Cele 33 de milioane de lei sunt bani adunaţă din facturi restante atât de la asociaţiile de proprietari, cât şi de la agenţii economici şi diverşi abonaţi, informează cugetliner.ro. Astfel, 15 agenţi economici, 15 consumatori şi 15 asociaţii de proprietari sunt pe lista neagră a celor care au debite restante mai vechi de un an. Sunt sume imense, de ordinul a milioane de lei, pe care RADET speră să le recupereze fie în instanţă, fie prin plăţi eşalonate.
Citeşte şi Veste bună pentru bucureşteni. Oprescu a vorbit despre subvenţiile de anul acesta
În rândul agenţilor economici cu datorii mari către RADET figurează instituţii finanţate de la bugetul local sau de la cel de stat, cum ar fi Asociaţia Fair Play ONG, Spitalul Clinic CF Constanţa, Serviciul Public de Administrare Creşe, Centrul Şcolar pentru Educaţiei Incluzivă „Delfinul”. „În topul asociaţiilor de proprietari cu sume restante către RADET figurează AP nr. 237, de pe strada Dumitru Marinescu, cu un total de plată de 299.891,33 de lei, AP nr. 749, de pe strada Suceava, cu un total de plată de 512.184,90 de lei şi AP nr. 94, de pe aleea Murelor, cu o restanţă de 383.020,47 de lei”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul economic al RADET Constanţa, ec. Eugen Ionescu. Din păcate, la sumele care reprezintă consumul de energie termică se adaugă penalităţile, valoarea restanţelor cres-când în fiecare zi. Astfel, asociaţiile de proprietari au de plătit penalizări de peste 4,5 milioane de lei, iar agenţii economici – peste 950 de lei. În ultimul an, RADET a obţinut prin sentinţe judecătoreşti plata a unui sold de facturi de aproape 4,5 milioane de lei.
Citeşte şi ALARMANT. De la 1 ianuarie 2015, cartiere întregi din Bucureşti riscă să rămână fără căldură
Le-au vândut apartamentul ca să plătească încălzirea În cazul în care consumatorul nu reuşeşte să-şi plătească datoriile, chiar şi eşalonat, RADET direct sau asociaţia de proprietari poate cere în instanţă recuperarea sumei prin executare silită. Aşa se face că sunt destul de nume-roase cazurile în care unii constănţeni fie şi-au vândut singuri apartamentul, înainte de a fi executaţi, fie au ajuns să le fie vândută casa pentru cele câteva zeci de mii de lei datorate pentru căldură.
„Am avut, de-a lungul anilor, destul de mulţi datornici. Cazurile cele mai fericite erau ale tinerilor, în general, care adunau sume de mii de lei, când nu îşi plăteau întreţinerea luni de zile la rând, după care veneau şi aduceau toată suma sau mai mult de jumătate. Dar au fost şi familii care nu plăteau deloc. Pentru unii am înaintat solicitare în instanţă, ca să îi oblige să plătească. Un proprietar şi-a scos la vânzare apartamentul şi într-o lună de zile, când a primit avansul, a plătit 27.000 de lei, cât adunase restanţe la întreţinere. Însă am auzit de la colegii mei şi de cazuri în care au avut procese de doi – trei ani, după care datornicii au fost executaţi silit. Li s-a vândut apartamentul cu preţ mult sub preţul pieţei, eu ştiu, înţelegerile executorilor, i s-a oprit suma datorată şi apoi aproape că nu i-a mai rămas nimic, ca să-şi ia măcar o cameră să aibă unde să locuiască. Tocmai de aceea arătăm înţelegere şi acceptăm eşalonări multe, numai să înceapă să plătească din urmă”, a declarat Ion Niţă, administratorul unei asociaţii de proprietari din cartierul CET.