Autoritățile locale se tem ca așezarea lor să nu se transforme într-un oraș-fantomă, mai ales că populația a scăzut de la aproximativ 2.200 de oameni la 1.300.
Cei care vor să se mute în Ollolai trebuie să îndeplinească o condiție. Toți cei care preiau casele vechi trebuie să se angajeze printr-un contract că le restaurează și le păstrează aspectul istoric.
„Suntem mândri de originile noastre preistorice. Cruciada pe care o duc este pentru a ne salva de uitare tradițiile noastre unice. Puterea noastră stă în trecutul nostru mândru. Am fost dintotdeauna oameni puternici și nu vom permite ca acest oaraș să moară”, a declarat primarul din Ollolai, Efiso Arbau, pentru CNN, anunţă greatnews.ro
Ollolai este fosta capitală a Barbagiei și este unul dintre locurile din Italia în care s-au păstrat aerul istoric, autenticitatea și tradițiile. Tinerii s-au mutat în orașele mari, populația e îmbătrânită, iar multe case de piatră au devenit ruine, neîngrijite de zeci de ani.
Primarul a luat legătura cu proprietarii caselor și le-a cerut să le cedeze autorităților locale. Sunt clădiri pitorești, construite din granit tipic Sardinic, care se găsește pe munții și pe coasta insulei.
Până acum, trei case au fost deja vândute și primarul spune că a primit peste 100 de cereri din întreaga lume, inclusiv din Australia sau Rusia.
Orașul se află la 420 de metri deasupra nivelului mării, în nord-vestul regiunii Liguria.