Cum poţi să scapi de amenda pentru parcare neregulamentară. În cât timp se prescrie contravenţia

Amenzile de parcare sunt o realitate cu care mulți șoferi se confruntă, fie pentru că au parcat neregulamentar, fie pentru că nu au achitat taxa de parcare impusă de autoritățile locale. Aceste sancțiuni pot varia în funcție de oraș și de gravitatea abaterii, însă mulți conducători auto nu știu ce se întâmplă dacă ignoră plata acestora.
Mircea Filipescu
08 sept. 2024, 07:37
Cum poţi să scapi de amenda pentru parcare neregulamentară. În cât timp se prescrie contravenţia

Amenzile de parcare sunt, în general, aplicate de Poliția Locală, responsabilă de supravegherea locurilor de parcare și de verificarea respectării reglementărilor locale. În cazul în care un șofer parchează neregulamentar sau nu achită taxa de parcare, acesta poate primi o amendă. De asemenea, și Poliția Rutieră poate aplica sancțiuni pentru parcare neregulamentară.

De exemplu, în București, tariful de parcare este de 5 lei pe oră, iar amenda pentru neplata acestei taxe este de 200 de lei, potrivit Promotor. La Iași, amenzile pentru neplata parcării sunt mai severe, variind între 1.000 și 2.000 de lei, în timp ce la Cluj acestea se situează între 200 și 400 de lei, în funcție de zona și timpul de parcare.

În ceea ce privește sancțiunile aplicate de Poliția Rutieră, acestea pot ajunge până la 495 de lei, în funcție de gravitatea abaterii, fiind calculate în funcție de punctele de amendă.

Ce se întâmplă dacă nu plătești amenda de parcare

Neplata unei amenzi de parcare nu trece neobservată. În cazul în care un șofer nu își achită amenda, aceasta este adăugată automat în istoricul fiscal local al proprietarului autovehiculului. Astfel, la momentul achitării impozitelor sau altor taxe locale, șoferul va fi informat despre sancțiunile neplătite și nu va putea finaliza plata datoriilor până când nu achită amenda de parcare.

Mai mult, dacă amenda nu este plătită, autoritățile locale pot solicita executarea silită. În acest caz, șoferul riscă poprirea conturilor bancare sau, în cazuri mai severe, scoaterea la licitație a bunurilor pentru a acoperi datoriile.

În cât timp se prescriu amenzile pentru parcare

Totuși, pentru cei care ignoră amenzile de parcare, există o șansă de a scăpa de plata acestora, întrucât sancțiunile se pot prescrie în anumite condiții. Conform legislației, amenzile contravenționale se prescriu în mai multe situații:

Orice sancțiune contravențională care nu a fost aplicată în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei se prescrie automat.

Dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu este comunicat contravenientului în termen de 2 luni de la aplicarea sancțiunii, sancțiunea se prescrie.

Dreptul statului de a solicita executarea silită a amenzilor contravenționale se prescrie după 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor aplicării sancțiunii.

Așadar, dacă autoritățile nu acționează în termenele legale, șoferii pot scăpa de plata amenzilor. Totuși, acest lucru nu înseamnă că neplata amenzilor este o soluție recomandată. În cazul unor sancțiuni repetate sau al unor datorii acumulate, autoritățile pot lua măsuri mai drastice, inclusiv blocarea conturilor bancare sau confiscarea bunurilor.

Citeşte şi: Ce riscă românii care îşi spală maşina în faţa blocului sau chiar în propria curte. Amenzile sunt usturătoare

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Ce acte îți trebuie pentru a merge în Marea Britanie în 2025. Nu mai poți intra pe teritoriul Angliei fără asta
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Doliu în lumea literară. A murit un nume de referință în România
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ofițeri ucraineni arestați pentru apărarea nereușită din Harkov
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!