Dieta volumetrică te ajută să ai un stil de viață mai sănătos și să ajungi la silueta mult dorită. Mai mult, alungă senzația de foame, pentru că pune accentul pe alimente sățioase care nu îngrașă, dar mai ales pe alimente cu o densitate calorică scăzută.
Autoarea acestei diete este medicul nutriționist dr. Barbara Rolls, care te învață să alegi cele mai sănătoase alimente, care susțin atât o greutate ideală, cât și o imunitate puternică în timp.
Citește și: Cum a reușit o tânără de 28 de ani să slăbească 23 de kilograme. A urmat această dietă spectaculoasă
Conceptul de bază este volumul, trebuie să alegem alimente ”voluminoase” în sensul în care ele dau imediat senzația de sațietate. În această categorie intră supele, ciorbele, iaurturile dietetice, fructele și legumele, salatele asortate, precum și băuturile sănătoase și sățioase cum ar fi un smoothie din fructe și iaurt.
De asemenea, cerealele integrale intră și ele în categoria de alimente sățioase, pâinea neagră sau pâinea cu secară din care este suficient să consumi porții mici pentru a te simți sătul.
Dieta volumetrică grupează alimentele în patru categorii în funcție de densitatea lor calorică:
Categoria 1 (densitate calorică foarte scăzută): densitate calorică mai mică de 0,6
Categoria 2 (densitate calorică scăzută): densitate calorică între 0,6 – 1,5
Categoria 3 (densitate calorică medie): densitate calorică între 1,6 – 3,9
Categoria 4 (densitate calorică mare): densitate calorică între 4,0 – 9,0
Dr. Rolls consideră că un meniu sănătos la masa de prânz sau de seară trebuie să cuprindă în principal alimente din Categoria 1, precum și alimente din Categoria 2 pentru ca farfuria să fie completă.
Iată ce poate conține planul de masă pentru o zi:
Alimente din categoria 1
Au densitatea calorică mică, dar acoperă aproape tot necesarul zilei în ceea ce privește procentul de vitamine și săruri, antioxidanți și proteine pentru energie:
Alimente din categoria 2
Aceste alimente pot fi consumate la fiecare masă, dar cu moderație, în porții puțin mai mici decât cele cu care ești obișnuită:
Alimente din categoria 3
Aici sunt incluse diverse alimente premise, dar trebuie consumate cu atenție, în special în prima parte a zilei și înainte de a face mișcare. Seara, după orele 18, ar fi bine să încerci să eviți aceste alimente care au un indice caloric destul de ridicat.
Alimente din categoria 4
Aici sunt incluse alimentele cu cele mai multe calorii, iar acestea pot fi consumate doar ocazional în porții mici, o dată sau cel mult de două ori pe săptămână.