Cu toții parcăm la supermarket, însă mulți șoferi nu cunosc anumite chestiuni legislative care îi pot face pasibili de o amendă de până la 2.000 de lei. Deși mulți consideră că regulile sunt aceleași ca pe stradă, vor fi surprinși să afle că acest lucru nu se aplică întotdeauna.
Deși mulți șoferi cred că parcarea la supermarket nu este supusă regulilor de circulație, adevărul este total diferit. Încercarea de a ignora reglementările poate duce la amenzi considerabile, de până la 2.000 de lei.
Citește și : Produsele care vor dispărea din Kaufland, Lidl, Carrefour și Mega Image. Măsurile luate de UE pentru a proteja mediul
Deși parcările supermarketurilor se află pe proprietăți private, ele sunt tratate ca zone de circulație publică, asta însemnând că regulile de circulație rutieră sunt aplicate la fel ca cele de pe drumurile publice.
Respectarea semnelor de circulație, a marcajelor și a limitelor de viteză este, astfel, esențială. De asemenea, poliția rutieră are autoritatea de a sancționa orice încălcare observată în aceste parcări, la fel ca pe orice altă arteră publică.
Cea mai comună greșeală pe care o fac șoferii când parchează la supermarket este parcarea necorespunzătoare, fie că este vorba de parcarea pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilități, fie despre blocarea altor automobile.
Parcarea pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități fără a avea autorizație atrage o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei, iar vehiculul poate fi ridicat.
Îngustarea accesului altor autovehicule sau obstrucționarea ieșirilor se sancționează cu amenzi care variază între 290 și 725 de lei, în funcție de severitatea încălcării.
În plus, depășirea duratei maxime de parcare stabilită de centrul comercial poate să ducă la aplicarea unei taxe pentru deblocarea roților, aceasta fiind cuprinsă între 100 și 500 de lei.