Dacă apar deficite de elemente nutritive, corpul începe să sufere de simptome supărătoare, care pot cauza afecțiuni grave. De exemplu, calciul şi magneziul menţin echilibrul organismului uman, iar carența lor ar putea dezechilibra profund organismul. Ca să știi exact dacă suferi din pricina unui nivel scăzut de minerale în corp, cere medicului să faci analizele de rutină la sânge.
Primul simptom al carenței de calciu
Când simți în corp senzaţii de amorţeală şi cârcei, de asemenea când te simţi mereu agitată, nervoasă, te doare capul și nu poţi să dormi, e posibil să suferi de carență de calciu. Se mai poate întâmpla ca din această cauză să fii mai tot timpul obosită, să-ţi fie greu să te concentrezi şi, cel mai rău, să scadă randamentul la efort fizic sau la memorare.
Îți poți lua calciu din lapte, iaurturi şi brânzeturi, dar și fasole verde sau uscată, mazăre, gălbenuş de ou, varză, conopidă, morcov, suc de sfeclă roşie (proaspăt, preparat în casă), struguri, seminţe de floarea soarelui neprăjite.
Citeşte şi Cele mai sănătoase 10 fructe
Semnele lipsei de magneziu
Și magneziul este mai mult decât important pentru corp, iar lipsa lui este de obicei asociată cu cea a calciului. De fapt, adesea simptomele se aseamănă până la un punct:
-furnicături și senzație de amorţire;
-oboseală;
-greaţă şi stări de vomă;
-spasme sau crampe musculare. De exemplu, poate să-ți apară tremurul buzelor sau al muşchilor din jurul ochiului. Dacă ți „se zbate ochiul” prea des, este indicat să-ţi faci testele pentru calciu şi magneziu și nu să te gândeşti că e de bine sau de rău!
-tulburări psihice şi de somn
E bine să mănânci zilnic 10-12 migdale, nuci, alune, crude, nu prăjite. De asemenea, bea apă minerală și consumă des legume verzi.
Surse surprinzătoare de calciu. Trebuie să le consumi neapărat