Cum readuci la viață plantele înghețate? Ei, bine, pentru a le readuce la viață, trebuie să te asiguri că înghețul a afectat doar partea exterioară. Doar în această situație planta poate fi salvată. În schimb, dacă rădăcina a fost afectată de îngheț, există puține șanse ca planta să-și mai revină.
Pentru a-ți da seama că planta a înghețat sau nu, începe prin a inspecta frunzele. Dacă acestea sunt uscate, strânse, atârnă sau și-au pierdut culoarea verde, devenind maro sau negru, înseamnă că planta a înghețat.
Cum readuci la viață plantele înghețate
Chiar dacă partea aeriană a plantei arată rău, aceasta nu este neapărat moartă. Cel mai probabil, rădăcinile nu au fost afectate de îngheț. Chiar dacă solul absoarbe frigul și umezeala, reușește să păstreze o anumită căldură pe timp de iarnă.
Citeste si Ce flori și legume se plantează în ianuarie. Secretul grădinarilor pentru o recoltă bogată
- Nu atinge frunzișul, deoarece, chiar dacă este înghețat, va continua să protejeze rădăcinile de alte înghețuri. Așteaptă primăvara pentru a tăia părțile moarte și a permite regenerarea.
- Nu o mai uda deloc (nici chiar flori precum fuchsia, hortensia, mușcatele, rododendronii) și taie rapid toate ramurile distruse de ger cu un foarfece curat. Apoi, așază ghivecele într-un loc uscat și adăpostit.
- Nu scoate plantele afară prea devreme dacă vrei să se regenereze. După ce perioada de îngheț s-a terminat, stimulează regenerarea prin replantarea plantelor și arbuștilor în pământ.
- Nu tăia frunzele sau tulpinile, deoarece acestea protejează plantele de frig;
- Nu mai elimini buruienile;
Forte important! Nu îți pierde răbdarea: așteaptă revenirea vremii calde pentru a evalua daunele și șansele de supraviețuire ale grădinii.
Pregătirea pentru iarnă
Cu aceste mici trucuri, este foarte ușor să protejezi plantele de frig și umezeală:
- Acoperă solul cu un strat de mulci (pe lângă protecția împotriva frigului, mulciul va fi util pentru a ține departe dăunătorii, cum ar fi melcii);
- Pune o folie de protecție sau un material special în jurul plantelor mai înalte și al copacilor pentru a-i izola de frig;
- Dacă ai o seră, depozitează ghivecele în interior și, dacă este posibil, ridică-le de pe sol. Verifică periodic ca geamurile și protecțiile serei să rămână intacte, astfel încât să nu pătrundă gerul.
Citeste si Presară scorțișoară plantelor tale în acest loc și va fi începutul unor flori fericite. Cum și când se administrează
Cum previi înghețarea plantelor
La primele semne de frig, trebuie să respecți următoarele recomandări:
- Să nu le mai uzi și să nu le mai pui îngrășăminte;
- Să îndepărtezi buruienile și frunzele uscate din jurul plantei pentru a ajuta dezvoltarea rădăcinilor;
- Odată cu venirea primăverii, va trebui să îndepărtezi florile ofilite, tulpinile și ramurile moarte pentru a ajuta plantele perene să se dezvolte corect în noul sezon.
Dacă planta a reușit să supraviețuiscă, vei observa noi lăstari începând cu luna aprilie. Dacă nu apar lăstari, așteaptă până în vară să vezi cum evoluează. Dacă planta nu mai înflorește, înseamnă că nu a supraviețuit înghețului.