Cum plănuiește Rusia să influențeze destinul Republicii Moldova? Un document întocmit de serviciul de securitate al Rusiei (FSB) care vorbește despre planurile lui Putin în Republica Moldova, a fost prezentat de către CNN. În acest document se arăta dorința Rusiei de a susține grupările pro-ruse și, de asemnena, faptul că vor continua să amenințe cu sistarea aprovizionării cu gaze naturale.
Citește și: Explozie puternică și incendiu la un sediu FSB din Rusia VIDEO cu deflagraţia
Potrivit CNN, acest document pune accent pe importanța împiedicării aderării Republicii Moldova la NATO. Acesta a fost a fost obținut și dezvăluit pentru prima dată de un consorțiu de mass-media, inclusiv VSquare și Frontstory, RISE Moldova, Expressen din Suedia, Centrul Dossier pentru Jurnalism de Investigație, Yahoo News și Delfi.
CNN a putut să analizez întreg documentul, care se presupune că a fost redactat în 2021 de către Direcția pentru Cooperare Transfrontalieră a FSB și se numește „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova”. Acesta prezintă strategia pe 10 ani a Rusiei prin care își dorește să aducă Republica Moldova în sfera ei de influență.
Centrul Chișinăului s-a transformat în punct de întâlnire pentru câteva mii de protestatari care au răspuns apelului lansat de Partidul „ȘOR”, în timp ce tensiunea este la cote înalte în Moldova pro-occidentală, după ce săptămâna trecută au ieșit la iveală acuzațiile privind încercările Moscovei de a destabiliza țara.
Mai multe crize, agravate de războiul din Ucraina, au destabilizat și mai profund Republica Moldova, care se confrunta deja cu o criză energetică provocată de întreruperea aprovizionării din cauza faptului că Rusia a vizat infrastructura energetică a Ucrainei, iar tensiunile s-au amplificat din cauza survolării rachetelor legate de războiul din Ucraina.
Acest document a fost împărțit pe mai multe puncte care fac referirie la obiectivele pe termen scurt, mediu și lung. Dacă ne aplecăm asupra celor pe termen scurt, acestea vizează „susținerea forțelor politice moldovenești care pledează pentru relații constructive cu Federația Rusă” și „neutralizarea inițiativelor Republicii Moldova care vizează eliminarea prezenței militare rusești în Transnistria”.
În ceea ce privește obiectivele pe termen mediu, Rusia a notat
„opoziția față de politica expansionistă a României în Republica Moldova” și „opoziția față de cooperarea dintre Republica Moldova și NATO”.
De astemenea, documentrul stabilește obiective pe termen lung, inclusiv „crearea unor grupuri de influență pro-ruse stabile în cadrul elitelor politice și economice din Republica Moldova” și „formarea unei atitudini negative față de NATO”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat că un astfel de document ar exista.
„Nu știm nimic despre existența unui astfel de plan. Nu exclud ca acesta să fie un alt fals. Rusia a fost întotdeauna și rămâne deschisă la construirea unor relații de bună vecinătate, reciproc avantajoase, inclusiv cu Moldova. Ne pare foarte rău că actuala conducere a Republicii Moldova se confruntă cu prejudecăți complet nejustificate și nefondate împotriva Moscovei.”, adeclarat Dmitri Peskov cu privire la acest subiect.