Cum poți să scapi de vânătăi ușor și rapid. Soluția minune se află chiar la tine acasă

Dacă ai remarcat că ai foarte multe vânătăi și nu știi cum să scapi de ele, chiar la tine acasă, atunci este important să știi că există câteva trucuri care sunt extrem de utile. Produsele de care ai nevoie se află chiar la tine în casă.
Alina Costache
26 oct. 2023, 23:01
Cum poți să scapi de vânătăi ușor și rapid. Soluția minune se află chiar la tine acasă
Cum poți să scapi de vânătăi ușor și rapid. Soluția minune se află chiar la tine acasă

Cum să scapi ușor de vânătăi. Vânătăile se manifestă ca urmare a deteriorării vaselor mici de sânge din piele, ceea ce duce la spargerea acestora. În evoluția lor, vânătăile pot trece de la nuanțe de roșu, purpuriu sau mai închis decât culoarea pielii înconjurătoare la nuanțe de albastru, negru sau verde.

Citește și: De ce te învinețești repede? 10 boli care cauzează vânătăi

Aceste pete colorate de obicei apar atunci când pielea este afectată în urma unor traumatisme, cum ar fi căderi sau lovituri. Vânătăile, denumite și echimoze sau contuzii, sunt de obicei destul de evidente. Hematoamele, care implică vasele de sânge mai mari, rezultă din coagularea sângelui care se acumulează sub piele și pot deveni dureroase și rigide la atingere, așa cum este explicat în resursele medicale.

Spargerea vaselor de sânge dintre piele și celelalte țesuturi ale corpului duce la acumularea de sânge sub suprafața pielii, generând apariția unei vânătăi. În procesul de vindecare, este normal ca vânătăia să-și schimbe treptat culoarea.

De obicei, vânătăile nu sunt un motiv de îngrijorare. Acestea reprezintă adesea leziuni superficiale care pot fi gestionate eficient acasă și nu necesită asistență medicală. Cu toate acestea, există situații în care o persoană ar putea considera util să consulte un medic în legătură cu vânătăile sale. Un exemplu obișnuit este prezentat de hematoame, care sunt de obicei asociate unor traume mai semnificative, conform informațiilor de la Medical News Today.

Când apare un hematom, procesul de vindecare este mai încet decât în cazul leziunilor minore, iar astfel, hematomul rămâne cu aceeași culoare și textură și poate provoca durere constantă chiar și după mai multe zile.

În astfel de cazuri, poate fi necesar să se solicite asistență medicală pentru a determina dacă hematomul necesită tratament suplimentar. Factori precum localizarea, dimensiunea și cauza hematomului vor influența decizia privind modalitatea de tratament.

Unele dintre semnele de avertizare că o persoană are nevoie de asistență medicală includ vânătăi care:

  • Provoacă amorțirea unui braț sau a unui picior
  • Provoacă pierderea funcției unei articulații, a unui membru sau a unui mușchi
  • Apare la nivelul capului sau al gâtului
  • Provoacă tulburări de vedere
  • Continuă să crească în dimensiune
  • Se repetă în același loc sau durează mai mult de 2 săptămâni
  • Apare alături de un os rupt
  • Apare fără o cauză cunoscută la nivelul abdomenului, capului sau trunchiului, deoarece acest lucru poate semnala o problemă cu un organ intern

Iată o serie de tratamente pe care le poți face acasă pentru a grabi procesul de vindecare:

1. Terapia cu gheață

Aplică gheață imediat după rănire pentru a reduce fluxul sanguin în jurul zonei. Răcirea vaselor de sânge le va micșora si astfel poate reduce cantitatea de sânge care se scurge în țesutul din jur. Acest lucru poate împiedica vânătaia să fie la fel de evidentă și reduce umflarea.

Poți folosi o pungă de gheață reutilizabilă, o pungă de gheață sau o pungă de legume congelate înfășurate într-o cârpă sau un prosop. Pune gheață pe vânătaie timp de 10 minute de fiecare dată. Așteptă 20 de minute înainte de a o reaplica.

2. Încălzește

Poți aplica căldură pentru a stimula circulația și a crește fluxul sanguin. Acest lucru va ajuta la eliminarea sângelui blocat după ce vânătaia s-a format deja. Aplicarea căldurii poate ajuta, de asemenea, la slăbirea mușchilor încordați și la ameliorarea durerii. Poți folosi un tampon de încălzire sau o sticlă de apă caldă. Înmuierea într-o baie fierbinte este o altă opțiune.

3. Compresie

Înfășoară zona vânătă într-un bandaj elastic. Acest lucru va strânge țesuturile și va ajuta la prevenirea scurgerii vaselor de sânge în zona respectivă. Utilizarea compresiei poate diminua severitatea vânătăii și poate ajuta la reducerea durerii și a umflăturii, potrivit Healthline.

4. Elevație

Ridică zona vânătă astfel încât să fie deasupra inimii. Acest lucru ajută la ameliorarea durerii și la drenarea lichidului din zona vânătă. Elevația poate reduce, de asemenea, presiunea și compresia. Acest lucru îți oferă șansa perfectă de a te odihni și relaxa, ceea ce poate ajuta, de asemenea, procesul de vindecare.

5. Arnica

Arnica este o plantă homeopatică despre care se spune că reduce inflamația și umflarea, făcându-l astfel un tratament ideal pentru vânătăi. Un studiu din 2010 a constatat că unguentul topic de arnică a redus în mod eficient vânătăile induse de laser. Poți folosi un unguent sau un gel de arnică pe vânătaie de câteva ori pe zi.

6. Cremă cu vitamina K

Vitamina K este un nutrient esențial care ajută la coagularea sângelui. S-a demonstrat că vitamina K a redus severitatea vânătăilor după tratamentul cu laser într-un mic studiu din 2002. Pentru a folosi acest tratament, freacă ușor crema cu vitamina K pe vânătaie de cel puțin două ori pe zi.

7. Aloe vera

S-a demonstrat că aloe vera reduce durerea și inflamația. O poți aplica local pe zona afectată. Asigură-te că folosiți un gel care este aloe vera pură. Citește cu atenție eticheta pentru a verifica dacă există aditivi.

8. Vitamina C

Vitamina C are proprietăți antiinflamatorii și poate fi folosită pentru a promova vindecarea rănilor. Poți găsi, de asemenea, geluri, creme sau seruri care conțin vitamina C. Le poți aplica local. De asemenea, o poțți lua sub formă de supliment dacă mănânci multe fructe și legume proaspete.

Citește și: Bătaie între doctoriţe rezidente la Spitalul Judeţean Oradea. Rebelele au fost despărţite chiar de şeful de secţie

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cât costă o vacanță în Grecia la finalul primăverii. Prețurile sunt mai mici, iar temperaturile numai bune pentru baie
Capital.ro
Elena Udrea, eliberată?! S-a ADMIS. Decizia luată azi, 29 aprilie, de Tribunalul Prahova
Playtech.ro
Orașul din România care schimbă taxa pentru turiști. Ce sumă vor scoate din buzunar vizitatorii pentru o vacanță acolo, indiferent de durată
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Mihai Leu, în stare critică. Fostul mare pugilist a fost adus cu elicopterul la București
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Întreruperi de curent în Capitală, după pana imensă din Spania
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se reia turul II în România? Anunțul venit azi, 29 aprilie: Neconstituțională și abuzivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
Vești proaste pentru pensionari. Ce spun ministrul Muncii și cel al Finanțelor despre creșterile de pensii și recalcularea lor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster