Viziunea inedită aparține filozofului Cor van der Weele și a inginerului biotehnolog Johannes Tramper, cercetători olandezi din cadrul Universității din Wageningen, care au publicat o lucrare despre acest lucru în revista Trends in Biotechnology. Cei doi parteneri se autodeclară drept consumatori modești de carne, însă sunt deosebit de îngrijorați în ceea ce privește efectele nocive pe care le are producția de carne asupra planetei și soarta nemiloasă pe care o au animalele, scrie bude.ro care citează nationalgeographic.com.
Rezolvarea ambelor probleme, sugerează aceștia, și calea propice de a crea o alternativă a produselor din carne tradiționale pe care consumatorii chiar să o consume, o reprezintă „cultivarea” de carne sintetică la scară mică.
„Porcii pot fi bănci ambulante de celule, dar pot reprezenta și legătura noastră cu animalele„, explică Cor van der Weele.
În ultima perioadă, presa a tot vuit despre calitatea produselor din carne sau veridicitatea provenienței animale. În paralel cu defăimarea din presă, TED (set de conferințe ținute la nivel mondial, parte a unui ONG care are drept slogan „Ideas Worth Spreading”) promovează alternative. Odată cu creșterea foarte mare a cererii globale a produselor din carne, toată lumea susține că, în viitor, carnea va fi o resursă epuizabilă, cel puțin la scara la care se produce astăzi.
Citeşte şi Consumi carne roşie? Descoperire TERIFIANTĂ a cercetătorilor
În Modern Meadow, Columbia, un alt producător încearcă deja să sintetizeze carne din celule musculare animale, folosind tehnici de inginerie tisulară create inițial pentru a ajuta la regenerarea organelor umane.
Van der Weele și Tramper vor să încurajeze fuziunea dintre producția de carne „cultivată” și persoanele care consumă fructe, legume și carne produse în mod ecologic, obținând astfel un produs gustos care să satisfacă militanții ambelor părți. Această fuziune are, de asemenea, și scopul de a genera o conexiune între om și produsul consumat, creând o relație bazată pe încrederea în calitatea produselor, lucru care lipsește cu desăvârșire în ziua de azi.
„Acum, dintr-o dată, putem întrezări o lume posibilă în care le putem avea pe toate: carne fără să chinuim animalele, compania lor ca animale domestice și tehnologie accesibilă și ușor de folosit, toate în propria gospodărie„, spune van der Weele în lucrarea sa.
În schema elaborată de către cercetătorii olandezi, celulele stem – care, spre deosebire de celulele obișnuite, sunt capabile să se multiplice de mai multe ori – vor trece de la porc printr-un lanț de recipiente care se măresc progresiv până când celulele s-au multiplicat suficient pentru a umple cel mai mare dintre bioreactoare (care are o capacitate de 20 de metri cubi). Apoi va fi adăugată o enzimă care are ca scop unirea celulelor între ele și compactizarea acestora. În final, amestecul obținut va fi presat, trecut printr-o mașină de tocat și împărțit în chiftele. Tot procesul ar dura aproximativ o lună per serie.
Un singur bioreactor, calculează Tramper, ar putea aproviziona cu carne aproape 2.500 de oameni, în contextul în care aceștia ar mânca numai carne tocată, și nu mai mult de 28 de grame pe zi. Procesul nu include creșterea de fibre de carne, deci producția artificială de fripturi iese din discuție.
Citeşte şi Adevărul despre mezelurile „Made in Romania”: Sunt făcute cu carne congelată din import