CAUCIUCURI DE IARNĂ. După primii fulgi de nea care au căzut în Constanţa, sute de şoferi au luat cu asalt service-urile din judeţ. Aceştia susţin că îşi iau măsuri de precauţie pentru a nu deveni victime ale accidentelor produse din cauza cauciucurilor de vară care nu au aderenţa corespunzătoare pe şoseaua acoperită cu zăpadă. Mai mult, şi poliţiştii acţionează preventiv în rândul şoferilor şi-i amendează pe cei care circulă cu maşini pe care nu sunt montate anvelope de iarnă.
Nu mai poţi folosi maşina
Echiparea necorespunzătoare cu anvelope de iarnă se pedepseşte mult mai drastic decât cu o simplă amendă. Astfel, în cazul în care nu v-aţi pus anvelopele de iarnă şi sunteţi prinşi de poliţişti, riscaţi o amendă de la nouă la 20 de puncte, adică de la 810 lei la 1.800 lei, dar şi reţinerea certificatului de înmatriculare. După ce v-a fost reţinut certificatul, trebuie să mergeţi la Serviciul Poliţiei Rutiere, de unde vă procuraţi o dovadă, cu care puteţi circula 15 zile, timp în care trebuie să vă rezolvaţi problema privind echiparea corespunzătoare de iarnă, scrie cugetliber.ro.
CAUCIUCURI DE IARNĂ. Când sunt obligatorii anvelopele de iarnă şi ce amenzi rişti pentru lipsa lor
Dacă în aceste 15 zile v-aţi echipat maşina cu anvelope de iarnă, trebuie să mergeţi la RAR, de unde veţi lua o confirmare a faptului că pe maşina dumneavoastră există anvelopele corespunzătoare. Apoi trebuie să mergeţi înapoi la Poliţia Rutieră, pentru a ridica certificatul de înmatriculare.
Însă, dacă trec cele 15 zile, cât timp aveţi dovada, şi nu vă montaţi cauciucurile de iarnă, dovada va expira şi, astfel, nu veţi mai putea conduce maşina respectivă. Dacă alegeţi, totuşi, să încălcaţi regulile şi să ieşiţi cu maşina pe drumul public şi sunteţi prins, poliţiştii rutieri vă vor reţine şi plăcuţele de înmatriculare.
Citeşte şi CAUCIUCURI DE IARNĂ. Cât te costă anvelopele de iarnă şi cât costă montarea lor pe maşină
În plus, asiguratorii nu vor acorda despăgubiri în cazul accidentelor pro-vocate de maşini neechipate corespunzător pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Unde găsiţi informaţii despre drumuri
Înainte de a pleca la drum, orice şofer poate deschide pagina de internet a CNADNR, unde funcţionează un punct de informare privind starea drumurilor. Aşadar, în orice punct al ţării aţi pleca, pe site găsiţi informaţiile de care aveţi nevoie pentru a evita să rămâneţi înzăpeziţi.
De asemenea, dacă plecaţi la un drum lung cu maşina, asiguraţi-o cu lanţuri pentru roţi, lopată, răzuitoare, cablu de remorcare şi carburant de rezervă.
Citeşte şi COD RUTIER: Ce se întâmplă dacă nu ai CAUCIUC de IARNĂ pe roata de rezervă