Cum poți câștiga bani din Instagram. Trebuie să știi că poți monetiza orice vrei, dar nu vei fi plătit direct de Instagram. În schimb, poți folosi platforma pentru a vinde un serviciu sau un produs. Dacă nu direct de la Instagram, atunci de la alții.
Citește și: Cele mai instagramabile locuri din București. Imposibil să nu îți faci o poză dacă ajungi acolo
1. Prin postări sponsorizate
Postările sponsorizate sunt de toate tipurile, pe orice domeniu, și vizează influencerii mari. Vei fi plătit pentru urmăritori și pentru engagement. Deci numărul mare de urmăritori nu este suficient ca să convingă brandurile să investească pe profilul tău dacă între tine și ei nu există o comunicare activă, de ambele părți.
Dacă ai cifrele corecte pentru postări sponsorizate, poți: să mergi tu spre potențialii sponsori (ia legătura cu ei prin mail sau mesaj direct către contul de Instagram al brandului); să te înscrii-vă la Shoutcart sau Shoutify; să vinzi postări.
Cel mai probabil vei primi rapid un răspuns dacă brandul este sau nu interesat să cumpere o postare sponsorizată în pagina ta de Social media.
Dacă ai mai puțin de 10.000 de urmăritori, vei câștiga între 10 USD și 100 USD pe postare, conform Viralift. Dacă postările sunt de peste 1.000 de vizualizări și ai între 10.000 și 50.000 de urmăritori, poți ajunge până la 500 USD per postare.
Vânzarea de postări sponsorizate se bazează pe faptul că ai un număr important de urmăritori și ești o voce relevantă pe domeniul tău, pe care oamenii o ascultă online.
2. Prin marketing afiliat
Poți adăuga un link de afiliat în bio sau poți promova un produs sau serviciu. Conceptul este simplu: te înscrii pentru a fi afiliat, apoi promovezi produsul către urmăritorii tăi, urmăritorii cumpără produsul folosind link-ul tău și tu câștigi un comision la vânzare, direct de la brand.
Majoritatea mărcilor mari au programe de afiliere. Te poți înscrie în rețele precum CJ.com, Shareasale, Awin sau Amazon. Plasezi linkul către ofertă în profilul tău și direcționezi urmăritorii sau persoanele care văd conținutul să facă clic pe link.
Poți face și un marketing suplimentar, care te ajută în final tot pe tine: creezi un cod de reducere cu brandul și apoi promovezi acel cod în Stories. Sau poți crea conținut în jurul ofertei de afiliat pentru a crește vânzările. Poți încerca un demo sau o recenzie a produsului pentru a convinge urmăritorii să-l cumpere.
3. Prin vânzarea propriilor produse
Îți cunoști publicul și știi ce nișă, produs sau serviciu își dorește. De la cursuri digitale la programe de training, poți vinde cunoștințele tale direct. Sau poți lua în considerare vânzarea de produse a altui brand. O mulțime de companii îți permit să vinzi produsele lor, de exemplu cosmetice sau haine, trebuie doar să iei legătura cu brandul respectiv.
4. Dacă ești ambasador al mărcii
Programele de brand ambasador le oferă influencerilor oportunitatea de a promova și reprezenta un brand. Unele programe plătesc pe oră sau cu un salariu stabilit, în timp ce altele vor plăti efectiv în funcție de performanța promoției în ceea ce privește vânzările. Se mai pot câștiga comisioane sau chiar beneficii non-monetare în schimbul promovării brandului.
Munca de ambasador funcționează similar postărilor sponsorizate: brandul plătește o sumă stabilită de bani per postare sau pentru un număr stabilit de postări.
5. Prin ecusoanele live
Atunci când intri live, spectatorii pot cumpăra ecusoane pentru a te susține, în timp ce tu câștigi bani din conținutul pe care îl creezi deja. Când spectatorii cumpără ecusoane, lângă numele acestora vei vedea o inimă sau mai multe. De asemenea, poți vedea numărul total de ecusoane cumpărate și câștigurile totale, precum și progresul înregistrat. Valoarea unui ecuson este mică, dar dacă intri des live poți monetiza cu ușurință acest tip de conținut – chiar și când ai doar 1.000 de vizualizări.
6. Dacă aduci trafic către propriul site sau canal YouTube
Dacă ai un număr mare de urmăritori pe Instagram, îi poți redirecționa către site-uri și canale pe care le deții. De exemplu, către un magazin de comerț electronic, către un blog în care îți vinzi propriile produse și câștigi bani din reclame, către canalul tău YouTube, unde câștigi bani din reclame, sponsorizări și vânzări de produse, către site-uri precum Substack, unde oamenii se pot înscrie pentru un abonament lunar pentru a vă citi buletinul informativ.