Cum poţi scăpa rapid de câteva kilograme dacă ai retenţie de lichide. Cauzele acestei afecţiuni sunt fluctuațiile hormonale, care pot duce la acumularea apei în țesuturi, iar mai puțin periculoase și mai ușor de corectat sunt aportul insuficient de lichide, excesul de alcool, de sare și statul excesiv pe scaun cu picioarele în jos.
Alte cauze pot fi unele medicamente precum cele de substituție hormonală, pentru hipertensiune arterială, antidepresivele și chimioterapicele.
Retenția excesivă de lichide apare și pe fondul unor afecțiuni precum cele cardiace, insuficiența venoasă, tromboza profundă, ciroza, cancerele hepatice, renale și ovariene.
Citeşte şi: Leguma banală care te scapă de răceală şi reumatism. Acţionează ca un antibiotic şi te vindecă de boli
În primul rând, trebuie respectat un aport corect de apă, de cel puțin 2, 5-3 litri pe zi. Apoi, pentru a elimina lichidele stagnante în corp, trebuie redus aportul de sare la minimum. Sodiul este vital pentru organism în cantități optime. Excesul dăunează și poate fi corectat și prin consumul alimentelor bogate în potasiu așa cum sunt bananele și spanacul.
Nu trebuie făcută nici greșeala de a mânca foarte puțin. O dietă săracă în calorii poate duce la retenție de lichide.
Pentru a scăpa de fluidele în exces, este ideal aportul crescut de legume, verdețuri și supe. Fructele trebuie consumate ca atare și nu sub formă de sucuri.
Retenția de apă se tratează și cu mișcare, purtarea șosetelor compresive, prin ridicarea periodică a picioarelor mai sus de nivelul corpului și prin renunțarea completă la alimente procesate (care au cantități enorme de sare și zahăr).
Efecte diuretice au și ceaiurile de păpădie, coada-calului, pătrunjel, ienupăr, hibiscus, păducel, chimen și negrilică, dar și ceaiul verde și cel negru.
Există și medicamente diuretice, însă acestea trebuie luate doar la recomandarea medicului. De asemenea, drenajul limfatic poate stimula eliminarea lichidelor stagnante din corp, scrie Csid.ro.