Aurul s-a scumpit de nouă ori în ultimele două decenii, iar de la începutul acestui an, continuă să urce în mod constant, ajungând la peste 2.660 de dolari pe uncie. Piețele au manifestat un interes continuu față de investițiile în acest metal prețios.
Acest metal prețios se folosește la fabricarea de bijuterii, obiecte religioase sau monede, precum și în diverse aplicații industriale. Bijuteriile sunt realizate din aur pur sau combinat cu alte metale, formând diferit aliaje, astfel încât să-i crească durabilitatea și să-i ofere și alte proprietăți.
Aurul galben este cel mai comun tip utilizat în bijuterii și poate conține aur, argint, cupru și zinc. Mai este folosit și aurul alb, care e un aliaj între cel galben și un metal alb (paladiu sau mangan).
Aurul roșu sau roz se poate obține din aur sau cupru. Următorul este cel verde și se întâlnește mai rar, fiind obținut dintr-un aliaj de aur pur, argint și, câteodată, cupru sau cadmiu, conform Jewelryinformer.com.
Ingredientul care se află în orice bucătărie te poate ajuta să descoperi dacă bijuteriile tale sunt din aur. Se pun ccâteva picături de oțet pe bijuterie, care se așază pe o suprafață plană, apoi se lasă să acționeze timp de aproximativ 15 minute.
Dacă este aur adevărat, atunci nu-și va schimba culoarea. În schimb, dacă metalul este fals, își va schimba culoarea.
O altă metodă este să pui bijuteria de aur într-un recipient de sticlă cu oțet, tot pentru 15 minute. Însă, mare grijă la pietrele semiprețioase, pentru că se pot deteriora.