Cum poţi renunţa la fumat şi cât de eficientă este ţigara electronică

Tot mai multe persoane care vor să se lase de fumat îşi pun speranţele în ţigările electronice, care au invadat piaţa în ultimii ani. Specialiştii atrag atenţia că acest dispozitiv nu reprezintă un substitut pentru ţigările clasice, în condiţiile în care menţine dependenţa. Poţi renunţa fie reducând treptat numărul ţigărilor, fie renunţând dintr-o dată la ele. Foarte important este să conştientizezi beneficiile renunţării la fumat şi să-ţi faci un plan informat, iar apoi să treci la punerea lui în practică.
Ileana Popescu
23 mart. 2012, 07:10
Cum poţi renunţa la fumat şi cât de eficientă este ţigara electronică

Fumatul este o boală de dependenţă. Nicotina este la fel de puternică precum cocaina. Nicotina sensibilizează creierul pentru un consum şi o dependenţă mai rapidă de cocaină. Fumatul este o boală care necesită dublă abordare, cu medicamente şi psihologică. Este un tratament care trebui să dureze minim trei luni. Un sfat pentru cei care vor să se lase de fumat, este important să o facă pentru ei înşişi şi să conştientizeze beneficiile renunţatului la fumat„, a declarat pentru RTV.NET psihologul Cătălina Constantin de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Specialistul recomandă tratamentul cu substituenţi cu nicotină, despre care spune că este foarte eficient. „Guma şi plasturii cu nicotină sunt foarte buni, cu condiţia să fie utilizate corect. Durata tratamentului să fie optimă şi cantitatea administrată optimă”, a subliniat Cătălina Constantin.

Ţigara electronică menţine gestul de a duce mâna la gură

Cu toate că este promovată ca o metodă eficientă de a te lăsa de tutun, ţigara electronică nu face decât să întreţină dependenţa de gestul de a fuma. Mai mult, este greu de cuantificat cantitatea de nicotină pe care omul şi-o administrează fumând din acest dispozitiv.

Ţigara obişnuită conţine peste 4.000 de substanţe toxice. Nicotina este cea care dă dependenţa. Ţigara electronică este o soluţie puţin probabilă pentru renunţarea la fumat, deoarece este un dispozitiv care furnizează nicotină şi alte substanţe toxice. Una importantă este glicolul, pe care o întâlnim în antigelul de maşini, care irită căile respiratorii şi care este cancergienă„, a explicat pentru RTV.NET psihologul Cătălina Constantin de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Nici din punct de vedere psihologic, ţigara electronică nu este eficientă, pentru că menţine gestul de a duce mâna la gură. „Acest gest este o parte din dependenţa psihologică pe care fumătorul o are legată de ţigări. De exemplu, dacă cineva fumează 20 de ţigări pe zi, sunt minim zece fumuri într-o ţigară, înseamnă că fumătorul duce mâna la gură de minim 200 de ori pe zi. Este un lucru care trebuie gestionat altfel decât ducând ţigara la gură. Deci, ţigara electronică este puţin probabil să funcţioneze ca şi tratament pentru renunţarea la fumat„, a mai spus Cătălina Constantin.

Avantajele ţigării electronice sunt acelea că nu îi expune pe nefumători la fumatul pasiv şi taie foarte mult din numărul de substanţe toxice inhalate prin fumatul unei ţigări clasice. Încă chiar şi aşa, ţigara electronică nu este o soluţie.

Cei care vor să se lase de fumat se pot înscrie în Programul Naţional Stop Fumat, unde contra cost, pot beneficia de consilierea psihologică şi de tratament din partea medicilor şi psihologilor.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă primeşti bani din străinătate. Cum află ANAF de sumele transferate, de fapt
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Amenințarea invizibilă. Noul val de escrocherii care lovește România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci în această sfântă zi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH