Potrivit unui experiment realizat de jurnalista Flic Everett, editor al publicaţiei britanice Daily Mail, Twitter poate acţiona uneori ca o a doua conştiinţă şi te poate împiedica să faci excese alimentare.
Everett a povestit cum, după o petrecere cu prietenii, la care se mâncaseră trei feluri principale greceşti, dar şi baclavale făcute în casă şi îngheţată, simţea că abia se putea mişca. El a postat pe contul său de Twitter o descriere completă a meniului din acea seară, căreia i-a dat tag-ul „#tweetwhatyoueat/ tweetcemănânci”.
Până dimineaţă, postarea sa avea zeci de comentarii, cele mai multe dojenitoare la adresa gurmandei jurnaliste care anterior anunţase că este la dietă.
„În concluzie, Twitter poate acţiona ca o imensă conştiinţă colectivă, făcându-te să te ruşinezi pentru că ai fost pofticios”, a scris Flic Everett, adăugând că, timp de mai multe luni, a mâncat mai mult pâine integrală şi humus, fără niciun pic de grăsimi.
„Aşa că, ştiind că mă voi face de râs dacă voi scrie pe Twitter tot ce mânânc, am început să mă gândesc de două ori când am ajuns în faţa frigiderului dacă să înfulec nişte brânză sau un baton de ciocolată pentru a-mi ridica moralul”, mărturiseşte Everett.
Aceasta adaugă că, la început, urmăritorilor ei de pe Twitter li se va părea plictisitor să afle, cu precizia unui medic legist, care este conţinutul stomacului său, dar reacţiile prietenilor virtuali au încurajat-o să facă acest lucru. Astfel, conştiinţa colectivă a determinat-o pe jurnalistă să renunţe la delicioasele paste în favoarea supei hipocalorice. „M-am decis să arăt bine pe Twitter”, a mai scris Everett.
Pe de altă parte, ea a mai spus că a pierdut doi urmăritori pe Twitter în ziua în care s-a abătut de la alimentaţia sănătoasă şi a mâncat o porţie generoasă de chipsuri.
Cu toate acestea, jurnalista a constatat că la finalul unei săptămâni de dietă, urmată în clubul #tweetwhatyoueat, pierduse 1,2 kilograme din masa corporală.