Taxa pe lux se aplică în două etape: până la finalul lunii septembrie pentru autoturisme și până la finalul lunii decembrie pentru proprietăți imobiliare. Impozitul suplimentar se calculează prin aplicarea unei cote de 0,3% la valoarea care depășește 375.000 de lei (75.000 de euro) pentru autoturisme și la valoarea care depășește 2.500.000 de lei (500.000 de euro) pentru clădiri.
Cu toate acestea, analistul economic Adrian Negrescu a atras atenția, într-un interviu acordat pentru WOWbiz.ro, că această taxă are mai multe probleme, începând cu faptul că este „simbolică” și foarte ușor de evitat.
„Este o taxă simbolică care nu reprezintă aproape nimic, raportat la valoarea proprietăților și mașinilor deținute de unii români. Să vii să îi taxezi cu echivalentul a unei mese în oraș pe cei care dețin mașini de sute de mii de euro sau imobile de milioane de euro reprezintă practic doar un exercițiu de imagine,” a declarat Adrian Negrescu.
Potrivit acestuia, sumele percepute ca taxe sunt mult prea mici, în raport cu averile deținătorilor unor astfel de bunuri. Mai mult decât atât, el a subliniat că taxa poate fi ușor evitată, deoarece proprietarii pot muta activele, cum ar fi mașinile și casele, pe o firmă, scăpând astfel de obligația de a plăti impozitul suplimentar.
„Taxa aceasta este, din punctul meu de vedere, foarte simplu de evitat, în condițiile în care mulți dintre cei care ar avea nevoie să se evite această taxă și-ar putea muta foarte ușor mașinile, casele, pe o firmă și n-ar mai plăti taxa,” a explicat Negrescu.
Adrian Negrescu a menționat, de asemenea, că o altă problemă majoră este lipsa de informare a celor care sunt vizați de această măsură. ANAF ar trebui să îi notifice pe proprietarii bunurilor valoroase despre obligațiile lor fiscale, deoarece mulți dintre aceștia nu sunt conștienți că se încadrează în categoria celor care trebuie să plătească taxa pe lux.
„Cred că trebuie trimise scrisori către cei care dețin astfel de mașini, să îi anunțăm de faptul că au de plătit aceste taxe, pentru că ei probabil nici măcar nu știu că mașinile și casele lor sunt pasibile practic de astfel de suprataxări,” a spus analistul.
El a adăugat că este puțin probabil ca această măsură să aducă venituri semnificative la bugetul de stat, subliniind dificultatea de a convinge oamenii să își plătească taxele de bună voie.
„Din punctul meu de vedere, este doar o măsură de imagine. Nu cred că va aduce foarte mulți bani la buget și va fi extrem de dificil să-i determini pe oameni să se prezinte la ghișeele ANAF și să plătească de bună voie,” a concluzionat Adrian Negrescu.