Telecomenzile auto oferă comoditate și îți permit să deschizi mașina, dar și să pornești motorul printr-o simplă apăsare de buton. Totuși, în cazul în care bateria se descarcă, șoferii pot rămâne blocați.
În ultima vreme au apărut din ce în ce mai multe probleme cu telecomenzile auto. Căutările online pentru „de ce nu funcționează telecomanda mașinii mele?” au crescut cu 100% în ultimele 12 luni, iar TikTok are aproximativ 30 de milioane de videoclipuri legate de „cum să pornesc mașina dacă telecomanda este descărcată”. În urma scăderii temperaturilor, platforma Auto Trader a avertizat că problemele cu telecomenzile vor deveni din ce în ce mai frecvente. Asta, din cauza frigului care afectează durata de viață a bateriei de la chei.
Cele mai multe modele noi de mașini au telecomenzi alimentare de baterii, fără cheie de metal pentru uși sau motor. Cu toate acestea, există o soluție simplă, la care cei mai mulți șoferi nu se gândesc: cheia fizică de urgență, ascunsă în telecomandă. Aceasta poate fi o cheie care se rabatează din modulul de plastic sau una care se scoate complet. Este necesar să verificați partea telecomenzii, iar după ce o găsiți, identificați locația încuietorii ascunse a ușii, care se află de obicei sub mânerul ușii șoferului. Apoi, trebuie să scoateți capacul cu o șurubelniță sau cu capătul cheii fizice. După ce o îndepărtați, veți descoperi încuietoarea clasică. Însă, trebuie să fiți atenți deoarece îndepărtarea capacului poate zgâria mașina.
În cazul autoturismelor cu pornire fără cheie, trebuie să știți că telecomanda are un senzor pasiv, care nu depinde de baterie. Țineți telecomanda aproape de butonul de pornire de pe bord sau consola centrală. Sistemul va recunoaște telecomanda și va permite pornirea motorului. În anumite situații, telecomanda n-ar putea funcționa din cauza deteriorării.
Pentru a evita descărcarea sau stricarea telecomenzii pe timp de iarnă se recomandă să înlocuiți bateria din timp. De obicei, aceasta durează între 2-6 ani. În cazul în care observați că telecomanda răspunde doar la distanțe mai mici sau după mai multe apăsări, atunci trebuie să o înlocuiți.
Citește și: Care este cel mai sigur loc de mașină în cazul unui accident. Îți poate salva viața