Cum putem diminua efectele dependențelor și viciilor. Sfaturile psihologului

Prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași vorbește despre cele mai des întâlnite dependențe, despre cauzele acestora și cum se pot diminua efectele unei dependențe.
Alina Costache
10 apr. 2023, 13:52
Cum putem diminua efectele dependențelor și viciilor. Sfaturile psihologului

Prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc susține că dependenţa reprezintă un grup de fenomene fiziologice, comportamentale, cognitive și motivaționale, de intensitate variabilă, în care consumul uneia sau mai multor substanţe capătă prioritate pentru individ.

”Dependenţa fizică sau fiziologică constă în necesitatea organică de a folosi o substanță și dezvoltarea toleranţei ca urmare a consumului ei cronic. Dependenţa psihică este mai importantă și constă în modificări de comportament şi o stare mentală particulară, însoţită de nevoia imperioasă de administrare a substanţei pentru a obţine o stare de bine, pentru stimularea plăcerii sau pentru evitarea disconfortului produs de stres sau sevraj.

Dacă dependența fizică apare doar la unele substanțe, cea psihologică este întâlnită la toate tipurile de substanțe stupefiante. Mai des întâlnite în cabinetele medicale și ale psihoterapeuților sunt dependența de nicotină, alcool și, în cazurile foarte grave, de droguri, dar și de unele activități care au potențialul de a afecta negativ îndeosebi dezvoltarea socio-emoțională a adolescenților și tinerilor (de ex. jocurile de noroc și cele pe calculator)”, spune psihologul, citat de DC News.

 

Cum apare dependența

”Dependențele sunt de regulă asociate cu stresul real sau perceput generat de diferite constrângeri sau situații conflictuale. Ele apar din nevoia de a înlătura disconfortul psihic și suferința, de a fugi de o realitate constrângătoare și pentru îmbunătățirea afectului, a stării de bine. Dependenţa poate fi înțeleasă schematic ca interacţiune a trei grupe mari de factori: efectele căutate, stimulatoare sau depresoare; factorii de mediu, care cuprind disponibilitatea sau accesibilitatea dependenței, atitudinea mai mult sau mai puțin tolerantă față de tipul respectiv de dependență într-o comunitate şi structura bio-psihologică a persoanei.

De exemplu, în cazul fumatului, atitudinea faţă de consum indică de ce bărbații fumează mai mult decât femeile. Factorii genetici explică de ce unele persoane  sunt mai predispuse în a deveni fumători, iar factorul determinant rămâne profilul de personalitate al individului, persoanele mai emotive, mai predispuse la probleme emoționale (de ex., anxietate) fiind mai înclinate spre consum”, a mai spus Prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc.

 

Cum putem diminua efectele dependențelor?

”Dacă rămânem la exemplul fumatului, putem diminua efectele nocive ale dependenței de nicotină prin căutarea unor soluții alternative mai puțin periculoase. Pentru consumatorii împătimiți,  prin identificarea și utilizarea unor modalități de consum potențial mai puțin nocive (de ex., prin folosirea produselor care încălzesc tutunul și printr-o trecere exclusivă de la fumat la acest tip de produse). O alternativă convingătoare la reducerea efectelor nocive ale fumatului în Suedia s-a dovedit a fi snus-ul (produse cu nicotină pentru uz oral). Ca urmare a utilizării produselor cu nicotină pentru uz oral, incidența fumatului în Suedia tinde să scadă sub pragul de 5%, fapt care o califică pentru statutul de „țară fără fumători”*”, mai spune psihologul.

Potrivit profesoarei, ”dependenţa psihologică îngreunează încercarea de a sta departe de nicotină. De obicei, fumătorii au nevoie de peste zece încercări înainte să reuşească să renunţe la fumat definitiv. Există date care atestă faptul că atunci când renunțarea la dependență se realizează treptat, prin utilizarea unor produse mai puțin nocive (de pildă țigaretele electronice sau a produselor cu tutun încălzit), este facilitată tranziția spre renunțarea completă la nicotină”.

 

Pe de altă parte, psihilogul susține că dependența poate fi vindecată pe căi medicale și psihoterapeutice.

”Dependența de tutun, de pildă, poate fi dificil de gestionat și mulți utilizatori găsesc că, chiar și după ce a trecut pofta de nicotină, ritualul fumatului poate duce la recidivă. Există mai multe tratamente disponibile pentru dependența de tutun. În plus, psihoterapia în vederea abstinenței ajută utilizatorul să își schimbe gândurile despre dependența lui, lucrând la modificarea sentimentelor și a comportamentelor asociate cu consumul de tutun, la schimbarea stilului de viață, implementând un comportament pozitiv și ajutând la evitarea poftei de a fuma”, mai spune profesoara Maria Nicoleta Turliuc.

DailyBusiness
Bătaie de joc pe față! Prețul ridicol pentru care se închiriază o garsonieră cu cada în bucătărie, în inima Capitalei. WC-ul este amplasat lângă frigider
Spynews
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Bzi.ro
Ei sunt câștigătorii Casa Iubirii, sezonul 3! Fanii emisiunii de la Kanal D nu se așteptau la asta
Fanatik.ro
Cele 10 aplicații populare care pot distruge bateria telefonului tău. Mulți le instalează fără ca măcar să își dea seama ce pot face
Capital.ro
Decizia care-l distruge pe Călin Georgescu. Anunțul oficial al Poliției a venit azi, 8 ianuarie
Playtech.ro
Cum arată Andreea Esca atunci când nu apare la TV. Imagini rare celebra prezentatoare TV
DailyBusiness
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și atacurile cibernetice! „Au fost sărbători, da?”
Adevarul
Romeo și Julieta din Tulcea, cei doi adolescenți găsiți morți, s-au aruncat de la peste 20 de metri înălțime în Cariera Bididia. Nu au avut nicio șansă
wowbiz.ro
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Spynews
CRBL a vorbit despre intervențiile la care a apelat. Ce alte îmbunătățiri vrea să își mai facă artistul
Spynews
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Evz.ro
Românii nu mai au voie cu aceste produse. Au fost interzise în UE
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Cine sunt adolescenții în vârstă de 15 ani găsiți morți pe un câmp din Tulcea. Cei doi ar fi trăit o poveste de dragoste interzisă și au fugit de acasă
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a dat lovitura în România. Acum s-a aflat ce a făcut: E clar! Nu există niciun dubiu
StirileBZI
Ce ajutoare sociale se acordă în 2025: Câţi bani primesc şomerii și mamele cu copii mici
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Coaliția anunță datele alegerilor prezidențiale și candidatul susținut
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Vacanțe de vis mai aproape: zboruri directe din România spre Ibiza, Gran Canaria și Palma de Mallorca, din vara 2025