Dacă rataţi fenomenul de pe 6 iunie, nu veţi mai avea ocazia să îl mai vedeţi, întrucât se va repeta abia pe 11 decembrie 2117.
Europenii vor vedea sfârșitul tranzitului la răsăritul Soarelui, la fel ca o parte din Africa și Asia.
Fenomenul începe pe 6 iunie la ora 01:01 (ora României), are maximul a 04:30 și se termină la 7:45. Venus va tranzita partea nordică a discului Solar, fenomenul fiind împărțit în câteva faze:
– primul contact se produce atunci când marginea (limbul) planetei atinge marginea Soarelui;
– al doilea contact, când Venus a intrat complet pe discul Soarelui;
– al treilea contact, când Venus începe să iasă de pe disc;
– al patrulea când doar marginile celor două obiecte se mai ating.
Cei care doresc să observe fenomenul au de urmat următorii pași, ne sfătuieşte Observatorul Astronomic din Bucureşti: să găsească un loc de unde Soarele se vede bine atunci când răsare, adică undeva la câmpie sau pe litoral. Orizontul estic trebuie să fie liber, pentru că Venus se va afla deja pe Soare la răsărit.
Soarele răsare în jurul orei 5:30, iar tranzitul se termină la 7:55, prin urmare avem doar două ore pentru observații. VEZI ŞI „Eveniment astronomic rar: Venus tranzitează Soarele, pe 6 iunie, pentru ultima dată până în 2117”
ATENŢIE! Soarele poate fi privit în siguranță NUMAI prin filtre, cele mai potrivite fiind filtrele de sudură cât mai închise la culoare (costă până în 10 lei). Cei care au ochelari de eclipsă îi pot folosi cu succes.
NU priviți Soarele direct sau prin cd-uri, dischete, ochelari de soare, folie de aluminiu sau orice altceva pentru că veți orbi. NU priviți Soarele direct prin binocluri sau instrumente astronomice pentru că veți orbi, deasemenea.
Dacă doriți să vă uitați printr-un instrument astronomic (binoclu, lunetă sau telescop) filtrul, neapărat folie mylar (se găsește la magazinele de astronomie), se pune în fața obiectivului și nu la ocular (unde se va topi foarte rapid, împreună cu retina dvs.).
O metodă sigură pentru observarea fenomenului (și a Soarelui în general) prin telescop/lunetă fără filtru și fără pericol este să nu vă uitati prin ocular ci să proiectați imaginea Soarelui pe o coală albă.
Venus se va vedea ca un punct negru ce va străbate în două ore discul Soarelui.