Cum poţi să ajungi la urgenţe dacă mănânci roşii. Efectele adverse ale tomatelor, cine nu trebuie să mănânce populara legumă

Cunoscute şi apreciate pentru efectele lor benefice asupra sănătăţii organismului roşiile au şi contraindicaţii. Pot provoca arsuri stomacale, alergii, dar şi probleme grave la rinichi.
Filip Stan
17 mai 2024, 22:22
Cum poţi să ajungi la urgenţe dacă mănânci roşii. Efectele adverse ale tomatelor, cine nu trebuie să mănânce populara legumă

Roşiile, sursă importantă de substanţe nutritive, trebuie consumate cu moderaţie. Acestea nu se consumă când se administrează medicamente sulfanilamidice. De asemenea, şi în cazurile de astm bronşic, menstre dureroase, boli ginecologice sau litiază renală consumul trebuie redus.

În acelaşi timp, studiile au arătat că roşiile pătează dantura de cinci ori mai mult decât o fac tutunul şi cafeaua.

Alimentul care reduce riscul de boli. Mihaela Bilic: „S-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar”
„Roşiile conţin acid oxalic (5.3 mg/100 g), substanţe care formeaza săruri insolubile de calciu (oxalat de calciu) care se pot transforma în pietre la rinichi.  De asemenea, din cauza acidităţii este recomandat un consum moderat de roşii, iar în cazul bolilor gastroduodenale, acestea ar trebui evitate.

Atunci când le cumpărăm, roşiile trebuie alese cele mai proaspete, cu pieliţa netedă, de consistenţă medie, nici foarte coapte, dar nici verzi. Tomatele pot fi depozitate întregi în frigider, 6-8 zile şi nu mai mult de 2 zile, în cazul în care sunt păstrate sub formă de suc proaspăt”, spune Denisa Zaharia, medic de familie.

O porţie de roşie coaptă şi proaspătă de aproximativ 150 de grame constituie o excelentă sursă de vitamina A, C, K, acid folic şi potasiu. Aceste legume contin în mod natural cantităţi reduse de sodiu, grăsimi saturate sau calorii.

Persoanele care trebuie să stea departe de căpșune. Afecțiunile care sunt înrăutățite de fructele delicioase

Roşiile mai furnizează şi tiamina, niacina, vitamina B6, magneziu, fosfor şi cupru, toate necesare unei bune stări de sănătate. Tot 150 de grame de roşii proaspete furnizează 2 grame de fibre, care reprezinta 7% din doza zilnică recomandată.

Păstrează proprietăţile nutritive

Deşi prin preparare termică, fructele şi legumele pierd o parte din continutul nutritiv, în cazul roşiei acestea îşi păstrează proprietăţile antioxidante.

Mai mult, studiile au confirmat ca organismul absoarbe mult mai bine licopenul din tomatele tratate termic. “Cea mai fololsită legumă îşi măreşte cantitatea de licopen cu 35% dacă este gătită. Acest antioxidant, care le oferă tomatelor culoarea roşie, contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de prostată, de pancreas, de sân şi de plămâni. Licopenul are un rol important şi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. Licopenul este un pigment vegetal din familia carotenoidelor, care oferă culoarea legumei, dar care are şi caracteristici excepţionale – principala fiind aceea că este un antioxidant puternic”, explică specialistul.

Bogate în licopen

Roşiile proaspete oferă o cantitate de 4 ori mai mică de licopen. Există şi alte fructe şi legume care conţin licopen (pepenele verde, de exemplu), dar mult mai puţin decât roşiile. De fapt, peste 80% din licopenul din dieta unei persoane provine din consumul de tomate şi alte produse derivate din acestea, iar combinaţia dintre ele şi uleiul de măsline creşte puterea de absorbţie a licopenului. Roşiile sunt bogate în licopen, un pigment vegetal din familia carotenoidelor, descoperit în anul 1873, care oferă culoarea legumei dar care are şi caracteristici excepţionale – principala fiind aceea că este un antioxidant puternic.

Ce pericole pot apărea

1. Roşiile pot provoca arsuri stomacale

Sigur nu ştiai, dar roşiile reprezintă alimente extrem de acide care pot provoca arsuri la stomac. Ele au în componenţp acid malic şi citric şi pot determina stomacul să producă acid gastric în exces. În momentul în care volumul acidului este în creştere, acesta este forţat să meargă în esofag, cauzând acest efect advers. Chiar şi roşiile gătite provoacă această problemă. Roşiile pot agrava simptomele refluxului gastroesofagian.

2. Alergii şi infecţii

De obicei, oamenii fac alergii la roşii imediat după consumarea fructelor, care se manifestă prin urticarie, erupţii cutanate, eczeme, tuse, strănuturi, senzaţie de mâncărime la nivelul gâtului, umflarea feţei, a gurii şi a limbii. Histamina este un compus care se regăseşte în roşii, care provoacă anumite reacţii alergice. De asemenea, roşiile pot provoca dermatită de contact, caz în care apar mâncărimi şi pielea se umflă după atingerea roşiilor.

Sunt foarte sanatoase, dar nu toata lumea le poate consuma. Iata ce contraindicatii au lamaile
3. Roşiile pot cauza probleme grave la rinichi

Roşiile au un conţinut bogat de potasiu, însă pentru persoanele care au boli avansate la rinichi, este recomandat să reducă consumul acestora. Persoanele care ştiu că au afecţiuni renale severe trebuie, de asemenea, să scadă consumul de roşii, deoarece acestea conţin multă apă. Nivelurile ridicate de potasiu din sânge, care reprezintă una dintre cauzele bolilor renale, ar putea fi evitat prin eliminarea roşiilor sau a sosului de roşii din dietă. Sosul de tomate are un conţinut bogat de oxalat.

Usturoiul verde, alimentul-medicament al primăverii, vindecă sau ameliorează peste 1.000 de boli

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Anunțul momentului despre facturile românilor! Ce se întâmplă cu prețul energiei electrice?
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
O altă veste a căzut ca un trăsnet. Șoferii din România se vor înfuria
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Amendă de 5.000 de lei. Este interzis prin lege. Șoferii vor fi filmați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Vasile Bănescu se retrage din funcția de coordonator al Biroului de presă al Patriarhiei Române
MediaFlux
JOE BIDEN, anunț privind RETRAGEREA! CUTREMUR în SUA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!