Cum poţi renunţa la fumat şi cât de eficientă este ţigara electronică

Tot mai multe persoane care vor să se lase de fumat îşi pun speranţele în ţigările electronice, care au invadat piaţa în ultimii ani. Specialiştii atrag atenţia că acest dispozitiv nu reprezintă un substitut pentru ţigările clasice, în condiţiile în care menţine dependenţa. Poţi renunţa fie reducând treptat numărul ţigărilor, fie renunţând dintr-o dată la ele. Foarte important este să conştientizezi beneficiile renunţării la fumat şi să-ţi faci un plan informat, iar apoi să treci la punerea lui în practică.
Ileana Popescu
23 mart. 2012, 07:10
Cum poţi renunţa la fumat şi cât de eficientă este ţigara electronică

Fumatul este o boală de dependenţă. Nicotina este la fel de puternică precum cocaina. Nicotina sensibilizează creierul pentru un consum şi o dependenţă mai rapidă de cocaină. Fumatul este o boală care necesită dublă abordare, cu medicamente şi psihologică. Este un tratament care trebui să dureze minim trei luni. Un sfat pentru cei care vor să se lase de fumat, este important să o facă pentru ei înşişi şi să conştientizeze beneficiile renunţatului la fumat„, a declarat pentru RTV.NET psihologul Cătălina Constantin de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Specialistul recomandă tratamentul cu substituenţi cu nicotină, despre care spune că este foarte eficient. „Guma şi plasturii cu nicotină sunt foarte buni, cu condiţia să fie utilizate corect. Durata tratamentului să fie optimă şi cantitatea administrată optimă”, a subliniat Cătălina Constantin.

Ţigara electronică menţine gestul de a duce mâna la gură

Cu toate că este promovată ca o metodă eficientă de a te lăsa de tutun, ţigara electronică nu face decât să întreţină dependenţa de gestul de a fuma. Mai mult, este greu de cuantificat cantitatea de nicotină pe care omul şi-o administrează fumând din acest dispozitiv.

Ţigara obişnuită conţine peste 4.000 de substanţe toxice. Nicotina este cea care dă dependenţa. Ţigara electronică este o soluţie puţin probabilă pentru renunţarea la fumat, deoarece este un dispozitiv care furnizează nicotină şi alte substanţe toxice. Una importantă este glicolul, pe care o întâlnim în antigelul de maşini, care irită căile respiratorii şi care este cancergienă„, a explicat pentru RTV.NET psihologul Cătălina Constantin de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Nici din punct de vedere psihologic, ţigara electronică nu este eficientă, pentru că menţine gestul de a duce mâna la gură. „Acest gest este o parte din dependenţa psihologică pe care fumătorul o are legată de ţigări. De exemplu, dacă cineva fumează 20 de ţigări pe zi, sunt minim zece fumuri într-o ţigară, înseamnă că fumătorul duce mâna la gură de minim 200 de ori pe zi. Este un lucru care trebuie gestionat altfel decât ducând ţigara la gură. Deci, ţigara electronică este puţin probabil să funcţioneze ca şi tratament pentru renunţarea la fumat„, a mai spus Cătălina Constantin.

Avantajele ţigării electronice sunt acelea că nu îi expune pe nefumători la fumatul pasiv şi taie foarte mult din numărul de substanţe toxice inhalate prin fumatul unei ţigări clasice. Încă chiar şi aşa, ţigara electronică nu este o soluţie.

Cei care vor să se lase de fumat se pot înscrie în Programul Naţional Stop Fumat, unde contra cost, pot beneficia de consilierea psihologică şi de tratament din partea medicilor şi psihologilor.

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Programul Prima Casă Plus a fost extins. Schimbări importante pentru persoanele care nu sunt angajate
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diferențele de Preț la Apa Plată Între Supermarketuri și Litoralul Românesc, Criticată de Directorul ANPC
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'