Cum putem face cumpărături pe internet în siguranţă

Comerţul online a explodat în ultimul an din cauza pandemiei. Aproape orice se poate achiziționa acum de pe internet datorită metodelor avansate de plată online. Dar, pe lângă latura pozitivă și strălucitoare a internetului și a metodelor de plată online, există şi o parte întunecată - breșele de securitate.
Filip Stan
22 feb. 2021, 14:31
Cum putem face cumpărături pe internet în siguranţă
Cum putem face cumpărături pe internet în siguranţă
Care sunt riscurile?

Breşele de securitate sunt motivul principal pentru care comercianții și cumpărătorii încă dezbat ce înseamnă o plată securizată online, arată compania 2checkout. În contextul pandemiei generate de COVID-19, tentativele de phishing au crescut semnificativ, atacatorii devenind din ce în ce mai abili în accesarea datelor personale ale utilizatorilor: prin website-uri false, e-mail-uri sau SMS-uri care creează iluzia că sunt trimise din partea unor companii renumite și de încredere. Dar, odată cu știrile despre conturi sparte, identități furate, încălcări de date și fraude cu carduri, mai răspândite în peisajul media actual, comercianții și furnizorii de plăți şi-au sporit eforturile în ceea ce privește securitatea mediului digital.

Ce plăți online sunt sigure?

În pofida unei continue optimizări a plăților, părțile implicate într-o tranzacție online pot fi încă împovărate de îndoieli legate de securitate: PayPal este sigur? GooglePay este sigur? Care este cel mai sigur mod de a plăti online? Să știi să plătești online în siguranță poate fi o adevărată provocare. Să trecem în revistă cele mai populare metode de plată utilizate în eCommerce astăzi, pentru a evalua modul în care acestea asigură un nivel ridicat al securității.

Carduri de credit

Cardurile sunt una dintre cele mai sigure metode de plată disponibile online, dat fiind că utilizarea lor este reglementată de standardele de conformitate a plăților, cum ar fi fluxurile securizate 3D. Cardurile de credit, în special, prezintă riscuri și mai mici în ceea ce privește utilizarea lor la cumpărători, deoarece banii folosiți pentru achiziție, pe care cumpărătorul îi plătește ulterior, provin de la banca emitentă. Au o caracteristică puternică de protecție împotriva fraudei. Mai mult, este destul de simplu să inversați fondurile atunci când se face o tranzacție greșită. Ori de câte ori tranzacționați online utilizând cardul de credit, banii nu sunt deduși imediat din contul bancar. Mai degrabă, emitentul cardului plătește pentru bunuri sau servicii, iar utilizatorul cardului plăteşte mai târziu. Deci, ori de câte ori observați o activitate suspectă, vă puteți anunța emitentul cardului pentru a preveni orice altă fraudă.

Carduri de debit

Un alt mod ieftin și sigur de a efectua plăți online este prin utilizarea cardurilor de debit. Prin utilizarea unui card de debit pentru a finaliza plățile online, fondurile sunt deduse direct din cont. Utilizarea cardurilor de debit pentru cumpărături online se încadrează, de asemenea, sub protecția standardelor 3DS, ceea ce înseamnă că parolele unice – trimise prin SMS sau e-mail – sunt utilizate pentru autentificarea achiziției. Cardurile de debit și cardurile de credit, deopotrivă, sunt protejate de programele Zero Liability Protection de la Visa și Mastercard. Aceste programe stipulează că deținătorii de carduri nu sunt responsabili pentru taxe neautorizate, ci un alt factor care face cardurile sigure pentru plățile online.

Portofele electronice

Cumpărătorii care nu doresc să utilizeze carduri online au opțiunea de a utiliza servicii terțe, care acționează ca intermediar în tranzacție, cum ar fi eWallets. Utilizatorii pot opta pentru portofele electronice, cum ar fi popularul PayPal, lider de piaţă în trimiterea și primirea de bani online de la lansarea sa în 2002 sau plata prin portofele precum GooglePay sau ApplePay. Aceste servicii tind să fie sigure chiar prin designul lor, deoarece nu împărtășesc datele de plată ale cumpărătorului (informații despre contul bancar). Aceasta înseamnă că utilizatorul nu distribuie informațiile cardului său pe site-urile în care face cumpărături, ci folosește doar informațiile despre cont pentru serviciul terță parte, cu fiecare tranzacție care implică schimbul de coduri aleatorii unice. Tot ceea ce împărtășesc celorlalte părți este adresa lor, de exemplu adresa de e-mail. În plus, multe dintre aceste servicii includ rambursare sau programe de protecție a cumpărătorului, care sporesc și mai mult securitatea datelor de tranzacție și de plată ale utilizatorului. Acest lucru le face aproape la fel de sigure precum cardurile de credit ori de câte ori plata sau bunurile nu ajung, astfel încât să nu fiți escrocaţi.

Debit direct

Debitele directe sunt o opțiune pentru cumpărătorii care plătesc sume recurente, sume preluate automat din conturile lor bancare, cum ar fi plata facturilor. În general, debitul direct este considerat o opțiune de plată online sigură, deoarece etapa de configurare / autorizare include o serie de garanții și verificări. În unele jurisdicții, reglementările adaugă o securitate suplimentară debitelor directe. Reglementările UE privind plățile, de exemplu, dictează că un cumpărător poate solicita o rambursare de debit direct pentru un contract care a încetat în termen de opt săptămâni de la reziliere.

Transferuri bancare

Această metodă de plată online este încă utilizată de unii comercianți. Cumpărătorul trebuie să trimită bani direct din contul său bancar într-un cont bancar furnizat de comerciant. Securitatea transferurilor bancare depinde de modul în care sunt configurate ambele medii de securitate ale băncilor. Transferurile bancare pot fi supuse fraudelor, mai ales în cazurile în care identitatea comerciantului nu este ușor de verificat.

Comerțul online face parte din vieţile noastre de ceva timp. Prin urmare, este important să folosim doar metode sigure atunci când efectuăm plăți pentru a evita partajarea detaliilor cardului nostru. Folosirea unor metode nesigure poate duce, în cele din urmă, la pierderea de numerar prin fraudatori, care sunt mereu la pândă pe internet. Decontarea pe oricare dintre metodele de plată descrise mai sus vă va garanta securitatea ori de câte ori efectuați tranzacții.

Cel mai important aspect de ţinut minte este să nu daţi nimănui datele de card (număr, data de expirare și CVV2) și să nu accesaţi link-uri sau fișiere atașate din e-mail-uri nesolicitate sau din social media. În spatele lor se află infractori cibernetici. Dacă crezi că ești victima unui atac de tip phishing, anunță imediat banca în scopul blocării cardului.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ministrul Energiei cere prelungirea plafonării la energie și gaze: subvenții bazate pe venit
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București