Cum poţi să beneficiezi de pensie de boală fără să fi lucrat nici măcar o zi

Cei care își pierd capacitatea de muncă de tineri pot primi pensie de invaliditate de 350 de lei pe lună chiar dacă nu au cotizat niciodată la sistemul de pensii. Este suficient să încheie un contract și să plătească 252 de lei o singură lună. După ce obțin calitatea de asigurat, pot beneficia de pensia minimă garantată de stat. Evident, trebuie și să îndeplinească toate condițiile de boală cerute de lege.
Iulian Tudor
26 iun. 2014, 10:48
Cum poţi să beneficiezi de pensie de boală fără să fi lucrat nici măcar o zi

Persoanele care nu au lucrat deloc, dar care se îmbolnăvesc și nu pot activa pe piața muncii se pot pensiona pe caz de boală plătind o singură rată la Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj, pe bază de contract, suma pe care trebuie să o achite pentru a avea calitatea de asigurat, scrie gds.ro. Dacă și îndeplinesc toate condițiile medicale cerute de lege pentru pensia de invaliditate, atunci astfel de persoane care nu au muncit niciodată pot primi un venit minim de la stat pe toată perioada vieții. Asemenea persoane se asigură la CJP, iar după aceea beneficiază de o pensie minimă de 350 de lei, chiar dacă nu au lucrat niciodată.

Citeşte şi Cum afli cât mai ai până ieşi la pensie şi câţi bani o să primeşti

Cum este posibil așa ceva? În 2011 a intrat în vigoare Legea nr. 263/2010, cunoscută drept Legea pensiilor. Un articol din acea lege obliga persoanele care se îmbolnăveau și își pierdeau capacitatea de muncă să aibă un stagiu minim de cotizare la bugetul asigurărilor sociale (la pensii). „Dacă persoana care avea vârsta până la 20 de ani se îmbolnăvea, atunci avea nevoie de un stagiu minim de cotizare de un an. O persoană cu vârsta între 45 și 49 de ani avea nevoie de un stagiu de cotizare de 20 de ani. Prin decizia Curții Constituționale din iunie 2012 s-au declarat ca fiind neconstituționale dispozițiile articolului 73, alin 1) și articolului 74 din Legea nr. 263. Astfel, persoanele care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obișnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate în funcție de stagiul de cotizare efectiv realizat de persoana asigurată. Deci nu s-a mai impus un minim necesar. Anterior acestei decizii, deși aveau aviz favorabil de încadrare în grad de invaliditate, respectivele persoane nu puteau beneficia de pensie de invaliditate”, a declarat Daniela Licu, directoarea Casei Județene de Pensii Dolj, care a mai spus, metaforic vorbind, că „boala nu te întreabă câți ani ai muncit înainte…”.

Citeşte şi SCANDALOS. Suferă de o boală RARĂ şi primeste o pensie de 1 LEU

Care sunt pașii de urmat

Persoana care nu a lucrat nici măcar o zi în viață, dar care s-a îmbolnăvit trebuie să încheie un contract de asigurare cu Casa Județeană de Pensii Dolj, potrivit legii. Orice persoană care încheie acel contract trebuie să plătească cel puțin o lună suma stabilită de lege pentru a avea calitatea de asigurat. Adică, se cotizează cu o sumă minimă de 252 de lei pe lună, calculată la un venit potențial de 804 lei (contribuția este de 31,3% din venit, iar venitul minim la care se aplică procentul respectiv reprezintă 35% din câștigul salarial mediu brut pe țară care a stat la baza fundamentării bugetului de stat pentru anul 2014).
După ce a devenit asigurat, nu contează câte luni sau câți ani cotizează la sistemul de pensii pe bază de contract, ci persoana respectivă va beneficia de o pensie minimă pe caz de boală de 350 de lei pe lună, pe care tot statul a stabilit-o ca fiind pensia minimă pe țară. Directoarea CJP Dolj a explicat că există astfel de persoane care s-au asigurat pentru o lună, două, trei și care beneficiază de pensie de invaliditate, ca urmare a cotizării la asigurările sociale, fie și pentru o scurtă perioadă de timp. Dar pentru a beneficia de acest venit minim de 350 de lei pe lună, persoana în cauză nu trebuie doar să încheie un contract cu Casa de Pensii și să achite minimum o lună suma de 252 de lei, ci trebuie ca dosarul medical să fie în regulă, deci să fie îndeplinite condițiile încadrării în grad de invaliditate.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se scrie corect: altădată sau altă dată? Care este, de fapt, explicația specialiștilor
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Sondaj: Susținerea pentru Ucraina într-un acord de pace teritorial este împărțită în Europa
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)