Cum poţi să recuperezi banii de pe taxele auto

Regulile procedurale pentru restituirea fostelor taxe auto, inclusiv a timbrului de mediu, au apărut astăzi în Monitorul Oficial și deja se aplică. Potrivit acestora, odată depuse cererile, organele fiscale le vor rezolva în maximum 45 de zile, dar le vor putea respinge pentru lipsa unor documente sau pentru neprecizarea conturilor bancare. Banii se vor restitui, din 2018, în conturile contribuabililor, iar pentru cei cu datorii la bugetul de stat banii vor fi folosiți la compensarea acestor datorii.
Filip Stan
02 ian. 2018, 14:34
Cum poţi să recuperezi banii de pe taxele auto

Posibilitatea de a cere înapoi banii achitați statului pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule este prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2017.

Cererile pentru restituirea acestor taxe se pot depune deja, așa cum ne-a confirmat în urmă cu ceva timp chiar Ministerul Mediului, numai că lipsea procedura de restituire a fostelor taxe. Astfel, astăzi a apărut în Monitorul Oficial Ordinul comun al Ministerului Mediului și Ministerului Finanțelor Publice nr. 1.488/3.198/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017. Documentul deja se aplică de azi, de la momentul publicării sale.

Normele publicate tratează modul de restituire a fostelor taxe pentru toate situațiile în care se află cei care le-au plătit. Cei care n-au obținut încă dreptul la restituire, care nu au hotărâri judecătorești în acest sens ș.a.m.d. trebuie să facă cererea la organul fiscal competent (se poate depune personal sau prin poștă), scrie avocatnet.

La cerere trebuie anexate următoarele documente:

    dacă există, documentul ce dovedește plata taxei, respectiv chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont (în original/copie);
    copiile cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare.

Nu e necesar documentul care face dovada plății taxei/taxelor respective, pentru că organul fiscal are posibilitatea să verifice în sistemele proprii dacă banii au fost plătiți sau nu de proprietar.

Odată depusă cererea, organele fiscale vor verifica dacă sumele pe care le pretinde solicitantul înapoi au fost resituite deja ori s-au compensat cu alte sume datorate de contribuabil. Practic, cei care au datorii la Fisc la momentul restituirii nu vor mai primi toată suma cerută înapoi, pentru că ea va fi folosită la acoperirea acelor datorii, în funcție de mărimea lor.

Termenul în care cererea de restituire va fi rezolvată de organele fiscale va fi de 45 de zile de la data înregistrării cererii de restituire, dar va putea fi și prelungit, spre exemplu, dacă sunt necesare mai multe documente de la solicitant.

Potrivit normelor, organul fiscal va respinge solicitantului restituirea banilor (printr-o decizie de respingere) în următoarele situații:

    dacă nu se depun copiile după cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de înmatriculare sau când nu se transmit informațiile și documentele solicitate de organul fiscal, în termen de cel mult 60 de zile de la solicitare;
    dacă nu se precizează în cererea de restituire contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită;
    dacă organul fiscal observă că suma a fost deja restituită sau compensată cu alte datorii fiscale;
    dacă nu se regăsește dovada plății nici în registrele organelor fiscale, nici la Trezorerie.

Restituirea efectivă a sumelor se efectuează de către unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent, potrivit normelor. În orice caz, solicitantul va primi o decizie cu privire la cererea sa, fie că e vorba de una de aprobare ori de una de respingere.

Banii vor fi primiți înapoi în 2018, cu excepția timbrului de mediu. Pentru acesta din urmă, banii vor fi restituiți în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019. De asemenea, trebuie reținut că banii se vor restitui toți odată, nu în tranșe.

Banii vor fi depuși în conturi bancare

„Restituirea sumelor cuvenite contribuabililor se efectuează prin decontare bancară în contul bancar indicat prin cererea de restituire”, scrie în ordinul comun amintit. Tocmai de aceea, cei care uită să treacă în cererea de restituire contul bancar se vor trezi cu cererile respinse, așa cum scriam mai sus.

Dacă se indică un cont bancar greșit, solicitantul va fi informat de către organul fiscal cu privire la acest lucru, „iar contribuabilul are obligația indicării contului bancar corect până cel târziu la data de 1 decembrie 2018, în situaţia în care suma solicitată la restituire reprezintă taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi, respectiv, nu mai târziu de data de 1 martie 2019, în situaţia în care suma solicitată la restituire reprezintă timbrul de mediu pentru autovehicule”, scrie în norme.

În fine, așa cum punctam mai sus, cei care au datorii la bugetul de stat se vor trezi cu compensarea sumelor pe care trebuie să le primească în contul fostelor taxe, în sensul că banii ce ar trebui restituiți, în tot sau în parte, de la caz la caz, vor fi folosiți pentru a acoperi acele datorii.

DailyBusiness
Gigi Becali, scut pentru David Popovici. Mesaj dur pentru CTP: „Trebuie să bagi capul în pământ și să nu sufli în fața campionului olimpic!”
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Cum păstrezi căldura în casă mai mult timp. Trucul prin care economisești bani la facturi și care menține temperatura ideală
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A primit lovitura care îl pune la pământ: „Ca Ceaușescu!”
Playtech.ro
Greșeala care le poate aduce românilor care stau la bloc o amendă de 40.000 de lei. Mulți ignoră acest gest banal
DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Adevarul
Dezvăluirile unui general iranian de top privind înfrângerea suferită de Iran în Siria: „Am primit o lovitură foarte mare”
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Cele mai bune paste din lume. Seccretul a fost dezvăluit
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdict clar pentru Călin Georgescu. S-a anunțat finalul: Fără relevanță
StirileBZI
Amendă de până la 3.000 de lei pentru românii care fac asta! Certurile cu vecinii încep de la această lege
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Elon Musk și Thierry Breton în conflict privind dezinformarea legată de alegerile din România
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Casa Națională de Pensii lansează aplicația e-Talon pentru digitalizarea cupoanelor de pensie