Mai multe supermarketuri oferă ulei proaspăt în schimbul celui vechi, dar puțini sunt cei care fac acest lucru, pentru că românii nu știu că acest lucru este posibil. Acest obicei nu numai că reduce cheltuielile, dar protejează și natura.
„Nu se colectează mai deloc, sunt câțiva oameni pasionați de ecologie și aceia fac efortul personal, sunt un expert pentru copiii lor, pentru familie lor. Ar fi mult mai simplu dacă ar exista infrastructură de genul ăsta.
România are potențial foarte mare de colectare a uleiului uzat, noi folosim foarte mult ulei în gospodărie, facem cartofi prăjiți”, a declarat Tea Vasilescu, reprezentant hartareciclarii.ro, pentru ProTV.
Pentru a-o convinge pe români să recicleze, un ONG a realizat o hartă cu punctele de colectare a uleiului folosit. În prezent, există 127 de astfel de centre.
De aici, uleiul ajunge la un alt centru, unde se face o pre-procesare. Mai apoi, este transportat către un operator industrial, care îl transformă în biocombustibil. Nu doar ONG-urile vin cu astfel de campanii ci și mai multe magazine și benzinării.
„Din păcate, interesul e doar în zona privată și am văzut că de la an al an au apărut diverse servicii. Și alte lanțuri de retail au recurs la același mod de a colecta uleiul uzat. Clientul poate să-l aducă la magazine și la schimb primește un ulei nou.
De la an la an, cifrele aproape s-au dublat, dacă în primul an, atunci când am lansat campania, am avut în jur de 160.000 litri colectați de la populație, în 2021 avem deja vreo 260.000 l colectați până acum”, a declarat, pentru sursa citatăm Felician Cardos, manager enviromet lanț de magazine.
Dintr-un litru de ulei se poate realiza 900 de ml de biocombustibil, un înlocuitor nepoluant al combustibilului fosil.