Cartofii se pot curăța în mai multe moduri, iar unul dintre ele, și cel mai comun, este cu ajutorul decojitorului. Asigură-te că ai un curățător de legume ascuțit și pune fiecare cartof pe un tocător, apoi curăță de coajă. Există și aparate speciale în care înfigi câte un cartof, apoi cu simpla apăsare a unui buton, o lamă specială curăță coaja cartofului. Singurul lucru pe care tu îl faci este să schimbi cartoful.
Citește și: Ingredientul secret pe care Sorin Bontea îl pune în ciorba de cartofi pentru un gust desăvârșit
O altă soluție este să fierbi cartofii. Pune apă într-un vas mare și las-o să dea în clocot. Când observi că începe să fiarbă, trebuie să pui cartofii, cu tot cu coajă. Lasă-i acolo timp de 45 de minute, apoi trebuie să îi lași să se răcească. Pune-i într-un bol cu apă și gheață. Apoi, îndepărtează coaja cu mâna.
Cartofii au multe beneficii, datorită conținutului de substanțe nutritive, minerale, vitamine și antioxidanți. Mai mult, au un efect antiinflamator. Fierul, fosforul, calciul, magneziul și zincul din cartofi contribuie la menținerea sănătății oaselor, iar fierul și zincul joacă roluri cruciale în producerea colagenului.
Medicii recomandă să nu consumăm cartofi încolțiți sau care au modificări de culoare în verde. Aceste caracteristici sunt indicatori ai prezenței solaninei, un compus toxic, care poate cauza probleme circulatorii și respiratorii, dureri de cap, crampe musculare și diaree.