Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în anul 2022 vor beneficia de burse 660.000 de elevi, iar aceste burse vor fi împărţite în şase categorii – de performanţă, de merit, de studiu, socială, profesională şi ‘Bani de liceu’.
„În 2022 am diferenţiat bursele pe categorii, sunt şase categorii de burse, nu este doar bursa de merit. Bursa de performanţă – 500 de lei, bursa de merit – 200 de lei, bursa de studiu – 150 de lei, mai mult decât a fost anul trecut bursa de merit, iar bursa de studiu se dă tuturor elevilor care îndeplinesc condiţiile şi au medie peste 7,50.( …) A patra categorie este bursa socială unde am crescut de la câţiva lei la 100, iar acum este 200 de lei, să fie direcţionată către acei elevi care sunt într-adevăr în dificultate. A cincea categorie este bursa profesională, 100.000 de elevi beneficiază de bursă profesională, tot de 200 de lei pe lună, iar a şasea categorie este bursa de ‘Bani de liceu’ – 250 de lei pe lună, alţi 23.000 de elevi pot beneficia. În total 660.000 de elevi vor beneficia în anul 2022 de bursă”, a explicat ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.
Citeşte şi: Bacalaureat 2022. Avertismentul ministrului Sorin Cîmpeanu înaintea examenelor naţionale de anul acesta
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că elevii cu media de peste 7,50 pot lua bursă de studiu. Pentru a beneficia de acest tip de bursă în al doilea semestru al anului școlar 2021 – 2022, elevii trebui să depună o cerere la secretariat. Cuantumul unei burse de studiu este de 150 lei.
Pot primi Bursa de studiu elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele 3 luni cel mult egal cu salariul minim pe economie ( 2.550 lei) şi care îndeplinesc simultan condiţiile:
Ordinul precedent prevederea că bursele de studiu erau acordate celor cu medii peste 7.00.
Bursele de studiu se acordă începând cu semestrul al II-lea, pentru elevii din clasa a V-a, respectiv începând cu semestrul I, pentru elevii din celelalte clase ale învățământului gimnazial, liceal sau profesional, se mai arată în ORDINUL nr. 5.870 din 22 decembrie 2021.
Bursele de studiu sunt revizuite semestrial, în funcție de modificările intervenite în veniturile nete lunare ale familiei și în situația școlară a elevilor.
Pentru determinarea venitului mediu net lunar pe membru de familie se vor depune acte doveditoare în primele 10 zile lucrătoare ale fiecărui semestru. La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie, se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv alocaţia suplimentară pentru copii.
„Dincolo de cele 6 tipuri de burse existente, care au crescut în cuantum, am profitat de ocazie să îi rog pe reprezentanții părinților să popularizeze șansa elevilor care au peste 7,50 și se încadrează în criteriile pentru obținerea bursei de studiu să depună cerere pentru a obține această bursă în semestrul 2 al acestui an școlar.
În termen de 10 zile de la începutul semestrului 2, ei trebuie să depună solicitări pentru a obține bursă de studiu care se acordă de la 7,50 și are un cuantum de 150 de lei, mai mare decât bursa de merit alocată anul trecut”, a declarat Sorin Cîmpeanu, după după întâlnirea cu reprezentanţii asociaţiilor de părinţi.
ACTE NECESARE:
1. Cerere tip – de la secretariatul colegiului (sau de pe site-ul colegiului);
2. Declaraţie COMPONENŢA familiei şi OCUPAŢIA fiecărui membru;
3. Copie după actul de identitate pentru fiecare membru al familiei(certificat de naştere sau carte de identitate (nu amândouă), cu menţiunea „Conform cu originalul” pe fiecare pagină, sub care semnează atât dirigintele cât şi elevul);
4. Adeverinţă în original cu VENITUL BRUT LUNAR realizat de fiecare membru de familie (unde e cazul) pe lunile IUNIE, IULIE, AUGUST 2021 (inclusiv valoarea tichetelor de masă); dacă nu a beneficiat de tichete de masă, să se precizeze acest lucru pe adeverinţa de venit;
5. Copie după cupoanele cu alocaţia / alocaţia suplimentară pentru copii pe lunile respective;
6. DECLARAŢIE NOTARIALĂ (pentru persoanele majore din familie care nu au realizat venit pe lunile respective, cu excepţia studenţilor);
7. Copie după certificatul de deces (în cazul copiilor orfani de un părinte sau de ambii părinţi)
8. Adeverinţă de venit fiscal (de la FISC pe anul 2021);
9. Adeverinţă de la şcoală pentru fraţii elevi sau studenţi;
Trebuie ştiut că Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu.
Elevii care au dreptul să primească atât bursă de performanță, cât și bursă de merit sau bursă de studiu trebuie să opteze pentru una din acestea, putând să o aleagă pe cea cu valoare mai mare sau acordată pentru o perioadă de timp mai mare.
Elevii cu cerințe educaționale speciale pot obține bursă de studiu/merit/performanță/ajutor social, indiferent dacă beneficiază și de o măsură de protecție socială.