Cum poţi să ajungi la urgenţe dacă mănânci roşii. Efectele adverse ale tomatelor, cine nu trebuie să mănânce populara legumă

Cunoscute şi apreciate pentru efectele lor benefice asupra sănătăţii organismului roşiile au şi contraindicaţii. Pot provoca arsuri stomacale, alergii, dar şi probleme grave la rinichi.
Filip Stan
17 mai 2024, 22:22
Cum poţi să ajungi la urgenţe dacă mănânci roşii. Efectele adverse ale tomatelor, cine nu trebuie să mănânce populara legumă

Roşiile, sursă importantă de substanţe nutritive, trebuie consumate cu moderaţie. Acestea nu se consumă când se administrează medicamente sulfanilamidice. De asemenea, şi în cazurile de astm bronşic, menstre dureroase, boli ginecologice sau litiază renală consumul trebuie redus.

În acelaşi timp, studiile au arătat că roşiile pătează dantura de cinci ori mai mult decât o fac tutunul şi cafeaua.

Alimentul care reduce riscul de boli. Mihaela Bilic: „S-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar”
„Roşiile conţin acid oxalic (5.3 mg/100 g), substanţe care formeaza săruri insolubile de calciu (oxalat de calciu) care se pot transforma în pietre la rinichi.  De asemenea, din cauza acidităţii este recomandat un consum moderat de roşii, iar în cazul bolilor gastroduodenale, acestea ar trebui evitate.

Atunci când le cumpărăm, roşiile trebuie alese cele mai proaspete, cu pieliţa netedă, de consistenţă medie, nici foarte coapte, dar nici verzi. Tomatele pot fi depozitate întregi în frigider, 6-8 zile şi nu mai mult de 2 zile, în cazul în care sunt păstrate sub formă de suc proaspăt”, spune Denisa Zaharia, medic de familie.

O porţie de roşie coaptă şi proaspătă de aproximativ 150 de grame constituie o excelentă sursă de vitamina A, C, K, acid folic şi potasiu. Aceste legume contin în mod natural cantităţi reduse de sodiu, grăsimi saturate sau calorii.

Persoanele care trebuie să stea departe de căpșune. Afecțiunile care sunt înrăutățite de fructele delicioase

Roşiile mai furnizează şi tiamina, niacina, vitamina B6, magneziu, fosfor şi cupru, toate necesare unei bune stări de sănătate. Tot 150 de grame de roşii proaspete furnizează 2 grame de fibre, care reprezinta 7% din doza zilnică recomandată.

Păstrează proprietăţile nutritive

Deşi prin preparare termică, fructele şi legumele pierd o parte din continutul nutritiv, în cazul roşiei acestea îşi păstrează proprietăţile antioxidante.

Mai mult, studiile au confirmat ca organismul absoarbe mult mai bine licopenul din tomatele tratate termic. “Cea mai fololsită legumă îşi măreşte cantitatea de licopen cu 35% dacă este gătită. Acest antioxidant, care le oferă tomatelor culoarea roşie, contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de prostată, de pancreas, de sân şi de plămâni. Licopenul are un rol important şi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. Licopenul este un pigment vegetal din familia carotenoidelor, care oferă culoarea legumei, dar care are şi caracteristici excepţionale – principala fiind aceea că este un antioxidant puternic”, explică specialistul.

Bogate în licopen

Roşiile proaspete oferă o cantitate de 4 ori mai mică de licopen. Există şi alte fructe şi legume care conţin licopen (pepenele verde, de exemplu), dar mult mai puţin decât roşiile. De fapt, peste 80% din licopenul din dieta unei persoane provine din consumul de tomate şi alte produse derivate din acestea, iar combinaţia dintre ele şi uleiul de măsline creşte puterea de absorbţie a licopenului. Roşiile sunt bogate în licopen, un pigment vegetal din familia carotenoidelor, descoperit în anul 1873, care oferă culoarea legumei dar care are şi caracteristici excepţionale – principala fiind aceea că este un antioxidant puternic.

Ce pericole pot apărea

1. Roşiile pot provoca arsuri stomacale

Sigur nu ştiai, dar roşiile reprezintă alimente extrem de acide care pot provoca arsuri la stomac. Ele au în componenţp acid malic şi citric şi pot determina stomacul să producă acid gastric în exces. În momentul în care volumul acidului este în creştere, acesta este forţat să meargă în esofag, cauzând acest efect advers. Chiar şi roşiile gătite provoacă această problemă. Roşiile pot agrava simptomele refluxului gastroesofagian.

2. Alergii şi infecţii

De obicei, oamenii fac alergii la roşii imediat după consumarea fructelor, care se manifestă prin urticarie, erupţii cutanate, eczeme, tuse, strănuturi, senzaţie de mâncărime la nivelul gâtului, umflarea feţei, a gurii şi a limbii. Histamina este un compus care se regăseşte în roşii, care provoacă anumite reacţii alergice. De asemenea, roşiile pot provoca dermatită de contact, caz în care apar mâncărimi şi pielea se umflă după atingerea roşiilor.

Sunt foarte sanatoase, dar nu toata lumea le poate consuma. Iata ce contraindicatii au lamaile
3. Roşiile pot cauza probleme grave la rinichi

Roşiile au un conţinut bogat de potasiu, însă pentru persoanele care au boli avansate la rinichi, este recomandat să reducă consumul acestora. Persoanele care ştiu că au afecţiuni renale severe trebuie, de asemenea, să scadă consumul de roşii, deoarece acestea conţin multă apă. Nivelurile ridicate de potasiu din sânge, care reprezintă una dintre cauzele bolilor renale, ar putea fi evitat prin eliminarea roşiilor sau a sosului de roşii din dietă. Sosul de tomate are un conţinut bogat de oxalat.

Usturoiul verde, alimentul-medicament al primăverii, vindecă sau ameliorează peste 1.000 de boli

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în aluatul de cozonac ca să iasă mai fraged și mai pufos. Singurul ingredient care face diferența
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Rețetă de glazură pentru prăjituri. Ai nevoie de doar două ingrediente
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
substantial.ro
Prognoză ANM: Temperaturi scăzute și precipitații de Crăciun
MediaFlux
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina