Înainte vreme, delicioasele alivenci moldovenești se mâncau la zi de sărbătoare. În zilele noastre, gospodinele le prepară oricând cineva din familie are poftă de ceva dulce. Este o prăjitură gustoasă și destul de prietenoasă cu silueta.
Prăjitura are o textură densă, ușor nisipoasă datorită mălaiului. Poate fi servită ca atare sau alături de smântână sau dulceață.
Prăjitura se prepară în maximum 20 de minute și necesită 50 de minute de gătire. Cantitățile de mai jos sunt suficiente pentru 15 porții, o porție având aproximativ 346 kcal.
Laptele se pune într-o cratiță, se adaugă untul și sarea și se încălzește până când untul se topește, iar laptele ajunge aproape de punctul de fierbere, recomandă Jamila . Se adaugă mălaiul în ploaie amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor.
Se fierbe aproximativ 5 minute sau pana cand amestecul se ingroasă. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească. Se adaugă smântâna, gălbenușurile și brânza de vaci. Totul se amestecă bine, apoi se adaugă făina și praful de copt, care se încorporează și ele.
Se adaugă esența de vanilie si se bat foarte bine albușurile cu mixerul împreună cu zahărul, adăugat puțin câte puțin. Peste această compoziție, se toarnă albușurile bătute spumă și se încorporează ușor cu mișcări largi.
Toată compoziția se transferă într-o tavă pentru cuptor, iar tava trebuie puțin scuturată înainte de a o introduce la cuptor pentru a nivela aluatul. Prăjitura se bagă în cuptorul preincălzit la 180 de grade timp de 40-50 min sau până când este frumos rumenită deasupra.
Se lasă să se răcească aproximativ 30 de minute după ce a fost scoasă din cuptor. Poate fi consumată atât caldă, cât și rece. Este la fel de gustoasă și de cremoasă.