Cum poți reclama șoferii agresivi prin aplicația MAI. Atunci când fac o sesizare, cetățenii trebuie să atașeze și probe sau indicii.
„Prevenirea şi combaterea violenţelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acţiune pentru Poliţia Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituţionale, identificarea şi implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie traşi la răspundere. Începând cu data de 27 octombrie 2024, pe aplicaţia M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secţiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informaţii despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice”, a transmis, sâmbătă, Poliţia Română.
Citește și Reguli dure pentru șoferi impuse de UE. Se dau amenzi dure din 2025 pentru cine nu respectă normele
Cum poți reclama șoferii agresivi prin aplicația MAI. Sesizarea trebuie să conțină datele de identificare ale celui care o face. E nevoie de nume, prenume, codul generic personal sau codul de identificare, număr de telefon, adresa de corespondență și de declarația pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute şi a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravenţională, precum şi semnătura.
E interzis, prin lege, ca șoferii să aibă un comportament agresiv atunci când se află la volan pe drumurile publice.
Prin comportament agresiv în trafic se înțelege:
Tot la comportament agresiv intră și:
Sancţiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei). Îl plus, şoferilor cu comportament agresiv li se reţine permisul de conducere pentru 30 de zile.