Cum poate fi anulată o amendă de circulație, datorită unei greșeli pe care polițiltii rutieri o fac frecvent. Potrivit OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscale-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, punctul de amendă a fost înghețat la nivelul de 145 de lei.
Pentru românii care nu știu, există cinci clase de amenzi, după cum urmează:
Pentru ca judecătorii să poată anula procesul verbal de contravenție, este nevoie ca acesta să prezinte anumite vici, care sunt destul de frecvente. Statistic vorbind, aproape jumătate dintre amenzile cotestate în instanță sunt anulate.
Pentru a fi valabil, un proces verbal de contravenție trebuie să conțină numele și prenumele agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, codul numeric persoanal, iar în cazul persoanelor juridice, denumirea și sediul acesteia, fapta săvârșită, data comiterii faptei și, la final, semnătura agentului constatator.
Citește și: Băutura care combate Codul Rutier, reduce la jumătate nivelul de alcool din sânge, în doar 30 de minute
Lispa unuia dintre aceste elemente de identificare, dar și dacă presupusa faptă nu este descrisă suficient de convingător, duce la anulare procesului verbal.
De altfel, procesul verbal trebuie să conțină și instanța la care se depune plângerea contravențională în funcție de locul în care s-a aplicat amenda, dar și faptul că termenul legal în care sancțiunea poate fi contestată este de 15 zile.
Plângerea contravențională suspendă executarea amenzilor, de la data înregistrării acestea la instanță și până la pronunțarea hotărârii judecătorești, iar acest lucru se aplică inclusiv cu privire la situațiile de suspendare a permisului.