„Fumatul este o boală de dependenţă. Nicotina este la fel de puternică precum cocaina. Nicotina sensibilizează creierul pentru un consum şi o dependenţă mai rapidă de cocaină. Fumatul este o boală care necesită dublă abordare, cu medicamente şi psihologică. Este un tratament care trebui să dureze minim trei luni. Un sfat pentru cei care vor să se lase de fumat, este important să o facă pentru ei înşişi şi să conştientizeze beneficiile renunţatului la fumat„, a declarat pentru RTV.NET psihologul Cătălina Constantin de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti.
Specialistul recomandă tratamentul cu substituenţi cu nicotină, despre care spune că este foarte eficient. „Guma şi plasturii cu nicotină sunt foarte buni, cu condiţia să fie utilizate corect. Durata tratamentului să fie optimă şi cantitatea administrată optimă”, a subliniat Cătălina Constantin.
Ţigara electronică menţine gestul de a duce mâna la gură
Cu toate că este promovată ca o metodă eficientă de a te lăsa de tutun, ţigara electronică nu face decât să întreţină dependenţa de gestul de a fuma. Mai mult, este greu de cuantificat cantitatea de nicotină pe care omul şi-o administrează fumând din acest dispozitiv.
„Ţigara obişnuită conţine peste 4.000 de substanţe toxice. Nicotina este cea care dă dependenţa. Ţigara electronică este o soluţie puţin probabilă pentru renunţarea la fumat, deoarece este un dispozitiv care furnizează nicotină şi alte substanţe toxice. Una importantă este glicolul, pe care o întâlnim în antigelul de maşini, care irită căile respiratorii şi care este cancergienă„, a explicat pentru RTV.NET psihologul Cătălina Constantin de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti.
Nici din punct de vedere psihologic, ţigara electronică nu este eficientă, pentru că menţine gestul de a duce mâna la gură. „Acest gest este o parte din dependenţa psihologică pe care fumătorul o are legată de ţigări. De exemplu, dacă cineva fumează 20 de ţigări pe zi, sunt minim zece fumuri într-o ţigară, înseamnă că fumătorul duce mâna la gură de minim 200 de ori pe zi. Este un lucru care trebuie gestionat altfel decât ducând ţigara la gură. Deci, ţigara electronică este puţin probabil să funcţioneze ca şi tratament pentru renunţarea la fumat„, a mai spus Cătălina Constantin.
Avantajele ţigării electronice sunt acelea că nu îi expune pe nefumători la fumatul pasiv şi taie foarte mult din numărul de substanţe toxice inhalate prin fumatul unei ţigări clasice. Încă chiar şi aşa, ţigara electronică nu este o soluţie.
Cei care vor să se lase de fumat se pot înscrie în Programul Naţional Stop Fumat, unde contra cost, pot beneficia de consilierea psihologică şi de tratament din partea medicilor şi psihologilor.