Controlorii nu pot sa te oblige sa te legitimezi si in nici un caz nu au voie sa te deposedeze de actul de identitate, scrie comunitatearomanilor.com. Procedura de legitimare este o conventie social acceptata, nimic mai mult. Obligatia lor este sa verifice legitimatia de calatorie (in termeni specifici). Au in schimb dreptul de a solicita interventia politiei pentru legitimare. Si Jandarmeria Româana mai are dreptul sa te legitimeze, conform legii 550/ 2004.
Citeşte şi Internet gratuit în RATB spre sfârşitul anului 2018. Proiectul este estimat la 1,34 milioane de euro
Controlorii nu au dreptul sa te coboare din tramvai cu forta, sa te bruscheze, sa te perchezitioneze ori sa-ti retina vreun bun personal cu scopul de a cobori cu ei. In momentul in care se intampla vreo astfel de fapta, ai obligatia sa suni imediat la politie! Nu le intra in joc si nu face cine mai stie ce compromis in schimbul rambursarii bunului.
Este recomandabil ca in astfel de cazuri sa faci putin scandal si sa rogi pe cineva sa te insoteasca. Ei sunt tot timpul (minimum) doi si-ti trebuie martor. Dupa ce suni la politie, astepti si, dupa caz, mergi la sectie pentru a depune o plangere pe numele controlorului, in care sa punctezi cu lux de amanunte faptele. Controlorii au legitimatii si sunt obligati sa se legitimeze nominal, asa ca nu-i foarte greu sa afli cu cine ai de-a face.
Citeşte şi Bilanţ alarmant: Mijloacele RATB au fost implicate în aproximatv 2.000 de accidente, în 2016
Controlorii nu au voie sa te retina in autobuz/tramvai sau statie mai mult de cateva minute/jumatate de ora. Maximum! Orice retinere dureaza mai mult, se transforma automat in privare de liberate si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani, conform articolului 189 din Codul Penal. Si chiar daca vor chema politia, tot nu esti obligat s-o astepti mai mult de cateva minute!