Cum pot scădea prețurile la gaze. Care sunt cele trei condiții necesare

Prețurile la gaze pot scădea dacă sunt îndeplinite trei condiții, susține președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță. Care sunt aceste condiții și de cine depinde asigurarea lor?
Irina Dumitrescu
10 sept. 2024, 19:58
Cum pot scădea prețurile la gaze. Care sunt cele trei condiții necesare

Președintele AEI, susține că pentru scăderea prețurilor la gaze sunt necesare trei măsuri-cheie. De fapt, e vorba de trei condiții care ar trebui îndeplinite: scăderea costurilor unitare pe componentele de servicii, intensificarea concurenței pe piață și reducerea fiscalității, afirmă Chisăliță, citat de capital.ro.

”Există doar trei modalităţi care pot aduce preţuri mai mici la gaze: scăderea costurilor unitare pe componentele de servicii  – transport, distribuţie şi înmagazinare -, concurenţa ridicată în piaţă şi reducerea fiscalităţii. Nu există tarife mici atunci când costurile unitare sunt mari”, spune specialistul.

Citește și Măsurile Guvernului au funcţionat. Economia României a crescut cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

În același context, Chisăliță vorbește despre ”investiţiile ineficiente” care ar afecta, și ele, prețurile gazelor. „Investiţiile ineficiente din ultimii 30 de ani, stimulate sau patronate de diferite programe naţionale şi instituţii de stat şi din ce în ce mai ineficiente în ultimii ani, adaugă continuu costuri, fără a crea şi premisa de noi venituri, ceea ce conduce la creşterea costurilor unitare şi implicit a tarifelor şi a preţurilor la gaze”, explică președintele AEI.

Dumitru Chisăliță consideră că este necesară schimbarea metodologiei de tarifare, pentru a reflecta centrele de costuri la nivelul localităților și pentru a evita subvențiile încrucișate sau socializarea costurilor, așa cum se întâmplă în prezent. „Scăderea preţului gazelor marfă din producţia internă nu se poate realiza ‘din pix’, aşa cum s-a încercat prin OUG 114 şi OUG 27, deoarece generează impact imediat asupra investiţiilor în noi capacităţi de producţie, ceea ce face ca producţia să scadă şi să crească importurile. Importuri la care nu se pot stabili ‘din pix’ preţurile şi care, în lipsa concurenţei, vin cu preţuri mai mari, adică măsura stabilirii artificiale a preţului la gaze erodează producţia internă de gaze, creşte dependenţa de importuri şi măreşte artificial preţul gazelor din import, ceea ce face ca analizând evoluţia preţului pe o perioadă mai lungă de timp lucrurile să arate că preţurile medii reale plătite de consumator în fapt sunt mai mari decât dacă nu s-ar fi aplicat măsura de protejare a consumatorilor”, explică specialistul.

Citește și BNR dezvăluie adevărul despre aurul României la Londra: „Lingourile aflate în custodie pot fi identificate în orice moment”

Președintele AEI subliniază și importanța intensificării concurenței între furnizori, care ar trebui să ofere, mereu, cele mai mici prețuri disponibile pe piață.

„Preţurile reglementate sunt natural mai mari decât preţurile din piaţa liberă, deoarece acestea sunt suficient de mari încât să acopere orice risc al furnizorilor în perioada de reglementare faţă de evoluţia pieţii en gros, transferând toate riscurile şi costurile consumatorului”, mai precizează Chisăliță.

Spynews
Cadavrul unui bărbat, găsit în cuptorul din bucătăria spitalului unde era internat. Polițiștii au pornit o anchetă
Bzi.ro
Ispita Diandra arată senzațional după ce a slăbit 8 kilograme! Ține post negru luni, miercuri și vineri
Fanatik.ro
Produsul ieftin care îți face baia să strălucească de curățenie. Se găsește în orice supermarket și e simplu de folosit
Capital.ro
Ungaria e la ani lumină de România. Viktor Orban ne-a umilit. Cum ne-a dat peste nas
Playtech.ro
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
DailyBusiness
Propunere-șoc. Elevii ar putea merge la școală și sâmbăta!
Adevarul
Pensiile militare nu vor mai fi impozitate sub 3.000 de lei. De când se aplică prevederea
Spynews
Când este recomandat să pui castraveții la murat. Perioada ideală pentru a-i pregăti pentru iarnă
Spynews
Bianca Drăgușanu a primit amendă! Vedeta a răbufnit: ”Tupeu ordinar” | FOTO
Evz.ro
Charles e cu nervii la pământ. A făcut o criză
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Soția fostului finalist de la ”Puterea Dragostei”, Gabriel Vasiliu, ucisă în Olanda! Tragedia de nedescris a avut loc în timp ce fostul concurent se află după gratii
Cancan.ro
2 români, stabiliți în Italia, au avut parte de șocul vieții lor într-un supermarket din România. Cât au plătit pentru un coș de cumpărături
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Cadavrele a doi bărbați din Brașov plutesc de zile întregi pe Marea Neagră! Motivul pentru care autoritățile nu le pot recupera! Familiile sunt disperate
Capital.ro
Trădare pentru Antena 1. O altă vedetă părăsește trustul și se alătură PRO TV: ”Șoc. E oficial”
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de ani și era unicul copil al părinților: ”Facem un apel către toți cei care...”
substantial.ro
Inerția trecutului: românii păstrează în vocabular sutele de mii, chiar și după 20 de ani de la denominare
MediaFlux
ROMÂNIA se pregătește să DOBOARE DRONELE RUSEȘTI! Decizie în PARLAMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...