Cum poţi renunţa la fumat şi cât de eficientă este ţigara electronică

Tot mai multe persoane care vor să se lase de fumat îşi pun speranţele în ţigările electronice, care au invadat piaţa în ultimii ani. Specialiştii atrag atenţia că acest dispozitiv nu reprezintă un substitut pentru ţigările clasice, în condiţiile în care menţine dependenţa. Poţi renunţa fie reducând treptat numărul ţigărilor, fie renunţând dintr-o dată la ele. Foarte important este să conştientizezi beneficiile renunţării la fumat şi să-ţi faci un plan informat, iar apoi să treci la punerea lui în practică.
Ileana Popescu
23 mart. 2012, 07:10
Cum poţi renunţa la fumat şi cât de eficientă este ţigara electronică

Fumatul este o boală de dependenţă. Nicotina este la fel de puternică precum cocaina. Nicotina sensibilizează creierul pentru un consum şi o dependenţă mai rapidă de cocaină. Fumatul este o boală care necesită dublă abordare, cu medicamente şi psihologică. Este un tratament care trebui să dureze minim trei luni. Un sfat pentru cei care vor să se lase de fumat, este important să o facă pentru ei înşişi şi să conştientizeze beneficiile renunţatului la fumat„, a declarat pentru RTV.NET psihologul Cătălina Constantin de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Specialistul recomandă tratamentul cu substituenţi cu nicotină, despre care spune că este foarte eficient. „Guma şi plasturii cu nicotină sunt foarte buni, cu condiţia să fie utilizate corect. Durata tratamentului să fie optimă şi cantitatea administrată optimă”, a subliniat Cătălina Constantin.

Ţigara electronică menţine gestul de a duce mâna la gură

Cu toate că este promovată ca o metodă eficientă de a te lăsa de tutun, ţigara electronică nu face decât să întreţină dependenţa de gestul de a fuma. Mai mult, este greu de cuantificat cantitatea de nicotină pe care omul şi-o administrează fumând din acest dispozitiv.

Ţigara obişnuită conţine peste 4.000 de substanţe toxice. Nicotina este cea care dă dependenţa. Ţigara electronică este o soluţie puţin probabilă pentru renunţarea la fumat, deoarece este un dispozitiv care furnizează nicotină şi alte substanţe toxice. Una importantă este glicolul, pe care o întâlnim în antigelul de maşini, care irită căile respiratorii şi care este cancergienă„, a explicat pentru RTV.NET psihologul Cătălina Constantin de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Nici din punct de vedere psihologic, ţigara electronică nu este eficientă, pentru că menţine gestul de a duce mâna la gură. „Acest gest este o parte din dependenţa psihologică pe care fumătorul o are legată de ţigări. De exemplu, dacă cineva fumează 20 de ţigări pe zi, sunt minim zece fumuri într-o ţigară, înseamnă că fumătorul duce mâna la gură de minim 200 de ori pe zi. Este un lucru care trebuie gestionat altfel decât ducând ţigara la gură. Deci, ţigara electronică este puţin probabil să funcţioneze ca şi tratament pentru renunţarea la fumat„, a mai spus Cătălina Constantin.

Avantajele ţigării electronice sunt acelea că nu îi expune pe nefumători la fumatul pasiv şi taie foarte mult din numărul de substanţe toxice inhalate prin fumatul unei ţigări clasice. Încă chiar şi aşa, ţigara electronică nu este o soluţie.

Cei care vor să se lase de fumat se pot înscrie în Programul Naţional Stop Fumat, unde contra cost, pot beneficia de consilierea psihologică şi de tratament din partea medicilor şi psihologilor.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Județul din România, influențat de diverse culturi și civilizații, cu multe obiective turistice și peisaje naturale frumoase. Are un palat în stil secesionist și o cetate superbă
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Zelenski şi-a anunţat demisia! Renunţă la postul de preşedinte fără părere de rău. Avertisment pentru NATO
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Patriarhul Daniel transmite un mesaj de însănătoșire pentru Papa Francisc
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!