Cum poți păstra strugurii peste iarnă. În primul rând, trebuie să știi că există câteva soiuri de struguri care rezistă mai mult timp în stare proaspătă: hasselas rose, Muşcat de Hamburg, Chasselas dore, Afuz Ali, Coarna albă, Coarna neagră, Italia, Ohanez, Regina Nera sau Crâmpoşie.
Cele mai bune încăperi pentru păstrarea strugurilor sunt beciurile, magaziile sau încăperile cu temperaturi scăzute. Dintre acestea, beciurile sunt cele mai indicate, deoarece temperaturile şi nivelul de umiditate sunt constante. Mare atenţie la dezvoltarea mucegaiurilor, aşa că îţi recomandăm prevenirea prin afumare cu dioxid de sulf şi o aerisire corectă.
Trebuie să știi că dacă optezi pentru o cameră care are ferestre, lasă-le deschise peste noapte și închide-le în zilele însorite. Păstrarea strugurilor se face în lădiţe, însă este indicat să îi aşezi pe un singur rând, fără să se suprapună. Cel mai bine se păstrează dacă pe fundul lăzii pui două foi de hârtie perforată şi câte 10 grame de metabiosulfit de potasiu.
O cana de boabe de struguri rosii sau albi contine 104 calorii, 1,09 grame de proteine, 0,24 grame de grasime, 1,4 fibre de fibre, 4,8 miligrame de vitamina C, 10 micrograme de vitamina A, 288 miligrame de potasiu, 0,54 miligrame de fier si 3 micrograme de folati.
Strugurii au un nivel ridicat de apa si sunt buni pentru hidratare. Fructele si legumele cu multa apa sunt dense in nutrienti, ceea ce inseamna ca ofera o cantitate mare de nutrienti esentiali, avand in acelasi timp putine calorii. Strugurii contin 70 de mililitri de lichid pe cana.
Strugurii contin si multi antioxidanti importanti pentru sanatatea ochilor, cum ar fi luteina si zeaxantina, iar strugurii rosii au resveratrol fitochimic in cioaja, antioxidantul cunoscut pentru protejarea impotriva mai multor boli cronice.
Preventia cancerului
Strugurii contin antioxidanti puternici cunoscuti sub denumirea de polifenoli, care pot incetini sau preveni multe tipuri de cancer, inclusiv cel de esofag, plamani, gura, farinx, pancreas, prostata si colon.
Resveratrolul regasit in vinul rosu, cunoscut pentru beneficiile pentru inima, este un tip de polifenol continut de coaja strugurilor rosii.
Citește și: Cum se face mustul de struguri. Ce conţine şi de ce e mai bun ca orice suc natural