Stresul si inflamatia accentueaza procesul degenerativ al telomerilor. Or, telomerii scurti se asociaza cu o serie de boli specifice procesului de imbatranire: cancer, Alzheimer, Parkinson. Totusi, pana in momentul de fata, studiile realizate pe aceasta asociere nu au ajuns la rezultate foarte clare. In cazul, studiului de la Northwestern University, cercetatorii au monitorizat 1.000 de persoane pe o lunga perioada (aproximativ 15 ani). Lungimea telomerilor in celulele sangvine a fost evaluata periodica, potrivit bzi.ro.
In cazul persoanelor care prezinta riscul de a dezvolta un cancer in viitor, telomerii se scurteaza mai repede decat in mod normal in primii 10 ani, dar acest proces se deruleaza mai incet sau se opreste brusc cu trei ani inaintea diagnosticului de cancer. „Acest lucru ar putea explica motivul pentru care cercetarile anterioare nu au stabilit o legatura clara intre scurtarea telomerilor si procesul canceros”, explica specialistii. Aceste rezultate sunt un prim pas spre dezvoltarea unor teste de diagnostic precoce bazate pe lungimea telomerilor, care vor deveni markeri de depistare a cancerului.
Odata cu trecerea timpului, telomerii se scurteaza progresiv, concomitent cu imbatranirea celulelor. Cand lungimea lor devine insuficienta, cromozomii se destrama, celulele nu se mai pot divide si se instaleaza moartea celulara (apoptoza). Persoanele cu un procent ridicat de telomeri scurti sunt mai predispuse dezvoltarii cancerului, bolilor cardiovasculare si altor boli degenerative.
Oamenii de stiinta estimeaza ca aproximativ 50% din gradul de variabilitate al lungimii telomerilor este mostenit, iar restul este influentat de modul de viata si de factorii de mediu. Trei cercetatori americani au primit premiul Nobel pentru Medicina in anul 2009, pentru descoperirile lor legate de telomeri si longevitate. In prezent, specialistii incearca sa identifice o metoda de intretinere sau crestere a lungimii telomerilor, care sa ajute la incetinirea imbatranirii si la mentinerea sanatatii odata cu trecerea anilor.