Cum poţi raporta reacţiile adverse apărute după vaccinarea anti-COVID? Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis o Instrucțiune care reglementează Cerințele referitoare la modalitățile de raportare a reacțiilor adverse apărute după administrarea vaccinului împotriva COVID-19.
Astfel, în incinta centrelor de vaccinare, persoanele vor avea acces la mai multe informații legate de posibilele reacții adverse post-vaccinale, precum și la modalitățile de raportare a acestora.
Totodată, în centrele de vaccinare, va fi disponibilă în locuri vizibile, fișa de raportare a reacțiilor adverse centralizate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR); fișa se poate descărca și de pe www.anm.ro.
Citeşte şi: România se află pe locul 3 în UE la dozele de vaccin anti-COVID-19 administrate la suta de persoane
Reacțiile adverse pot fi raportate către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) și online prin accesarea linkului https://covid19.anm.ro/ sau/și prin scanarea codurilor QR.
De asemenea, persoanele vaccinate anti-COVID vor putea transmite fișa completată și prin poștă, fax sau e-mail către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), la adresa: Str. Mr. Ștefan Sănătescu nr. 48, Sector 1, 011478, București, România; Fax: +40 21 316 34 97; E-mail: [email protected]).
BILANȚ VACCINARE ANTI-COVID 18 februarie. Peste 753.000 de persoane vaccinate anti-Covid până acum
Bilanțul total al vaccinărilor din România mai aproape că a întrecut bilanțul infectărilor cu COVID. În momentul de față, numărul total al vaccinărilor a ajuns la 753.753 de persoane, iar cel al infectărilor la 771.843.
Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSPCNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 18 februarie a.c., ora 17.00, este următoarea:
În România sunt în prezent disponibile trei tipuri de vaccin anti-COVID. Este vorba despre cel dezvoltat de Pfizer BioNtech, cel făcut de americanii de la Moderna şi vaccinul produs de Oxford – AstraZeneca.
Vaccinul Pfizer – BioNTech şi cel de la Moderna folosesc tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.
Vaccinul Comirnaty (Pfizer – BioNTech) este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.
Ambele vaccinuri necesită două administrări – pentru Comirnaty rapelul se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.
Reacțiile adverse sunt de regulă ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici.
Aceste reacții adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri și după cea de-a doua doză.
Vaccinul anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca se administrează la adulți cu vârste curprinse într 18 şi 55 ani.