Poliţiştii protestează faţă de îngheţarea salariilor. Oamenii legii vor da doar avertismente celor care nu poartă centura, vorbesc la telefon în trafic sau traversează neregulamentar.
De asemenea, cetăţenii trebuie să se aştepte la controale excesive şi la întârzieri la ghișee, tot ca măsură de protest, potrivit stiri.tvr.ro.
„Începând cu 11.01.2021 va începe campania de aplicare AVERTISMENTE scrise şi verbale, de către toți polițiștii și polițiștii de frontieră, la nivel național;
* întreruperea activității profesionale, zilnic, începand cu ora 13:00, pe durata de pana la o ora (ca avertisment), în condițiile prevederilor Acordului cu MAI;
* asigurarea doar a activităţilor URGENTE, prin apelurile 112/evenimente de frontieră;
* refuzul efectuării de ore suplimentare şi constituirii de echipe operative, în afara programului de lucru;
În perioada 25.01.2021-12.02.2021
* organizarea de mitinguri şi pichetări, atât la nivel local (Prefecturi) cât şi central (M.A.I., M.F.P., Guvern);
Cu speranța, că totușide la nivel central există intenția de a soluționa problemele lucrătorilor MAI, a fost solicitată o întrevedere de urgentă, între conducerea M.A.I. și reprezentanții sindicatelor semnatare, pentru a găsi, împreună, soluțiile necesare evitării unui colaps la nivel de ordine și siguranță națională, cu principale subiecte de discuție:
– Exceptarea categoriei profesionale reprezentate, din OUG 226/2020, referitor la înghețarea salariilor;
– Identificarea unor măsuri financiare, prin care drepturile salariale înghețate ale personalului M.A.I. să fie compensate în concordanță cu legislația în vigoare, similar cu alte categorii sociale aflate, ca și personalul MAI, în prima linie în lupta cu pandemia”, potrivit unui comunicat de presă transmis de sindicatele din MAI.
Reamintim că în ultima zi a lui 2020, polițiștii, grefierii și lucrătorii din penitenciare au ieșit în stradă și au cerut renunțarea la înghețarea salariilor. Aceştia au amenințat că pot recurge și la alte forme de exprimare a nemulțumirilor, dacă guvernanții nu se răzgândesc.
“Ordonanța de guvern care reglementează regimul contravențiilor prevede ca măsură principală amenda sau avertismentul. E clar că în condițiile în care cuantumul amenzilor reprezintă o sumă ce se varsă la bugetele locale, nu cred că vor fi colegi dornici să umfle bugetele locale”, a spus Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatulului Poliţiştilor Europol.