Românii interesați să înființeze o firmă (indiferent de tipul ei), sau să efectueze anumite modificări într-o societate comercială existentă, cum este de exemplu, o schimbare de sediu, o pot face din afara țării.
Odată cu evoluția tehnologiei și a legislației, procesul de înființare a unei companii în Romania este acum simplu și rapid. Procedura online nu reprezintă un beneficiu doar pentru cetățenii români din afară, ci și pentru cei din țară.
Până la digitalizarea acestei proceduri românii trebuiau să autentifice câteva documente, fapt care îi obliga să treacă pe la notar, astfel că pașii pentru deschiderea unei afaceri nu puteau fi parcurși exclusiv online, iar acest lucru se reflecta negativ asupra duratei, a eforturilor ce trebuiau depuse (ne referim aici la drumuri), dar și asupra costurilor mai mari.
Până în anul 2020, prezența la notar implica necesitatea de a fi prezent fizic pe teritoriul național, ceea ce însemna că cei interesați să își deschidă o firmă trebuiau să se deplaseze în țară, aspect care nu de puține ori reprezintă un disconfort și o cheltuială semnificativă. O altă opțiune era să meargă la consulatele sau ambasadele României din apropierea lor, dar aceasta implica de obicei o programare și, adesea, o așteptare îndelungată.
În anul 2020, pandemia a determinat luarea mai multor măsuri între care suspendarea acelor dispoziții din lege, dispoziții care obligau autentificare unor documente de către notar. Din acel moment procedura putea fi parcursă exclusiv online. După ce a trecut pandemia au fost înlăturată condiția autentificării unor acte.
Pașii pentru înființarea firmei online sunt: rezervarea de denumire; redactarea actelor, încărcarea lor pe platforma registrului comerțului și achitarea taxei (unde este cazul). Registrul comerțului soluționează dosarul și pronunță soluția. Aceasta poate fi: admiterea dosarului sau observații cu privire la anumite neregularități.
Dacă dosarul este admis actele vor fi comunicate prin e-mail (certificat de înregistrare, certificate constatatoare, hotărârea de admitere a dosarului etc.). Acestea sunt semnate electronic de instituție și sunt originale în mediul online. Cu ele se poate deschide contul la bancă și orice este necesar pentru a asigura bunul mers al activității.
Dacă în dosar a fost formulate observații, atunci se acordă un termen de 15 zile în care trebuie corectate actele sau depuse documente suplimentare, în funcție de ce solicită persoana desemnată să se pronunțe. În ipoteza în care lipsurile nu sunt complinite dosarul va fi respins.
Pentru înființarea unei firme în România este nevoie de cartea de identitate și o adresă pentru sediul social. În funcție de tipul de firmă pentru care se optează mai pot fi necesare și alte acte, de exemplu, pentru înființarea unei PFA poate fi nevoie de o diplomă sau un curs de pregătire profesională.
În baza cărții de identitate trebuie completat setul de acte specifice. Pentru fiecare tip de firmă există un pachet de acte care trebuie redactate. În esență, aceste acte cuprind informații referitoare la: denumirea firmei, sediul acesteia, obiectul de activitate, asociați, administratori, clauze specifice legii societăților comerciale etc.
În concluzie, în acest moment posibilitatea de a înființa o firmă în străinătate a devenit extrem de accesibilă, mulțumită procedurilor online. Procedura de înființare a unei firme poate fi parcursă individual sau prin intermediul unor consultanți. Astfel de consultanți veți găsi pe https://infiintaresrl-nou.ro/.
Durata de înființarea a unei societăți comerciale poate fi de 3 – 5 zile lucrătoare, după cum rezultă de pe site-ul de mai sus.