Factura la energie a crescut în ultimul an cu 250% într-un an! Oficialul Guvernului României recomandă românilor care dețin case să-și monteze panouri fotovoltaice. Pentru o casă de 100 de metri pătrați, investiția necesară ar însuma aproximativ 6.800 de euro.
Dar pentru că este o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic, ministrul a anunțat programul „Casa Verde Fotovoltaice 2022-2023″.
Nicolae Ciucă, anunţ pentru 5 milioane de pensionari: „Majorarea de la 1 ianuarie nu va fi mai mare de 11%”
20.000 de români deja au primit confirmare pentru sprijinul pe care guvernul îl va oferi.
„Anul trecut au fost depuse în decembrie și ianuarie 45.000 de dosare la ASM.
Agenția a început evaluarea în acum 3 luni. Suntem la 20.000 de dosare valoare aprobate. Asta înseamnă că 20.000 de români deja au primit vestea bună că vor putea instala aceste panouri fotovoltaice prin finanțare de la ASM.
5.000 de euro este subvenția cu ajutorul care se acordă și din acești bani pot instala acele capacități cu care să reducă consumul prin producerea pentru nevoia proprie a energiei electrice.
Am avut zilele acestea mai multe întâlniri cu colegii noștri de la Ministerul Energiei și de la ANRE.
A existat un blocaj în racordare a consumatorilor la rețelele naționale de distribuție. Atât noi, cât și celelalte instituții au cerut distribuitori lor să urgenteze și să faciliteze racordarea acestor consumatori care și produc și consuma la rețeaua națională.
Vor exista cu siguranță și controale pe această temă declanșate de ANRE și prin acest lucru, practic, pentru prima dată în istorie, zeci de mii de familii vor avea posibilitatea să producă energie electrică în regie proprie”, a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Antena 3.
Din ce în ce mai mulți români cer sprijin pentru montarea panourilor fotovoltaice, susține oficialul Guvernului Nicolae Ciucă.
„În două luni de zile trebuie să avem programul pregătit restul de 25.000 de dosare şi să putem extinde, pentru că cererea a crescut foarte mult.
Nimeni n-a putut să prevadă acum 2 ani de zile ce se va întâmpla pe piața energetică și nimeni nu a putut să prevadă acest boom de cerere pentru acest tip de producție proprie de energie electrică.
Atât noi, instituțiile, cât și firmele care fac montarea, instalare a acestor panouri, cât și producătorii de panouri fotovoltaice trebuie să se pregătească pentru noua situație.
Noi trebuie să asigurăm finanțare și sistem instituțional de sprijin și de aceea pregătim descentralizare a programului.
Vom iniția demersuri pentru a implica autoritățile locale în evaluare pe baza unui regulament foarte clar și o procedură simplificată prin care reducem la minim la două-trei documentele necesare, astfel încât evaluarea să fie foarte simplă, facilă și rapidă.
În același timp, asigurăm o evidență națională tuturor cererilor depuse și o prefinanțare care se acordă în cazul în care reușim să ajungem la acest acord cu autoritatea locală, astfel încât bugetul autoritățile locale să nu fie afectat de deloc”, a mai explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Mai multe informații despre programul cu fotovoltaice pot fi consultate pe site-ul Ministerului.