Cum poţi merge cu aerul condiţionat la maşină fără să creşti consumul. Atenţie, aerul condiţionat din maşină, extrem de PERICULOS pentru sănătate!

Vara și-a intrat pe deplin în drepturi și asta înseamnă un singur lucru pentru șoferi: ne bronzăm mai mult pe mâna stângă și ne întrebăm oare cu cât crește consumul dacă dăm drumul la aerul condiționat. Consumul nu este singura problemă!
Filip Stan
02 iun. 2022, 13:30
Cum poţi merge cu aerul condiţionat la maşină fără să creşti consumul. Atenţie, aerul condiţionat din maşină, extrem de PERICULOS pentru sănătate!

Aerul condiţionat poate să fie o binecuvântare sau o sursă de multe probleme pe caniculă. Folosirea neadecvată a sistemului de climatizare al maşinii pe timp de caniculă poate cauza grave probleme de sănătate şoferului, precum şi pasagerilor. Trecerea de la răcoarea aerului condiţionat la canicula de afară poate crea un şoc termic, problemă peste care se poate trece uşor sa nu, în funcţie de organismul fiecăruia. Specialiştii au câteva recomandări pentru a evita astfel de probleme.

Parcarea maşinii în soare, precum şi culoarea ei închisă face ca temperatura din habitaclu să devină insuportabilă. Pentru a trece mai uşor peste acest moment şoferul trebuie să deschidă toate geamurile, să pornească motorul şi instalaţia de climatizare, dar numai pe ventilare.

„Pornim la drum şi lăsăm încă geamurile deschise, pentru a creea curentul de aer necesar aerisirii şi scăderii în continuare a temperaturii. După cateva minute, putem închide geamurile, şi pornim climatizarea pe „rece”. Dacă sistemul este de tip „climatronic” putem fixa temperatura dorită şi lăsăm sistemul să-şi facă treaba. Dacă fixăm temperatura dorită pe LOW, înseamnă că răcirea se va face continuu, fără a face nici un reglaj de temperatură”, scrie fordbt.ro.

Citeşte şi Cum să îţi pregăteşti maşina pentru vară. Ce trebuie să faci

Aerul condiţionat în maşină, care este temperatura ideală

Specialiştii spun că nu este indicat ca sistemul de răcire să fie pe minim. „În acest mod, vom ajunge să tuşim şi chiar să căpătăm un guturai. Este preferabil să reglăm temperatura la o valoare convenabilă, care să nu fie prea scăzută. Astfel, funcţionarea compresorului de AC este raţională, iar pasagerii nu vor fi supuşi unui şoc termic prea mare, odată ieşiti din maşină”, mai arată fordbt.ro.

Medicii spun că diferenţa dintre temperatura de afară şi cea din maşină nu trebuie să fie mai mare de 10 grade celsius. „Variaţiile mari de temperatură (peste 10˚C) pot declanşa un şoc termic. În acel moment, organismul nu are timp să-şi „activeze” mecanismele de termoreglare care stabilesc un echilibru între temperatura externă şi cea a corpului. În urma şocului termic, pielea se usucă şi devine fierbinte, ochii sunt tulburi, muşchii nu te mai ajută şi devii confuz. În cele mai grave cazuri, apar probleme de respiraţie şi chiar crize convulsive”, a precizat un medic.

Daca sistemul de climatizare este manual, trebuie să avem grijă să reglăm viteza ventilatorului astfel ca după un timp, debitul de aer rece să fie mai mic, evitand îmbolnavirea. De asemenea, trebuie să corelam viteza ventilatorului de aer cu temperatura realizată. Cu cât setăm pe viteză mai mare, cu atât mai puţin răcit va fi aerul introdus în habitaclu.Alte guri susţin că temperatura din habitaclu într-o zi caniculaă trebuie să fie de 25-26 de grade celsius pentru a se evita şocul termic.

Citeşte şi Cum să ne protejăm de CANICULĂ. Vezi RECOMANDĂRILE

Varianta chinezească de răcire a maşini

Un videoclip de pe Youtube expune o metodă de răcorie a unei maşini care a stat parcată în soare, în 20 de secunde, fără a porni instalaţia de climatizare în vreun fel. Metoda chinezească presupune deschiderea geamului de pe partea şoferului, după care uşa pasagerului din dreapta trebuie închisă şi deschisă de cel puţin 5 ori. Astfel, temperatura din habitaclul maşinii scade cu 10 grade, lucru care se pioate vedea şi pe filmuleţ.

Cum te răcoreşti dacă nu ai aer condiţionat

1. Utilizeaza carpe ude. Daca vrei sa obtii mai multa racoare in masina, poti pune carpe umede peste grilele de aerisire. Aerul care va intra in masina va fi mult mai rece, insa singurul inconvenient va fi acela ca lavetele se vor usca rapid si va trebui sa le schimbi destul de des.

2. Condu desculţ. Şofatul fără îtncălțămine, care este interzis în anumite ţări, este o altă metodă care te poate ajuta să te răcorești îintr-o mașină fără aer condiționat, scrie 4tuning.ro. Încălțămintea contribuie și mai mult la supraîncălzirea corpului, așa că nu ezita să conduci desculț. Vei simți mai multă răcoare și vei conduce mult mai relaxat.

Citeşte şi Ce spune maşina preferată despre tine

3. Foloseşte gheaţă. Dacă pui o cutie de plastic plină de gheaţă lângă una dintre grilele de aerisire, vei obţine mult mai multă răcoare în maşină.

4. Echipează-ţi maşina cu geamuri ionizate. Geamurile ionizate sau geamurile cu folie de protecţie solară sunt o altă alternativă de a reduce căldura emanată de soare în maşina ta. De asemenea, acest tip de geamuri poate oferi şi o mai bună protecţie a tapiţeriei şi a bordului maşinii.

5. Răcoare de la ventilator. Dacă vrei să ai mai multă racoare în maşină, montează-ţi un ventilator micuţ, de 12 volţi, deasupra sau sub oglinda retrovizoare.

Cum poţi merge cu aerul condiţionat pornit fără să creşti consumul

Acum ceva timp pe Discovery era o emisiune care se numea MythBusters. Într-o zi caniculară de vară, asemenea celor care urmează și la noi, au vrut să descopere exact creșterea de consum înregistrată de mașină dacă pornești aerul condiționat.

Pentru a avea rezultate cât mai conclusive au luat două mașini identice și s-au dus pe un circuit gol. Datele rezultate au confirmat o teorie in care credeam de mult, fără să fi văzut nici o testare exactă a ei. Una din mașinile de pe circuit a mers cu geamrile deschise iar a două cu aerul condiționat pornit. Rezultatele spun în felul următor: la o viteză de până în 60 Km/h este mai economic să ții geamurile deschise, dar dacă depășești 65 Km/h aerul condiționat e mai benefic consumului de carburant (între 60 și 65 Km/h e alegerea voastră).

Soluția cea mai importantă pentru reducerea consumului în mediul urban, dacă vrei totuși să pornești AC-ul, este ca după câteva minute, când habitaclul mașinii se răcorește, să apeși butonul de recirculare a aerului din cabină. Nu avem un procent exact și pentru varianta asta, dar probabil din 5,4% rămânem cu un 2-3%…decent aș spune.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Mangione respinge acuzațiile în cazul Thompson: O poveste de la tribunalul din New York
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii