Președintele AEI, susține că pentru scăderea prețurilor la gaze sunt necesare trei măsuri-cheie. De fapt, e vorba de trei condiții care ar trebui îndeplinite: scăderea costurilor unitare pe componentele de servicii, intensificarea concurenței pe piață și reducerea fiscalității, afirmă Chisăliță, citat de capital.ro.
”Există doar trei modalităţi care pot aduce preţuri mai mici la gaze: scăderea costurilor unitare pe componentele de servicii – transport, distribuţie şi înmagazinare -, concurenţa ridicată în piaţă şi reducerea fiscalităţii. Nu există tarife mici atunci când costurile unitare sunt mari”, spune specialistul.
În același context, Chisăliță vorbește despre ”investiţiile ineficiente” care ar afecta, și ele, prețurile gazelor. „Investiţiile ineficiente din ultimii 30 de ani, stimulate sau patronate de diferite programe naţionale şi instituţii de stat şi din ce în ce mai ineficiente în ultimii ani, adaugă continuu costuri, fără a crea şi premisa de noi venituri, ceea ce conduce la creşterea costurilor unitare şi implicit a tarifelor şi a preţurilor la gaze”, explică președintele AEI.
Dumitru Chisăliță consideră că este necesară schimbarea metodologiei de tarifare, pentru a reflecta centrele de costuri la nivelul localităților și pentru a evita subvențiile încrucișate sau socializarea costurilor, așa cum se întâmplă în prezent. „Scăderea preţului gazelor marfă din producţia internă nu se poate realiza ‘din pix’, aşa cum s-a încercat prin OUG 114 şi OUG 27, deoarece generează impact imediat asupra investiţiilor în noi capacităţi de producţie, ceea ce face ca producţia să scadă şi să crească importurile. Importuri la care nu se pot stabili ‘din pix’ preţurile şi care, în lipsa concurenţei, vin cu preţuri mai mari, adică măsura stabilirii artificiale a preţului la gaze erodează producţia internă de gaze, creşte dependenţa de importuri şi măreşte artificial preţul gazelor din import, ceea ce face ca analizând evoluţia preţului pe o perioadă mai lungă de timp lucrurile să arate că preţurile medii reale plătite de consumator în fapt sunt mai mari decât dacă nu s-ar fi aplicat măsura de protejare a consumatorilor”, explică specialistul.
Președintele AEI subliniază și importanța intensificării concurenței între furnizori, care ar trebui să ofere, mereu, cele mai mici prețuri disponibile pe piață.
„Preţurile reglementate sunt natural mai mari decât preţurile din piaţa liberă, deoarece acestea sunt suficient de mari încât să acopere orice risc al furnizorilor în perioada de reglementare faţă de evoluţia pieţii en gros, transferând toate riscurile şi costurile consumatorului”, mai precizează Chisăliță.