Cum recunoşti fibrilaţia atrială

Prezentă în special la vârstnici, fibralația atrială este o problemă de sănătate, care, lăsată netrată, crește de 5 ori riscul de accident vascular celebral.
Romania TV
13 feb. 2017, 11:40
Cum recunoşti fibrilaţia atrială

Inima bate cu o frecvenţă între 60 şi 100 de bătăi pe minut. Orice anomalie în privința bătăilor inimii poartă numele de aritmii și pot face ca inima să bată mult prea încet, mult prea repede sau într-un mod haotic. Multe dintre aceste artimii pun viața în pericol. Fibrilația atrială este o anormalitate a ritmului cardiac, care duce la apariția bătăilor neregulate ale inimii.

Potrivit statisticilor, femeile cu fibrilații atriale prezintă un risc mai mare de a face atac vascular cerebral decât bărbații.
Factori de risc

Persoanele de peste 60 de ani, care suferă de boli, precum insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, astm, diabet zaharat, hipertiroidism ori care obișnuiesc să consume alcool au un risc foarte mare de a se confrunta cu fibrilații atriale. „Această tulburare de ritm este mai frecventă la vârstnici și în prezența unor boli cardiovasculare sau pulmonare „, explică medicul cardiolog Adina Stoica.

Palpitațiile, printre simptomele bolii

Senzația de bătaie a inimii mult prea repede și mai neregulat (palpitații), respirație dificilă în timpul efortului fizic sau la emoții puternice, oboseală, amețeli, leșin, angină pectorală – toate se numără printre simptomele fibrilației atriale. La unii pacienți, boala poate fi asimptomatică, susțin medicii.

Cea mai de temut complicație, accidentul vascular cerebral

„Complicațiile fibrilației atriale (accidentul vascular cerebral, embolia periferică, infarctul miocardic) sunt determinate de plecarea în circulația cerebrală, a membrelor superioare sau inferioare, în arterele coronare, a unui cheag de sânge format în cavitățile inimii”, precizează medicul Adina Stoica. Cel mai de temut este accidentul vascular cerebral (al cărui risc este de 5 ori mai mare în prezența fibrilației atriale).

Prin ce teste se depistează

Electrocardiograma reproduce pe hârtie activitatea electrică a inimii și ea se numără printre cele mai uzuale investigații prin care poate fi descoperită fibrilația atrială. În cazul în care se suspectează o fibrilație atrială episodică, medicul poate recomanda folosirea unui aparat care înregistrează ritmul cardiac, pe o perioadă de 24 de ore. Procedeul poartă numele de electrocardiograma Holter.

Ecocardiograma este o altă investigație recomandată de medicul cardiolog. Ea vizează modificările din structura valvelor și a pericardului (țesutul din jurul inimii) și analizează activitatea inimii.

Sfatul specialistului Dr. Adina Stoica, medic primar cardiologie, Centrul medical Provita, București

Un stil de viață sănătos, alimentația corectă, controlul greutății, valorilor tensiunii arteriale, glicemiei în diabetul zaharat, exercițiile fizice, tratamentul corect și atent al bolilor care predispun la fibrilație atrială sunt măsuri care pot reduce riscul de apariție al fibrilației atriale.

Ca urmare, se recomandă: evitarea consumului excesiv de alcool, cofeina, nicotina sau stimulantele (băuturi energizante, droguri), menținerea greutății corporale normale, reducerea stresului, tratarea bolilor cardiace, care prin progresia și evoluția lor determină apariția fibrilației atriale (valvulopatii, ischemie miocardică, hipertensiune arterială etc.), tratarea bolilor pulmonare.

De asemenea, în prezența simptomelor, chiar ușoare, se recomandă prezentarea la medic și efectuarea unui ECG de repaus. Mai mult, Asociația Americană pentru Accidente Vasculare Cerebrale recomandă, având în vedere că fibrilația atrială crește riscul de accident vascular cerebral și unii dintre pacienți sunt asimptomatici, ca populația cu vârsta mai mare de 55 de ani să își verifice frecvența cardiacă o dată pe lună.

Află ce analize medicale sunt recomandate dacă ai bătăi neregulate ale inimii AICI

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Greșeala pe care toți șoferii o fac la semafor. Vine la pachet cu mai multe costuri
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București