Cum putem preveni accidentul vascular cerebral sau infarctul. Neurologul Constantin Dulcan a explicat ce impact are stresul asupra sănătăţii.
Constantin Dulcan a explicat că stresul este principalul factor de producere a accidentului vascular cerebral sau a infarctului. Neurologul spune că un rol important în atenuarea stresului îl are sistemul parasimpatic din organismul uman.
„Sistemul simpatic este cel consumptiv, deci intervine în stres și solicitare. sistemul parasimpatic este cel care ne încarcă de energie. În meditație, noi încărcăm acest sistem prin mecanismul mitocondriilor. Mai mult decât atât, sistemul parasimpatic este modul de apărare împotriva îmbolnăvirii.
În momentul în care suntem epuizați, suntem foarte vulnerabili la boli. În momentul în care ne scadem vibrația, iar vibrația virusurilor de exemplu, este mai mare decât vibrația noastră, devenim vulnerabili pentru că de fapt, ne scade și imunitatea, capacitatea noastră de apărare față de virusuri.
Eu am predat cursuri de medicină orientală și am avut întotdeauna grijă să discut de acest raport, yin și yiang, simpatic și parasimpatic în care ce consumi în sistemul simpatic trebuie să ai grijă să refaci, să recuperezi prin sistemul parasimpatic.
Trăim într-o epocă foarte alertă, solicitantă și trebuie să facem foarte multe lucruri. De aceea, ni se pare că timpul nostru este foarte scurt.
Când eram mic, ni se părea că timpul este foarte lung, pentru că totul era nou și creierul se implica. Acum, nu ne mai impresionează noutatea și vrem să facem totul cât mai repede. Iar timpul pare mai scurt pentru că sunt foarte multe lucruri de făcut.
Așa că trebuie să ne moderăm activitatea, să găsim soluții pentru a împăca toate lucrurile. În primul rând, trebuie să ne gândim la sănătate. Am tot spus: este o știință să trăim, dar și o artă.
Trebuie să avem un echilibru în toate. Pascal zicea: niciun exces, nici în bine, nici în rău.
S-a făcut o analiză la Harvard despre oamenii care fac accidente vasculare sau infarct la vârstă tânără și despre cauzele acestora. Și s-a demonstrat că toți trecuseră printr-un stres puternic înainte de acest episod grav.
Așa că în toate trebuie să păstrăm un echilibru și să evităm stresul, pe cât posibil” , a explicat prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, potrivit csid.ro.
Citeşte şi Profesorul Constantin Dulcan, lista lucrurilor esenţiale pentru a fi fericiţi şi sănătoşi