Cum poţi raporta reacţiile adverse apărute după vaccinarea anti-COVID

Vaccinurile anti-COVID-19, la fel ca orice medicament, pot avea şi reacţii adverse. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) spune că cele mai frecvente reacţii adverse înregistrate până cum sunt durerea la locul injectării, dureri de cap, greaţă. CNCAV spune că "e posibil" ca reacţiile adverse să apară mai frecvent după rapel. RomaniaTV.net vă prezintă ce paşi trebuie să parcurgeţi dacă vreţi să raportaţi reacţiile adverse după vaccinarea anti-COVID.
Alina Andrei
19 feb. 2021, 12:04
Cum poţi raporta reacţiile adverse apărute după vaccinarea anti-COVID

Cum poţi raporta reacţiile adverse apărute după vaccinarea anti-COVID?  Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis o Instrucțiune care reglementează Cerințele referitoare la modalitățile de raportare a reacțiilor adverse apărute după administrarea vaccinului împotriva COVID-19.

Astfel, în incinta centrelor de vaccinare, persoanele vor avea acces la mai multe informații legate de posibilele reacții adverse post-vaccinale, precum și la modalitățile de raportare a acestora.
Totodată, în centrele de vaccinare, va fi disponibilă în locuri vizibile, fișa de raportare a reacțiilor adverse centralizate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR); fișa se poate descărca și de pe www.anm.ro.

Citeşte şi: România se află pe locul 3 în UE la dozele de vaccin anti-COVID-19 administrate la suta de persoane

Reacțiile adverse pot fi raportate către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) și online prin accesarea linkului https://covid19.anm.ro/ sau/și prin scanarea codurilor QR.


De asemenea, persoanele vaccinate anti-COVID vor putea transmite fișa completată și prin poștă, fax sau e-mail către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), la adresa: Str. Mr. Ștefan Sănătescu nr. 48, Sector 1, 011478, București, România; Fax: +40 21 316 34 97; E-mail: [email protected]).

Citeşte şi: Programarea pentru vaccinarea cu AstraZeneca se poate face cu 72 de ore înainte și pentru o perioadă de 20 de zile

 

BILANȚ VACCINARE ANTI-COVID 18 februarie. Peste 753.000 de persoane vaccinate anti-Covid până acum

Bilanțul total al vaccinărilor din România mai aproape că a întrecut bilanțul infectărilor cu COVID. În momentul de față, numărul total al vaccinărilor a ajuns la 753.753 de persoane, iar cel al infectărilor la 771.843.

Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSPCNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 18 februarie a.c., ora 17.00, este următoarea:

În România sunt în prezent disponibile trei tipuri de vaccin anti-COVID. Este vorba despre cel dezvoltat de Pfizer BioNtech, cel făcut de americanii de la Moderna şi vaccinul produs de Oxford – AstraZeneca.

Vaccinul Pfizer – BioNTech şi cel de la Moderna folosesc tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.  Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

Vaccinul Comirnaty (Pfizer – BioNTech) este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.

Ambele vaccinuri necesită două administrări – pentru Comirnaty rapelul se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.

Reacțiile adverse sunt de regulă ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici.

Aceste reacții adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri și după cea de-a doua doză.

Vaccinul anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca se administrează la adulți cu vârste curprinse într 18 şi 55 ani.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care vor fi în al nouălea cer până pe 30 aprilie. Le așteaptă zile de poveste
Capital.ro
Obligație nouă pentru români în UE. Accepți sau refuzi până pe 27 mai. Vor ști totul despre tine
Playtech.ro
Unde trebuie să fie biroul notarial pentru o succesiune. Se dau bani degeaba la notari
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Greșeala frecventă care îi poate lăsa pietoni pe șoferi. Nici amenda nu e mică
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Modificare pentru mașină. RAR a schimbat legea. Șoferii care prezintă Poliției un certificat în plus
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile
MediaFlux
Mâncare gratis pentru toată lumea. Revoluția globală Incredible Edible poate ajunge în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pensiile, întârziate în luna mai. Ce trebuie să știe seniorii despre veniturile de luna aceasta