Cum putem diminua efectele dependențelor și viciilor. Sfaturile psihologului

Prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași vorbește despre cele mai des întâlnite dependențe, despre cauzele acestora și cum se pot diminua efectele unei dependențe.
Alina Costache
10 apr. 2023, 13:52
Cum putem diminua efectele dependențelor și viciilor. Sfaturile psihologului

Prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc susține că dependenţa reprezintă un grup de fenomene fiziologice, comportamentale, cognitive și motivaționale, de intensitate variabilă, în care consumul uneia sau mai multor substanţe capătă prioritate pentru individ.

”Dependenţa fizică sau fiziologică constă în necesitatea organică de a folosi o substanță și dezvoltarea toleranţei ca urmare a consumului ei cronic. Dependenţa psihică este mai importantă și constă în modificări de comportament şi o stare mentală particulară, însoţită de nevoia imperioasă de administrare a substanţei pentru a obţine o stare de bine, pentru stimularea plăcerii sau pentru evitarea disconfortului produs de stres sau sevraj.

Dacă dependența fizică apare doar la unele substanțe, cea psihologică este întâlnită la toate tipurile de substanțe stupefiante. Mai des întâlnite în cabinetele medicale și ale psihoterapeuților sunt dependența de nicotină, alcool și, în cazurile foarte grave, de droguri, dar și de unele activități care au potențialul de a afecta negativ îndeosebi dezvoltarea socio-emoțională a adolescenților și tinerilor (de ex. jocurile de noroc și cele pe calculator)”, spune psihologul, citat de DC News.

 

Cum apare dependența

”Dependențele sunt de regulă asociate cu stresul real sau perceput generat de diferite constrângeri sau situații conflictuale. Ele apar din nevoia de a înlătura disconfortul psihic și suferința, de a fugi de o realitate constrângătoare și pentru îmbunătățirea afectului, a stării de bine. Dependenţa poate fi înțeleasă schematic ca interacţiune a trei grupe mari de factori: efectele căutate, stimulatoare sau depresoare; factorii de mediu, care cuprind disponibilitatea sau accesibilitatea dependenței, atitudinea mai mult sau mai puțin tolerantă față de tipul respectiv de dependență într-o comunitate şi structura bio-psihologică a persoanei.

De exemplu, în cazul fumatului, atitudinea faţă de consum indică de ce bărbații fumează mai mult decât femeile. Factorii genetici explică de ce unele persoane  sunt mai predispuse în a deveni fumători, iar factorul determinant rămâne profilul de personalitate al individului, persoanele mai emotive, mai predispuse la probleme emoționale (de ex., anxietate) fiind mai înclinate spre consum”, a mai spus Prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc.

 

Cum putem diminua efectele dependențelor?

”Dacă rămânem la exemplul fumatului, putem diminua efectele nocive ale dependenței de nicotină prin căutarea unor soluții alternative mai puțin periculoase. Pentru consumatorii împătimiți,  prin identificarea și utilizarea unor modalități de consum potențial mai puțin nocive (de ex., prin folosirea produselor care încălzesc tutunul și printr-o trecere exclusivă de la fumat la acest tip de produse). O alternativă convingătoare la reducerea efectelor nocive ale fumatului în Suedia s-a dovedit a fi snus-ul (produse cu nicotină pentru uz oral). Ca urmare a utilizării produselor cu nicotină pentru uz oral, incidența fumatului în Suedia tinde să scadă sub pragul de 5%, fapt care o califică pentru statutul de „țară fără fumători”*”, mai spune psihologul.

Potrivit profesoarei, ”dependenţa psihologică îngreunează încercarea de a sta departe de nicotină. De obicei, fumătorii au nevoie de peste zece încercări înainte să reuşească să renunţe la fumat definitiv. Există date care atestă faptul că atunci când renunțarea la dependență se realizează treptat, prin utilizarea unor produse mai puțin nocive (de pildă țigaretele electronice sau a produselor cu tutun încălzit), este facilitată tranziția spre renunțarea completă la nicotină”.

 

Pe de altă parte, psihilogul susține că dependența poate fi vindecată pe căi medicale și psihoterapeutice.

”Dependența de tutun, de pildă, poate fi dificil de gestionat și mulți utilizatori găsesc că, chiar și după ce a trecut pofta de nicotină, ritualul fumatului poate duce la recidivă. Există mai multe tratamente disponibile pentru dependența de tutun. În plus, psihoterapia în vederea abstinenței ajută utilizatorul să își schimbe gândurile despre dependența lui, lucrând la modificarea sentimentelor și a comportamentelor asociate cu consumul de tutun, la schimbarea stilului de viață, implementând un comportament pozitiv și ajutând la evitarea poftei de a fuma”, mai spune profesoara Maria Nicoleta Turliuc.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Cum a reușit Constantin Enceanu să îi rămână fidel soției sale, deși avea gânduri de divorț. Cântărețul și-a salvat căsnicia
Bzi.ro
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele interimar al României
Fanatik.ro
Ţara super puternică ce a descoperit o “nouă comoară” în România. Soluția cu care vor produce energie electrică
Capital.ro
Traian Băsescu, demolat în direct la TV. Moment istoric în televiziunea din România
Playtech.ro
Imaginile cu Ilie Bolojan au scăpat pe internet! Nu voia să fie surprins aşa, foto de...
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Elevi de liceu, isterie în grup pe ritmuri de manele. Specialist: „Să asculți așa ceva la Balul Bobocilor e ca și cum ai merge în «treling» la Operă. E păcat”
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Meteorologii anunță vreme rece și schimbări semnificative până pe 10 martie. Când vor crește temperaturile în România
Spynews
Ce cadou refuză Radu Vâlcan să îi cumpere Adelei Popescu. Din ce motiv nu dorește să îi facă o surpriză
Evz.ro
Luna Plină, în Leu. Ghinioanele se sfârșesc pentru aceste trei zodii. Au așteptat destul
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Se întâmplă în aceste momente în spitale! Eliberarea rețetelor, imposibilă din cauza defecțiunilor Sistemului Informatic
Cancan.ro
Felix ÎNȘELAT-O pe Răduleasca! Amanta a rupt tăcerea: un an de întâlniri ascunse, în hoteluri și pe barcă, în timp ce Mihaela trăia în iluzia fericirii
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Băsescu. Victor Ciutacu dă cărțile pe față: DE AJUNS!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
"Unde nimerea, acolo îi băga cuțitul" O tânără mamă din București a fost măcelărită de propriul soț. Femeia a cerut ca bărbatul să fie monitorizat, dar a fost ignorată
substantial.ro
Cetățean rus eliberat în schimbul profesorului american Marc Fogel
MediaFlux
Se REIA TURUL 2 la alegerile prezidențiale!? Anunțul CCR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine îi ia locul lui Carmen Iohannis la Cotroceni? Cum arată partenera misterioasă a noului președinte al României