Lavanda este cunoscută în lume de aproape 3000 de ani, fiind folosită încă de pe vremea vechilor egipteni, în special pentru mumificare, dar nu numai. Folosită intensiv și în Grecia Antică, în Roma Antică, dar și în Evul Mediu, lavanda a trecut proba timpului. Și nu doar pentru miros, această plantă fiind utilizată și pentru proprietățile vindecătoare pe care le are. Astfel, lavanda este foarte bună pentru a combate mai multe probleme de sănătate, precum insomnia, anxietatea, durerile de cap sau acneea.
Citește și Cum să foloseşti în mod corect aerul condiţionat. La ce temperatură trebuie setat vara
Puțini știu, însă, că lavanda poate fi folosită în bucătărie, având și proprietăți culinare. Este drept, nu toate cele 47 de soiuri de lavandă, care sunt cunoscute acum, pot fi folosite în bucătărie. Cea care are o astfel de calitate este una specifică, lavanda culinară fiind platată doar pentru uzul în bucătărie. Spre deosebire de celelalte soiuri, ea se caracterizează prin faptul că are mult mai puțin ulei, decât soiurile folosite pentru obținerea parfumurilor sau pentru medicamente, susține Click.
Planta este folosită pentru preparate culinare în special în zonele mediteraneene. De exemplu, în Franța, pe Coasta de Azur, florile macerate sunt combinate cu lămâile de Menton pentru a produce un lichior foarte gustos, folosit ca digestiv și calmant. Tot în Hexagon, lavanda este folosită, în zona Provence, pentru a unge carnea de miel făcută la grătar, sau pentru a da o aromă aparte mierii.
În schimb, în țările din nordul Africii, lavanda este utilizată pentru a da o savoare aparte atunci când este preparat cunoscutul cușcuș.
Lavanda nu este întrebuințată, însă, doar în zona mediteraneană, în India, de exemplu ea fiind foarte des utilizată la infuziile de cei, pe care indienii le folosesc la scară largă.
În România, lavanda poate fi folosită ca ingredient în diferite prăjituri, cea mai populară rețetă fiind cea a biscuților cu lavandă.