforma într-o bombă calorică în cazul în care nu este preparată corect.
Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Instagram care sunt secretele pe care trebuie să le știți atunci când preparați salata de vinete.
„Care e secretul pentru o salată de vinere reușită? Ei bine, sunt mai multe! În primul rând, trebuie să coacem vinetele direct în flacără, apoi le curățăm și le lăsăm bine la scurs ca să iasă din ele toată zeama aceea care este iute.
Citeşte şi Vinete umplute ca în Sicilia. Reţeta pe care e musai să o încerci
Ulterior, le tocăm pe un tocător din lemn cu un cuțit de ceramică, ca să nu se oxideze și să nu se înegrească.
Și, surpriza! Adăugăm un gălbenuș de ou și puțin ulei, nu mai mult de un tur de castron, pentru că, dragii mei, calitatea și gustul unei salate de vinete vine din frecare! Adică folosim un bol adânc, un linguroi pe măsură, punem vinetele, gălbenușul și uleiul și frecăm cam 5 până la 10 minute.
Cu cât le frecăm mai mult, cu atât ele o să devină mai pufoase ca o spumă, pentru că maioneza se produce în timp ce frecăm.
Deci nu e nevoie de mult ulei, culmea, și veți obține o salată de vinete dietetică, sănătoasă și delicioasă. Credeți-mă, încercați și vă veți convinge!
Rezultatul? Așa cum v-am promis! O salată de vinete albă, aerată ca o spumă și dietetică, pentru că am pus puțin ulei, iar asta înseamnă că are puține calorii.
Haideți să nu mai acoperim gustul legumelor cu prea mult ulei, pentru că este vară și avem nevoie să ne bucurăm de mâncărurile noastre tradiționale românești, în varianta reconfigurată.
Dacă transpirăm mestecând, sigur vom slăbi mâncând! Și mai am un secret! Înlocuiți pâinea cu bucățele de ardei gras. În felul ăsta, gustul delicios este garantat și silueta neafectată!”, a explicat Mihaela Bilic.