Magazinele ANAF sunt locurile în care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) comercializează bunurile confiscate de la persoanele care practică evaziunea fiscală în România. Aceste magazine sunt specializate în produse neperisabile și de valoare redusă, cum ar fi articole de menaj sau îmbrăcăminte. Prețurile practicate sunt considerabil mai mici decât cele din magazinele second-hand, cu o medie de aproximativ 10 lei pe produs.
În România există în total opt astfel de magazine ANAF, fiecare situat în localități diferite. În București, magazinul de bunuri confiscate se află în Sectorul 4, pe strada Măriuca, nr. 14. Programul de funcționare este de luni până joi, între orele 08:30 și 16:00, iar vinerea între 08:30 și 14:00.
Stocul de marfă din aceste magazine variază foarte mult în funcție de locațiile în care ANAF a efectuat confiscări recente, făcând dificilă anticiparea momentului în care vor fi disponibile noi produse și natura acestora. Cu toate acestea, în mod obișnuit, în magazine se găsesc haine (pantofi, rochii, pantaloni, sutiene, cravate, șosete), accesorii (cercei, elastice de păr, curele de ceas) și produse electrice de mici dimensiuni (leduri, lămpi, cabluri).
Produsele din aceste magazine sunt comparabile cu cele disponibile în bazarurile din țară, având o calitate îndoielnică și puține specificații tehnice. Deoarece am făcut un efort considerabil pentru a ajunge la acest magazin, nu am vrut să plec cu mâna goală și am cumpărat un camion de jucărie, o lampă de birou și un piercing în formă de cățeluș (pe care nu intenționez să îl folosesc). Aceste achiziții au costat în total 21,4 lei.
Un aspect important de reținut este că produsele cumpărate din aceste magazine nu pot fi returnate sau schimbate, așa că este recomandat să nu achiziționați ceva doar pentru că are un preț scăzut.
Acestea sunt produsele disponibile în magazin la data publicării articolului, însă stocurile se pot modifica de la o zi la alta. Produsele valoroase confiscate de ANAF, precum mașinile și locuințele, sunt vândute către populație prin licitație. Toate aceste licitații sunt anunțate de către Fisc pe site-ul autorității. Cele mai frecvente produse scoase la licitație sunt mașinile și mobilierul, dar și terenuri sau apartamente.
Vânzările ANAF nu se limitează doar la chilipiruri, terenuri sau mașini. După ce i-a obișnuit pe români cu aceste bunuri confiscate scoase la vânzare, ANAF a anunțat că pune la dispoziție peste 41 de milioane de acțiuni care vor fi vândute la Bursa de Valori București. Valoarea totală a acestor acțiuni este de 6,47 milioane lei (aproximativ 1,3 milioane euro).
În acest context, ANAF a inițiat consultarea pieței pentru contractarea de servicii de intermediere financiară (brokeraj financiar), publicând un anunț în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice). Obiectivul acestui anunț este găsirea unei firme de brokeraj care să gestioneze vânzarea acțiunilor la Bursa de Valori București. Instituția caută o firmă de brokeraj care să ofere comisioane scăzute de tranzacționare și, de preferință, să aibă o poziție bună în topul brokerilor de la BVB.