Astfel, în cazul în care un copil este adoptat de către o familie, oricare dintre cei doi soți are dreptul la aceste beneficii, cu condiția ca acesta să realizeze venituri din activități salariale și asimilate acestora, adică să fie angajat, informează avocatnet.ro.
De concediul de acomodare și de indemnizația aferentă pot beneficia nu numai salariații, ci și persoanele care obțin venituri din activități independente sau agricole.
Durata maximă a concediului de acomodare este de un an, iar acesta se obține în urma unei cereri a persoanei care a adoptat sau dorește să adopte un copil, la care se anexează și documentul care atestă mutarea copilului la adoptator, certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredinţare și dovada intrării efective în concediu sau a suspendării activităţii.
Perioada concediului de acomodare este considerată vechime în muncă, în serviciu și în specialitate. Aceeași perioadă este asimilată și stagiului de cotizare pentru obţinerea indemnizaţiilor pentru concediile medicale, pentru obţinerea pensiei, a şomajului şi a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
Indemnizația aferentă concediului de acomodare se calculează în raport cu indicatorul social de referință (ISR) și este de 3,4 ISR. În condițiile în care, în acest an, ISR are valoarea de 500 de lei, cuantumul indemnizației de acomodare este de 1.700 de lei.
Angajatorul este obligat să aprobe concediu de acomodare, altfel riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.