Cum recunoşti dacă MIEREA de ALBINE pe care o cumperi este NATURALĂ: Fă testul

Toţi ne întrebăm dacă există metode prin care putem deosebi mierea contrafacuta de cea autentica. Răspunsul este: da, există câtevasecrete ale mierii şi câteva mituri despre aceasta pe care trebuie neapărat să le ştim dacă vrem să ne bucurăm de un produs de calitate şi de beneficiile lui.
Alina Costache
02 feb. 2016, 12:53
Cum recunoşti dacă MIEREA de ALBINE pe care o cumperi este NATURALĂ: Fă testul

1. Mierea cristalizata este stricata. Fals!

Mierea nu se strica. Niciodata. Ea fermenteaza daca este culeasa inainte de capacire sau este depozitata necorespunzator. Dar de regula, cristalizarea intervine la un interval de la cateva saptamani (mierea de rapita, de tei, poliflora, de floarea soarelui cristalizeaza destul de repede, in vreme ce mierea de castan, de pin cristalizeaza greu, iar cea de salcam aproape deloc – ma rog, dupa vreo un an doi si cea de salcam se incleieaza). Cristalizarea este un fenomen natural si reversibil (mierea incalzita redevine fluida), dar cristalizarea nu este nicidecum un semn ca s-a stricat. Dimpotriva, cumparand o miere complet cristalizata in borcan aveti o garantie in plus ca este miere naturala, pentru ca mierea inmultita cu glucoza sau alte siropuri si melase de regula nu cristalizeaza sau nu cristalizeaza complet.Sfat: daca va plangeti ca mierea cristalizata este greu de manevrat, pastrati-o intr-un recipient cu gura cat mai larga.

2. Mierea de salcam este cea mai buna miere. – Fals!

Mierea de salcam este ceruta (si implicit are un pret mai mare) pentru ca are tipicitate, cristalizeaza greu si contine mai putina glucoza (în mierea florală raportul fructoză/glucoză este de circa 1,15, in vreme ce la mierea de salcam raportul este 1,35). Este motivul pentru care medicii recomanda diabeticilor sa consume in cantitati moderate doar miere de salcam. Daca nu aveti diabet, nu aveti de ce sa mancati doar miere de salcam. Ideal este sa mancati tipuri variate de miere monoflora sau miere poliflora. In plus, sunt alte varietati de miere mult mai gustoase, mai parfumate sau cu alte indicatii terapeutice.

3. Mierea poliflora este o miere de proasta calitate. – Fals!

Mierea poliflora este o miere de buna calitate tocmai pentru ca fiind amestecata din nectaruri ale mai multor tipuri de flori, imbina puterea terapeutica a acestora. Este ca si cum ati avea un cupaj natural. Atentie, nu confundati mierea poliflora cu mierea amestecata de apicultori sau mai grav, de procesatori si comercianti. Mierea poliflora este mierea adunata in stupi care nu sunt dusi in lan sau in padure in regim pastoral sau la care extractia mierii se face dupa mai multe sezoane de inflorire la plante variate. Mierea poliflora, de regula, este mai deschisa daca e miere de primavara si mai rosiatica daca este extrasa din stup in a doua jumatate a verii sau toamna. De asemenea, mierea poliflora culeasa la altitudine este ceva mai dulce si mai inchisa la culoare fata de cele de campie.

4. Mierea luata de pe marginea drumului este o miere buna. – Fals!

Mierea luată de pe marginea drumului (si va pacaleste si mai tare faptul ca e stupina amplasata chiar acolo) are cel putin patru neajunsuri care trebuie sa va faca sa va ganditi de doua ori daca sa cumparati de acolo au ba:

– mierea expusa la soare isi pierde proprietatile, in special datorita actiunii razelor ultraviolete dar si supraincalzirii (si nu sta nimeni sa va aduca tocmai voua miere din borcanele alea bune, care nu au stat la soare).
– albinele care stau la strada sunt expuse la intoxicatii (si asta se rasfrange in calitatea mierii pe care o achizitionati) de la praful de la placutele de frana, cauciucuri, uleiuri etc. Ganditi-va ca albinele beau zilnic apa. De unde? De langa drum, unde sunt toate gunoaiele posibile.
– mierea respectiva poate fi indoita si vanzatorul sa fie un precupet cu initiative de “lungit” mierea, el nefiind de fapt producatorul/apicultorul din sat. Mai ales pe drumurile circulate gen DN1, unde e plin de stupine scoase la strada pentru a comercializa miere la taraba.
– albinele sunt expuse la gazele de esapament. De aceea este ideal sa stiti stupina de unde achizitionati mierea, pentru a va asigura ca este amplasata departe de drumuri circulate. Tot din acest motiv este mai bine sa achizitionati miere produsa in regim stationar (pentru ca nu veti abea niciodata garantia amplasarii corecte a stupinei in regim pastoral)

CUM VĂ DAŢI SEAMA CĂ AŢI CUMPĂRAT O MIERE AUTENTICĂ

Testul focului

Luati un colt de servetel, realizati un mic con din hartie si murdariti-l de miere cu ajutorul unei lingurite. Dati foc la capatul manjit cu miere cu ajutorul unui chibrit sau al unei brichete. Daca zona cu miere arde cu usurinta, mierea este autentica. Daca mierea este “lungita”, zona murdara de miere nu se va aprinde.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cât de aproape un un război mondial. Cheltuieli uriașe pentru apărare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Cine este românul care a lucrat la mormântul Papei Francisc din Bazilica Santa Maria Maggiore. Acesta este singurul străin din echipă
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump Jr. sosește luni la București. Este a treia oprire în turneul din Europa de Est
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre