Cinci dintre cele 10 persoane audiate în dosarul medicamentelor contrafăcute au fost reţinute de către procurori, urmând a fi duse în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă. Procurorii le acuză că au introdus ilegal în ţară medicamente din Cipru, Grecia şi Turcia pe care le-au comercializat nu doar în România, fiind distribuite şi în Danemarca şi Germania. Multe dintre aceste medicamente nu conţineau substanţă activă, fiind total ineficiente.
Dr. Bogdan Ivănescu sfătuieşte oamenii să fie foarte atenţi când cumpără medicamente.
„În primul rând trebuie să ne uităm la ambalaj. Dacă medicametul a fost contrafăcut, de la bun început, nu arată ca un produs original având tot felul de defecte. Dacă produsul a fost înlocuit şi în cutia originală s-a pus altceva putem să ne uităm la folii. Este foarte important să vedem data producţiei medicamentului, data expirării şi lotul pe care producătorul îl incripţionează în cutia medicamentului. Orice cutie cu medicamente trebuie să aibă un text în limba română”, a spus pentru România TV dr. Bogdan Ivănescu.
Peste 60 de percheziţii au avut loc, miercuri dimineaţă, în Capitală şi şase judeţe, la firme şi suspecţi de evaziune fiscală şi spălare de bani la comerţul cu medicamente pentru boli grave. Prejudiciul în acest caz este estimat de anchetatori la trei milioane de euro.
„În urma analizelor de risc fiscal și controalelor antifraudă efectuate, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală au identificat un prejudiciu de peste 13 milioane lei (circa 3 milioane euro) cauzat bugetului de stat prin sustragerea de la plata TVA și impozitului pe profit de către o rețea de firme coordonate de cetățeni români, care se specializase în comerțul cu produse farmaceutice. Cazul a fost sesizat procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care, în data de 28 ianuarie 2015, au efectuat percheziții la 64 de adrese”, se precizează în comunicatul citat.
Opt persoane au fost reţinute în dosarul tratamentelor contrafăcute pentru bolnavii de cancer
In perioada 2013-2014, prin cinci circuite succesive de firme din București și județele Ilfov, Buzău, Iași, Ialomița, Argeș și Olt, care aveau comportament fiscal tip „fantomă”, s-a creat aparența de legalitate pentru medicamente provenite din surse ilegale. Astfel, s-au emis facturi pentru achiziții fictive de medicamente foarte scumpe destinate tratării sindromului imunodeficienței dobândite, afecțiunilor onco-hematologice, sclerozei multiple și afecțiunilor pulmonare, la prețuri de circa 10 ori mai mici decât valoarea de piață.
De asemenea, s-au achiziționat fictiv produse parafarmaceutice și diverse servicii în scopul atât al creșterii artificiale a cheltuielilor și diminuării bazei impozabile, respectiv evitării plății impozitului pe profit datorat bugetului de stat, cât și al majorării artificiale a TVA deductibilă, în vederea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale.
O bună parte din sumele obținute din activitatea infracțională (circa 5 milioane de euro) se transferau din patrimoniul firmelor către persoanele fizice cu rol important în organizarea circuitelor comerciale respective, prin încheierea de contracte de împrumut și alte operațiuni suspecte de spălare a banilor.
Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au descins la 64 de adrese – domiciliile unor persoane şi sediile unor societăţi comerciale din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Buzău, Iaşi, Ialomiţa, Argeş şi Olt, potrivit Poliţiei Române.
„În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, în perioada anilor 2013-2014, reprezentanţii societăţilor comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea în lanţul legal a unor medicamente cu valoare mare de piaţă utilizate în tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatită, diabet, procurate la negru de pe piaţa internă sau comunitară. De asemenea, s-a mai stabilit că, prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost fost transferate sume importante de bani (aproximativ 5 milioane de euro) către persoanele vizate din circuitul infracţional, iar banii astfel obţinuţi fiind reintroduşi în circuitul ilicit prin transferuri bancare şi contracte de împrumut fictive”, precizează Poliţia Română.
Prin acest mecanism, în circuitul legal din România şi din alte state comunitare ar fi fost introduse inclusiv medicamente falsificate din categoria celor comercializate de reprezentanţii firmelor vizate în dosar, mai susţin anchetatorii.
Medicamentele care au ajuns la bolnavii de cancer nu erau periculoase pentru organism, dar nici nu conţineau substanţa activă care ar fi trebuit să-i ajute.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat, stabilit cu sprijinul specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, este de peste 3 milioane de euro.
La descinderile de miercuri au participat aproape 200 de poliţişti, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi specialişti criminalişti. Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.
CITEŞTE ŞI: Percheziţii la ANAF şi mai multe instituţii şi societăţi, pentru evaziune de 1 milion de euro