Cum poate fi limitat riscul de recidivă al accidentului vascular cerebral

Persoanele care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) sau accident ischemic tranzitor (AIT) prezintă un risc crescut de evenimente vasculare ulterioare, cele mai importante fiind repetarea AVC, infarctul miocardic şi chiar decesul de cauză vasculară. Datele statistice arată că, una din opt persoane care au suferit un AIT riscă să dezvolte în următoare săptămână un AVC. Acesta este unul din principale motive pentru care este obligatoriu ca pacienţii aflaţi în această situaţie sa beneficieze, alături de investigarea rapidă a cauzelor şi de tratamentul adecvat, şi de prevenţie primară sau secundară promptă.
Romania TV
30 oct. 2014, 17:22
Cum poate fi limitat riscul de recidivă al accidentului vascular cerebral

Cifrele sunt îngrijorătoare : o persoană care a supravieţuit unui AVC are 33% şanse să mai sufere încă un eveniment de acest gen dacă nu este supravegheat de către un specialist. România ocupă locul 3 în Europa, după Bulgaria şi Macedonia, atât la incidenţa AVC cât şi la mortalitatea secundară bolilor cerebrovasculare. Îngrijorător este faptul că incidenţa AVC a crescut în rândul categoriei de vârstă sub 30 de ani. În prezent, peste 31% din numărul total de pacienţi cu AVC au vârstă cuprinsă între 20-64 de ani, comparativ cu 25% în 1990. În România, rata mortalităţii de cauză cerebrovasculară la persoanele peste 65 ani este de 1276 pacienţi/100.000 locuitori, comparativ cu alte ţări europene unde aceasta este mai mică de 300 pacienţi/100.000 locuitori. Bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai mulți români decât alţi cetăţeni europeni și de șapte ori mai mulți decât în SUA.

La nivel mondial, 10% din populaţie moare din această cauză, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), iar perspectivele nu sunt deloc optimiste. Se estimeză ca AVC va deveni, până în anul 2030, principala cauză de mortalitate la nivel mondial, ajungând la aproximativ opt milioane de decese anual.

Prevenţia secundară în AVC şi progresele în neurologie vor fi principalele teme dezbătute în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente medicale ale anului. Este vorba despre a X-a ediţie a Congresului Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), care va avea loc în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie, la Atena.Congresul SSNN a ajuns la a-X-a ediţie şi, ca de fiecare dată, se bucură de participarea unui număr mare de personalităţi medicale din Europa, SUA si Asia şi nu în ultimul rând din România. Programul ştiinţific este vast, principalele teme discutate fiind cele mai recente descoperiri din domeniul bolilor cerebrale vasculare, traumatismelor craniocerebrale şi bolilor neurodegenerative. Importanţa congresului este remarcabilă, deoarece reuneşte oameni cu o vastă experientă profesională care reuşesc să integreze informaţiile oferite din perspective diverse într-un tot unitar. Aceşti savanţi se străduiesc să descifreze mecanismele moleculare ale bolilor neurologice, descoperirile lor stând la baza diagnosticului precoce şi al tratamentului eficient. De asemenea, este important să menţionăm aportul neurologiei româneşti la aceasta manifestare, dovedind în acest fel ca avem oameni valoroşi, recunoscuţi pe plan internaţional”, a declarat Prof. dr. Dafin Muresanu, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii şi al Societăţii de Neurologie din România.

În ceea ce priveşte expunerile, din lunga listă nu vor lipsi prezentările din domeniul cercetării fundamentale. Datorită importanţei epidemiologice, accidentul vascular cerebral constituie unul dintre subiectele importante ale Congresului. „Sperăm că progresele pe care le anticipăm vor deveni curând realitate, venind din armonizarea neuroprotecţiei cu tromboliza şi cu neuroreabilitarea. Viitorul ne-ar putea aduce implementarea conceptului ştiinţific de tratament continuu din faza acută până la reabilitarea de lungă durată, promovat de noi şi prezentat în cadrul reuniunilor Societăţii de Neurologie din România şi ale Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii. Este recomandabil să înlocuim abordarea clasică, segmentară în care şansele unei recuperări optime sunt mai reduse atât în accidetul vascular cerebral cât şi în traumatismele cranio-cerebrale. Eforturile noastre extrem de intense şi susţinute s-au materializat de curând prin aprobarea de către Ministerul Sănătăţii a programului numit „Acţiunea prioritară pentru tratamentul pacienţilor cu AVC”, program care finanţează medicamentele trombolitice esenţiale în primele ore de la debutul AVC şi care se va desfăşura în şapte centre de specialitate din ţară.” a mai adăugat Prof. dr. Dafin Mureşanu.

Şansele de a avea o viaţă normală după un AVC depind în mare măsură de etapa de recuperare. Primele şase luni post AVC sunt esenţiale în refacerea funcţiilor deteriorate. Recuperarea totală sau parţială depinde de localizarea şi dimensiunea leziunii cerebrale, de comorbidităţile pacientului şi de intensitatea eforturilor care se depun ulterior. Statisticile arată că, din cei aproximativ 65.000 de români care suferă anual un AVC (178 cazuri/zi), o treime rămân cu diverse grade de dizabilitate.

În toate cazurile însă, prevenţia secundară a AVC este esenţială. Schema de tratament pentru prevenţia secundară se stabileşte de către medicul neurolog, după o evaluare clinică şi paraclinică completă a pacientului. Acest aspect este esenţial în tratamentul unui pacient cu AVC, deoarece riscul de a-l repeta este de 9 ori mai mare. De asemenea, aceşti pacienţi au şi un risc de 4-5 ori mai mare să facă un infarct miocardic şi de 3-4 ori mai mare să sufere de o boală vasculară periferică de tipul arteriopatiei de la nivelul membrelor inferioare. Este important de ştiut că un tratament de prevenţie secundară corect şi constant scade aceste riscuri în medie cu peste 30%. Specialiştii atrag atenţia şi asupra altor consecinţe deloc de neglijat ale AVC şi anume tulburările de comportament şi disfuncţia cognitivă, semne importante ale demenţei vasculare. Tratamentul de prevenţie secundară a AVC poate încetini şi evoluţia demenţei vasculare.

Înainte de prevenţia secundară, medicii recomandă însă prevenţia primară: 80% dintre accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin cunoaşterea şi gestionarea factorilor de risc, respectarea indicaţiilor medicilor şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos. „Cea mai importantă şi eficientă metodă de prevenţie a bolilor neurologice este modificarea stilului de viaţă. Şi aici este vorba în principal despre dietă, activitatea fizică, consumul de băuturi alcoolice, fumatul, consumul de droguri, etc.Tot în metodele eficiente de prevenţie intră şi vizitele periodice la medic pentru depistarea şi tratamentul adecvat al suferinţelor care favorizează apariţia bolilor neurologice. Există o serie de factori favorizanţi care pot fi modificaţi, cum ar fi: hipertensiunea arterială – tensiunea arterială ar trebui verificată regulat şi tratată corespunzător; renunţarea la fumat şi consumul moderat de alcool; evitarea sedentarismului, tratarea diabetului zaharat”, a conchis preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii şi al Societăţii de Neurologie din România.

Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) a fost înființată în 2005 de către un grup internaţional de medici şi cercetători, la inițiativa Prof. dr. Dafin F. Mureşanu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca şi a Prof. dr. Ovidiu Băjenaru de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. SSNN este o organizaţie ştiinţifică dedicată cercetării fundamentale şi clinice, creării unui forum de discuţii pentru a contribui la o mai bună înțelegere a proceselor neurobioligice endogene și dezvoltării unor strategii terapeutice farmacologice şi non-farmacologice în domeniul neuroprotecţiei şi neuroregenerării.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cele două orașe din România care nu se suferă între ele sub nicio formă. Rivalitatea lor a ajuns să fie studiată
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Mulți români fac asta și riscă. Amenda e de 45.000 de lei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Tentativă de suicid a unui medic al cărui nume apare în stenogramele din Spitalul Pantelimon. Cum a fost găsit în toaletă
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Un curier din Constanța cercetat pentru delapidare și înșelăciune
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...