Cum poți să plătești taxa de timbru judiciar în 2024! Tot ce trebuie acest procedeu și câți bani trebuie să scoți din buzunar

Atunci când suntem puși față în față cu o procedură judiciară, trebuie să știm că este necesar să plătim o taxă de timbru. Cât costă aceasta și cum trebuie să procedezi pentru a o achita.
Alina Costache
06 feb. 2024, 15:07
Cum poți să plătești taxa de timbru judiciar în 2024! Tot ce trebuie acest procedeu și câți bani trebuie să scoți din buzunar
Cum poți să plătești taxa de timbru judiciar în 2024! Tot ce trebuie acest procedeu și câți bani trebuie să scoți din buzunar

Taxa de timbru judiciar este o sumă de bani impusă de stat, pe care atât persoanele fizice, cât și cele juridice sunt obligate să o plătească în vederea soluționării unei probleme juridice prin intermediul unei proceduri judiciare. Această taxă este necesară în contextul desfășurării unui proces de justiție.

Serviciile furnizate în schimbul acestei taxe includ diverse acțiuni și cereri depuse la instanțele judecătorești, precum și solicitări adresate Ministerului Justiției și Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Este de remarcat faptul că conform legislației, există circumstanțe în care unele acțiuni și cereri sunt scutite de la plata taxei de timbru judiciar.

Citește și: O nouă veste-bombă în televiziune! Cine este vedeta care a semnat în secret cu Antena Stars și e gata să apară pe micile ecrane

Reglementările actuale privind taxele de timbru judiciar sunt stabilite în Ordonanța de urgență nr. 80 din 26 iunie 2013. Această ordonanță a fost emisă de Guvernul României și a fost oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 392 din 29 iunie 2013, înlocuind Legea nr. 146 din 24 iulie 1997 privind taxele judiciare de timbru.

Scopul acestei ordonanțe de urgență a fost să ajusteze sistemul de taxare a timbrului judiciar pentru a se potrivi cu noul cadru legal în care funcționează procesul civil. Acest demers de reglementare a fost inițiat în contextul modificărilor legislative aduse procesului civil prin adoptarea Codului de procedură civilă și introducerea noilor instituții conform Codului civil.

Prin urmare, această ordonanță de urgență a reprezentat un pas important în adaptarea sistemului de taxare la schimbările legislative și structurale ale sistemului juridic românesc.

Taxele de timbru judiciar sunt plăți efectuate în avans și sunt stabilite în mod diferit, în funcție de natura lor, cu excepțiile prevăzute de legislație. Obligația de plată a acestor taxe intervine în cadrul procesului de judecată în primă instanță și în cazul exercitării căilor de atac, în conformitate cu prevederile legale.

În conformitate cu prevederile legislației actuale, conform articolului 3 alineatul (1) din Ordonanța de urgență nr. 80 din 2013, timbrele judiciare pentru acțiunile și cererile ce pot fi evaluate în bani, depuse la instanțele judecătorești, sunt impuse în următorul mod:

  • până la valoarea de 500 lei – 8%, dar nu mai puțin de 20 lei;
  • între 501 lei și 5.000 lei – 40 lei + 7% pentru ce depășește 500 lei;
  • între 5.001 lei și 25.000 lei – 355 lei + 5% pentru ce depășește 5.000 lei;
  • între 25.001 lei și 50.000 lei – 1.355 lei + 3% pentru ce depășește 25.000 lei;
  • între 50.001 lei și 250.000 lei – 2.105 lei +2% pentru ce depășește 50.000 lei;
  • peste 250.000 lei – 6.105 lei + 1% pentru ce depășește 250.000 lei.

Când cererea formulată pe cale de ordonanță președințială este evaluabilă în bani, aceasta se taxează cu 50 lei, dacă valoarea acesteia nu depășește 2.000 lei, și cu 200 lei, dacă valoarea ei depășește 2.000 lei.

În cazul contestației la executarea silită, taxa de timbru judiciar se calculează la valoarea bunurilor a căror urmărire se contestă sau la valoarea debitului urmărit, când acest debit este mai mic decât valoarea bunurilor urmărite. Taxa aferentă acestei contestații nu poate depăși suma de 1.000 lei, indiferent de valoarea contestată.

Cererile de întoarcere a executării silite se taxează, în toate cazurile, cu 50 lei, dacă valoarea cererii nu depășește 5.000 lei, și cu 300 lei, pentru cererile a căror valoare depășește 5.000 lei.

Cererile pentru exercitarea apelului împotriva hotărârilor judecătorești se taxează cu 50% din taxa datorată la suma contestată, în cazul cererilor și acțiunilor evaluabile în bani, dar nu mai puțin de 20 lei.

Pentru cereri și acțiuni evaluabile în bani, în cazul în care se invocă încălcarea sau aplicarea greșită a normelor de drept material, recursul se taxează cu 50% din taxa datorată la suma contestată, dar nu mai puțin de 100 lei.

Cererile cu caracter patrimonial, prin care se solicită și repararea pagubelor suferite printr-un act administrativ: 10% din valoarea pretinsă, dar nu mai mult de 300 lei.

Citește și: Crimă învăluită în mister în Spania! O româncă a fost ucisă de iubit, însă bărbatul susține că a fost doar un accident: „S-a înecat cu un os de pește”

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce sunt, de fapt, restanțele karmice. Cum se face abordarea corectă a relațiilor din viața noastră
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 15 ani. Nu se mai repară?! Comisia Europeană a dat ordin
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Adevărul despre tăierile de posturi la CJ Bihor. Cine sunt cei doi angajați care au reușit să câștige în instanță
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Noi reguli la îmbarcarea în avion. Aveți mare grijă cu ce vă îmbrăcați
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
S-a dezvăluit! Cine e sigur în spatele lui Călin Georgescu: Este al lor!
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Donald Trump suspendă asistenţa externă pentru dezvoltare la început de mandat
MediaFlux
Se MAJOREAZĂ PENSIILE și în 2025! ANUNȚ privind INDEXAREA veniturilor SENIORILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
De la horă la petarde: cum s-a transformat Ziua Unirii în Ziua Dezbinării