În cadrul podcastului realizat de Adrian Enache, Constantin Enceanu a vorbit despre cum realizează ţuica, mai ales că până la pandemie nu a avut timp să se ocupe de ea și era pregătită de o vecină. Constantin Enceanu se bucură de familie și de toate activitățile din curte atunci când nu are concerte, iar îndrăgitul interpret nu se dezice de munca de la țară și de tot ceea ce trebuie făcut pe lângă casă.
Metodele tradiționale care te ajută să afli câte grade are țuica sau pălinca. Nu dau greș niciodată
În acel an, după ce a făcut vinul, Constantin Enceanu și soția lui și-au amintit de ce au văzut la bunici, în copilărie, și au cumpărat toate cele necesare pentru întreg procesul. “Eu aveam o vecină care se ocupa toamna, pentru că nu aveam timp să fac. La noi, țuica din struguri se face, după ce se trage vinul, lași să fermenteze 8-10 zile și faci țuică. De prune mai puțin. În toamna anului 2020, când toate evenimentele s-au dus pe apa sâmbetei, vecina a călcat strâmb și avea probleme cu piciorul. Zice soția mea, Angela, “Auzi, nu mai stăm după ea, hai să punem mâna să facem țuică. Dar tu știi?” Eu am făcut când eram copil, la bunica mea, că ea se ocupa de țuică. M-a luat lângă ea, bagă aici la cazan. Și am tras cu privirea, știam cum se face, nu puteam să zic că habar nu am.
Aveam un cazan, dar nu mai pusesem în practică. Când am văzut, am zis că facem, ce știe ea, ce știu eu, am pus cazanul, un cazan de 7 l.”, a povestit Constantin Enceanu.
Artistul a povestit și cum a învățat de la bunica lui că trebuie probată țuica pentru a ne da seama dacă e gata, dar și ce trebuie să aibă de fiecare dată pe lângă el, atunci când petrece multe ore lângă cazan.
“Am făcut 150 l de țuică, două zile am făcut la țuică. Întotdeauna mă asiguram, când mă apuc de țuică, să am pastramă cu mine. Porumb copt. Îmi iau porumb de vara, îl bag la congelat, la ladă, și îl scot atunci. M-a învățat bunica ce trebuie să fac atunci când guști țuica. Iei un păhăruț de țuică, un pai cu o flacără și arunci țuica pe cazan. Dacă a luat foc, e ok, când nu a mai luat foc, s-a terminat. Nu e nevoie să mai guști.”, a mai spus artistul.
Țuica fiartă cu piper este un leac băbesc extrem de important împotriva răcelii, precum și una dintre cele mai bune metode de a ne încălzi în zilele friguroase. Când este consumată în cantități moderate, țuica fiartă are beneficii care ne feresc de boli. Pe lângă faptul că ameliorează simptomele gripei și răcelii, țuica fiartă cu piper scade riscul de pneumonie, iar vaporii de alcool dilatează vasele capilare și oxigenează sângele.
Un alt efect important pe care îl are țuica fiartă este faptul că „taie grăsimile”, fiind o concluzie la care au ajuns biochimiștii, ce au descoperit că în țuica de prune se găsește o enzimă ce poate curăța depunerile de colesterol de pe artere.
Alte cercetări arată că în extractele distilate de prune există anumite substanțe care accelerează procesul de producere a celulelor roșii. De asemenea, țuica poate combate anemia, dat fiind fierul pe care îl conține, iar în caz de răceală, poate fi folosită pe post de soluție pentru frecție. În acest caz, corpul va începe să transpire și să elimine toxinele prin piele.
Citește și : Combinația tradițională de șunculiță cu ceapă și țuică de prune îți lasă gura apă. Cât de bună și sănătoasă este
Țuica fiartă ajută ficatul și bila, deoarece are vitaminele A,B,C,D, care nu se degradează prin încălzire și care au o acțiune benefică, de regenerare, asupra ficatului.
Cum se prepară ţuica fiartă
150 ml țuică
6-7 boabe de piper negru
3-4 cuișoare
Citește și : Ce se pune în mămăligă ca să nu se mai lipească. Ingredientul secret folosit de străbuni care îi dă o textură fină
o lingură de miere / zahăr
Mod de preparare
Țuica fiartă se toarnă într-un ibric și se condimentează cu boabe de piper negru și cuișoare. Se lasă la fiert la foc mic și se adaugă o lingurăță de zahăr/miere de albine. Se amestecă până se dizolvă complet și se ia de pe foc de îndată ce începe să dea în clocot. De asemenea, se mai pot adăuga măr, scorțișoară sau lămâie, după gust.
Țuica de prune are și efect terapeutic, ajută în cazul anemiei, combate constipația, dar și la reglarea funcțiilor hepatice, datorită conținutului bogat de vitamine (A, B, C, D1 si D2). Este recomandată in dischinzeii biliare, disfunctii ale ficatului provocate de o slabă irigare cu sânge a acestuia sau chiar constipație.
S-a dovedit că această băutură, consumată în cantități mici, ajută la fluidizarea sângelui, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge, are un efect pozitiv asupra neuronilor și poate stimula memoria. De asemenea, la persoanele de peste 60 de ani ameliorează capacitățile cognitive și reduce riscul de demență și Alzheimer.
Înainte, oamenii de la țară consumau țuică de prune datorită proprietăților de tratare, ameliorare și prevenire a unor boli. Vaporii calzi de alcool etilic produc o dilatare a vaselor capilare din plămâni, permițând o mai bună oxigenare a sângelui. În acest fel, se ușurează intrarea oxigenului în sânge și eliminarea dioxidului de carbon.
Ţuica mai ajută la prevenirea aterosclerozei și a infarctului miocardic, fiind recomandată și în cazul anemiilor, în cantitati de maxim 30ml/zi. Un alt efect pe care îl are este acela că are proprietatea de a curăța depunerile de colesterol de pe artere.
În mod surprinzător, țuica fiartă ajută ficatul și bila, pentru că are o serie de vitamine (vitamina A si vitamina C, vitamina B si vitamina D) care nu se degradeaza prin încălzire și care au o acțiune benefică, de regenerare, asupra ficatului.